Vakka-opisto

VIIKKO 38 / 2019

Kansalaisopiston syksyn kurssitoiminta on käynnistymässä. Tarkista kurssien alkamisajankohta ohjelmatiedoista tai soittamalla toimistoon. Kaikkia alkavia kursseja ei voida luetella tällä palstalla.

Opiston toimisto Viikaisten koululla on suljettuna torstaina 19.9. iltapäivän eli klo 12-16.

Viikolla 38 alkavat Lokalahden Jooga ja Kuntojumppa järjestetään paperiohjelmassa ilmoitetusta poiketen ainakin syys-lokakuussa Pinipajun koululla, Lokalahden koulun ollessa remontissa.

Merellinen ilta kulttuurikeskus Crusellissa to 19.9. klo 18, Juha Sahin aiheena Riskien minimointia ja resurssien maksimointia vakkasuomalaisessa laivanrakennuksessa 1800-luvun toisella puoliskolla.

Sieniretki la 21.9. klo 10-13, lähtö Kalannin SEOlta. Retkimaksu kerätään ennen lähtöä, 10 e/perhe. Ilm. paikan päällä. Huom! Paperiohjelmassa s.11 on virheelliset tiedot retken ajankohdasta.

Ommellaan vaatteita lapselle -kurssi alkaa ma 23.9. klo 17.30-20.30 opiston kädentaitojen luokassa, kurssilla on vielä tilaa, ilm. netissä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai toimistoon puh. 050 420 5266.

Puun polttokurssi Warma-Uunien tiloissa (Lokalahdentie 1) ti 24.9. klo 18-19.30. Vain ennakkoon ilmoittautuneille, rajallisten tilojen takia.

Ikis-luento ke 25.9. klo 14-16 kaupunginkirjastossa. Videoluennon aiheena Rauha, suvaitsevaisuus ja tulevaisuus, puhujana ohjelmajohtaja Mika Aaltola, Ulkopoliittinen instituutti. Luentomaksu 5 e paikan päällä.

Neulevintti alkaa Runonkulman galleriassa ke 25.9. klo 16.45-19. Kurssi kokoontuu joka toinen viikko. Voit tulla mukaan myös kertamaksulla (6 e) ilman ennakkoilmoittautumista.

Uusi kaupungissa – New in Town -luennot Aktivointikeskus Puustissa alk. ke 25.9. klo 18-19.30. Ei ennakkoilmoittautumista. Tarkista kaikkien luentojen aiheet paperiohjelmasta tai netistä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen. Ensimmäisen kerran aiheena Tervetuloa Uuteenkaupunkiin, kaupunki tutuksi.

Pyhämaan perinnepiiri to 26.9. klo 13-14.45 Kuivarauman VPK:n talolla. Katsotaan uimakoulukuvia ja muita kesäisiä kuvia.

Lokalahden perinnepiiri to 26.9. klo 18-19.30 seurakuntakoti Paanulassa, Pether Artzén puhuu aiheesta ”Nuorisosihteerinä Lokalahdella 1970-luvulla”.

Itsetutkimus-kurssi la 28.9. klo 12-18 ja su 29.9. klo 10-15.30 Viikaisten koululla. Huom. Kurssi alkaa su klo 10, aiemmin ilmoitetun klo 12 sijaan. Kurssilla on tilaa, ilm. 23.9. mennessä netissä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai toimistoon puh. 050 420 5266.

KUSTAVI
Kustavin kylät -perinnepiiri kokoontuu KyläKonttorissa poikkeuksellisesti jo perjantaina 20.9. klo 13. Vielä ehdit mukaan keräämään tietoa kuntamme kylistä.

Tapahtumia: 

ITSETUTKIMUS
Vakka-opisto järjestää kurssin itsetutkimuksesta Viikaisten koululla la 28.9. klo 12-18 ja su 29.9. klo 10-15.30. Kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka ovat valmiita pysähtymään ja oppimaan, kuinka vapautua stressistä, tyytymättömyydestä, ahdistuksesta, masennuksesta jne. Opi tunnistamaan itsetutkimuksen kautta se luonnollisen olemisen tila, joka tukee keho-mielemme terveyttä, tasapainoa ja toimintakykyä. Kurssilla on la 2 x 15 min tauot sekä su 45 min lounastauko ja 15 min tauko. Ilm. 23.9. mennessä netissä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai toimiston puh. 050 420 5266. Lyhytkurssi.

