Cruselli toiminut 30 vuotta

Kulttuurikeskus Cruselli on toiminut 30 vuotta. Ensimmäinen taidenäyttely alakerran Liljelund-hallissa pidettiin lokakuussa 1988 ja teatterin ensimmäinen näytelmä oli Daniel Hjort, jonka ensi-ilta oli helmikuussa 1989.

– Hotellin ja kulttuurikeskuksen kokonaisuus on edelleen ainutlaatuinen Suomessa. Alun perin työväentalossa toimineen teatterin aloitteesta ryhdyttiin hakemaan teatterille uusia tiloja, kertoo 1980