UUSI KAUPUNGISSA – NEW IN TOWN
Vakka-opisto ja Uudenkaupungin kaupunki järjestävät kaupunkiin muuttaneille maksuttomia iltoja, joissa käsitellään mm. asumista, opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia sekä viranomaispalveluita. Illat keskiviikkoisin 25.9.-13.11. klo 18-19.30 Aktivointikeskus Puustissa. Kielenä suomi, tarvittaessa englanti. Ei ennakkoilmoittautumista. Tarkasta luentojen aiheet paperiohjelmasta tai netistä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen. Voit osallistua kaikkiin iltoihin tai valita itseäsi kiinnostavat aiheet, tervetuloa!
Vakka-Suomi Adult Education Centre and City of Uusikaupunki organize evenings for people who has recently moved into town, free of charge. Topics include e.g. housing, working life, educational opportunities, public and cultural services. Event takes place on Wednesdays from Sept 25 to Nov 13 at 6pm at Aktivointikeskus Puusti (street address Liljalaaksonkatu 10). No pre-registration. Event in Finnish, but possibility to ask questions also in English. Check the programme at www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen. You may attend the event every week or choose the topics you find important and useful, welcome!

NEULEVINTTI
Vakka-opiston neulekurssi alkaa Runonkulman galleriassa ke 25.9. klo 16.45-19. Kurssilla opetellaan ja kerrataan neulomisen ja virkkaamisen perustekniikoita ja harjoitellaan erikoistekniikoita kurssilaisten toiveiden mukaan. Neulevinttiin voi tulla niin aloittelija kuin neuleharrastajakin. Kurssi kokoontuu joka toinen viikko ja mukaan voi tulla myös kertamaksulla (6 e) ilman ennakkoilmoittautumista. Ensimmäisellä kerralla tehdään erilaisia sukka-aloituksia, joista voi valita mieluisimman. Mukaan kannattaa ottaa sukkalankoja ja lankoihin sopivat puikot. Aloitellaan syksy iloisissa neuletunnelmissa!

ALOITTELIJOIDEN ATK-PERUSKURSSI
Vakka-opiston kurssilla tutustutaan aivan alusta lähtien tietokoneen ja ohjelmien käytön perusasioihin, kuten tietokoneen ja ohjelmien käynnistämiseen, tietokoneella kirjoittamiseen ja tulostamiseen. Kurssilla tutustutaan myös internetin peruskäyttöön ja mielenkiintoisiin verkossa oleviin palveluihin, esimerkiksi monipuolisiin hakupalveluihin, sekä kaikille kansalaisille suunnattuihin tärkeisiin verkkopalveluihin. Aikaisempaa tietokoneen käyttökokemusta ei tarvitse olla. Kurssi on siis tarkoitettu kaikille ensimmäisen tietokoneensa hankkineille tai omat tietotekniikan taitonsa ruostuttaneille. Voit myös käyttää kurssilla omaa kannettavaa tietokonettasi opetuskoneen rinnalla, ja saat myös tärkeitä vinkkejä oman koneen turvallisesta käytöstä. Kurssi kokoontuu opiston atk-luokassa Pohitullin koululla ti ja to 1.10.-15.10. klo 17-20.15. Kurssille mahtuu vielä osallistujia, joten ilm. 26.9. mennessä toimiston aukioloaikoina puh. 050 420 5266 tai suoraan netin kautta www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen

VIIKKO 37 / 2019

Kansalaisopiston syksyn kurssitoiminta on käynnistymässä. Tarkista kurssien alkamisajankohta ohjelmatiedoista tai soittamalla toimistoon. Kaikkia alkavia kursseja ei voida luetella tällä palstalla.

Tunnista laadukas oliiviöljy -luento pe 13.9. klo 18 Pohitullin koululla. Luentomaksu 6 e paikan päällä tai etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen.

Sijoittamisen peruskurssi alkaa ma 16.9. klo 18 Viikaisten koulun auditoriossa. Kurssilla on vielä tilaa, ilm. www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai toimistoon 050 420 5266.

Karjalainen perinnepiiri alkaa ti 17.9. klo 14 Pohitullin koululla. Syksyn ensimmäisessä kokoontumisessa muistellaan kesätapahtumia ja suunnitellaan tulevaa ohjelmaa.

Sokea Herman – kirkon ja koulun monipuolinen palvelija 1800-luvun Kalannista, Matti Jalavan luento Viikaisten koululla ti 17.9. klo 18. Luentomaksu 6 e paikan päällä tai etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen.

Opi tunnistamaan sieniä -luento Pohitullin koululla ti 17.9. klo 18 (luentomaksu 5e käteisellä).

Ikis-luennot alkavat ke 18.9. klo 14-16 Ugin kaupunginkirjastossa. Syksyn ensimmäisen videoluennon aiheena on kestävä elämäntapa ja ekososiaalinen sivistys, puhujana professori Arto O. Salonen (Itä-Suomen yliopisto). Luentomaksu 5 e paikan päällä.

Kulttuurikahvila ke 18.9. klo 18-19.30 kaupunginkirjastossa, aiheena ilmailu – innostava harrastus, alustajana Kauno Pietilä. Ei luentomaksua.

Puutarhapiiri ke 18.9. klo 18 Viikaisten koululla. Tapaamisessa suunnitellaan tulevaa ohjelmaa.

Merellinen ilta kulttuurikeskus Crusellissa to 19.9. klo 18, Juha Sahin aiheena Riskien minimointia ja resurssien maksimointia vakkasuomalaisessa laivanrakennuksessa 1800-luvun toisella puoliskolla.

Sieniretki la 21.9. klo 10.00-13.00, lähtö Kalannin SEOlta. Retkimaksu kerätään ennen lähtöä, 10e/perhe. Ilm. paikan päällä. Huom! Paperiohjelmassa s. 11 on virheelliset tiedot sieniluennon ja -retken ajankohdista.

Itsetutkimus-kurssi la 28.9. klo 12-18 ja su 29.9. klo 10-15.30 Viikaisten koululla. Huom. Sunnuntaina kurssi alkaa klo 10, aiemmin ilmoitetun klo 12 sijaan. Kurssilla on tilaa, ilm. www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai toimistoon 050 420 5266.

Tapahtumia: 

TUNNISTA LAADUKAS OLIIVIÖLJY -LUENTO
Vakka-opisto järjestää luennon oliiviöljyjen eroista, käyttötavoista ja terveysvaikutuksista pe 13.9. klo 18-19.30 Pohitullin koululla. Mitä on laadukas ekstra-neitsytoliiviöljy ja miten ihmeessä sen karvas maku onkin hyvä asia? Entä miten oliiviöljy säilyy parhaiten ja kuinka sitä käytetään oikein? Näihin ja moniin muihin oliiviöljyä koskeviin kysymyksiin saat vastauksen tällä luennolla, luvassa myös vinkkejä oliiviöljyn käytöstä ruoanlaitossa. Tilaisuudessa mahdollisuus maistaa eri oliiviöljyjä ja myynnissä myös huippulaatuista italialaista ekstra-neitsytoliiviöljyä. Luennoitsijana Heidi Amedeo. Luentomaksu 6 e paikan päällä tai etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen.

SOKEA HERMAN – KIRKON JA KOULUN MONIPUOLINEN PALVELIJA 1800-LUVUN KALANNISTA
Nuhjan saaren torpassa 1842 syntynyt poika sokeutui viisivuotiaana. Uudenkirkon (Kalannin) Männäisille äitinsä kanssa muuttaneesta Herman-pojasta kasvoi kuitenkin monitaitoinen mies, joka palveli Uudenkirkon seurakuntaa kirkonkellojen soittajanakin 60 vuotta. Hän oli myös Männäisten koulun puunhakkaaja ja vahtimestarina yli 40 vuotta. Sokea Herman oli aikansa julkkis erinomaisen muistinsa ansiosta. Moniin sanomalehtiin hän kirjoitti – saneli juttuja. Erinomainen lauluääni vei hänet kirkkoon esilaulajaksi 30 vuodeksi ja laulunopettajaksikin kansakouluun kahdeksaksi vuodeksi.
Vakka-opiston järjestämällä luennolla Viikaisten koululla ti 17.9. klo 18 Herman Itäsen monipuolisesta elämästä tietoja kerännyt Matti Jalava kertoo Sokeasta Hermanista. Luentomaksun 6 e voi maksaa verkossa ilm. yhteydessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai se kerätään paikan päällä.

PUUN POLTTOKURSSI
Vakka-opisto järjestää yhteistyössä Warma-Uunit Oy:n kanssa kaikille kiinnostuneille suunnatun yhden illan tilaisuuden ti 24.9. klo 18-19.30, jossa käydään läpi erilaisia puun polttamiseen liittyviä kysymyksiä. Illan aikana käsitellään seuraavia teemoja: Polttopuiden teko, osto ja säilytys; tulisijan käyttöönotto pitkän tauon jälkeen ja sytyttäminen yleensä; puhdas ja tehokas palaminen; puiden lisäysvaihe ja lämmityksen lopettaminen; tulisijan huolto ja yleiset paloturvallisuusasiat tulisijan käytössä. Kysymyksiä omaan tulisijaan, hormiin tai niiden käyttötapoihin liittyen voi esittää missä vaiheessa tahansa! Kurssi kokoontuu Warma-Uunit Oy:n tiloissa osoitteessa Lokalahdentie 1. Kurssi on maksuton, ennakkoilm. 16.9. mennessä rajallisten tilojen takia www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 050 420 5266. Kahvitarjoilu.

PAIKAN LUONNE – IHMISTEN MUISTOT JA KOKEMUKSET OSAKSI PAIKKAA
Miten yksilöt ja yhteisöt käyttävät, kokevat ja muistavat paikan? Vakka-opiston luennolla ke 18.9. klo 18 Viikaisten koulun auditoriossa käsitellään paikan luonnetta, jota luennoitsija Satu Sarkoranta tutkii meneillä olevassa väitöskirjatutkimuksessaan. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Uudenkaupungin kaupunkisuunnittelun kanssa ja se liittyy vireillä olevaan Uudenkaupungin osayleiskaavaan. Luennon tarkoituksena on aktivoida uusikaupunkilaiset mukaan tutkimukseen, sillä kaupunkilaisten kokemuksista ja muistoista saadaan tärkeää ja arvokasta tietoa maankäytön suunnitteluun. Tietoa kerätään tarinoiden, kävelyhaastattelujen sekä karttakyselyn avulla ja luennon jälkeen on mahdollista ilmoittautua mukaan tutkimukseen. Ei luentomaksua.

IKIS-VIDEOLUENTOSARJA
Vakka-opisto järjestää yhteistyössä Jyväskylän kesäyliopiston ja Uudenkaupungin kaupunginkirjaston kanssa Ikääntyvien yliopisto -videoluentosarjan, jossa asiantuntijat käsittelevät eri aiheita suoran videoyhteyden välityksellä. Luentosarjaa seurataan syyskaudella kaupunginkirjastossa keskiviikkoisin klo 14-16. Huom. IKIS-luennoille ei ole ala- eikä yläikärajaa! Kurssimaksu 5 e/kerta.
Syksyn aikataulu ja aiheet:
18.9. Kestävä elämäntapa ja ekososiaalinen sivistys, professori Arto O. Salonen, Itä-Suomen yliopisto.
25.9. Rauha, suvaitsevaisuus ja tulevaisuus, ohjelmajohtaja Mika Aaltola, Ulkopoliittinen instituutti.
2.10. Ikääntyminen ja muistisairaudet: ennalta ehkäisyn ja hoidon mahdollisuudet, gerontologian dosentti, FT esh Ulla Eloniemi-Sulkava, Tampereen yliopisto ja Gerontologian tutkimuskeskus (GEREC).
30.10. Ikäihmistä huimaa! Huimauksen syyt ja hoidot, yleislääketieteen erikoislääkäri, LL Jaakko Halonen, Terveystalo.

OMMELLAAN VAATTEITA LAPSELLE
Pohitullin koululla alkaa Vakka-opiston kolmen maanantai-illan lyhytkurssi, jolla ommellaan vaatteita lapselle. Uudet printtitrikoot ja lasten puuvillakankaat innostavat tekemään vaatteita itse. Aikaisempaa ompelukokemusta ei tarvita, opettajalla on helppoja kaavoja ja kaikki ompeluvälineet ovat kurssilla käytettävissä. Ota mukaan kangasta jo ensimmäiselle kokoontumiskerralle. Kurssi alkaa ma 23.9. klo 17.30-20.30 opiston kädentaitojen luokassa. Tervetuloa mukaan innostumaan ompelusta!

TURKKIA MATKAILIJOILLE
Vakka-opiston turkin kielen kurssi on suunnattu kaikille turkin opiskelusta ja matkailusta kiinnostuneille. Kurssi kokoontuu neljä kertaa pe 27.9. klo 17-20.30, la 28.9. klo 10-13.30, pe 4.10. klo 17-20.30 ja la 5.10. klo 10-13.30. Opetellaan matkalla tarvittavia puhetilanteita ja sanastoa sekä kielen perusrakenteita. Harjoitellaan esimerkiksi ruoan ja juoman tilaamista, hotellissa asiointia, ostoksilla tarvittavaa sanastoa ja pienten ongelmatilanteiden selvittelyä. Kurssilla saat myös tärkeää tietoa turkkilaisesta tapakulttuurista. Ei edellytä turkin kielen taitoa. Opettajan materiaali. Opettajan äidinkieli on turkki, mutta hän puhuu myös suomea. Taitotaso A1. Erityiskurssi. Ilm. 20.9. mennessä www.vakkaopisto.fi/ilmoittautuminen tai puh. 050 420 5266.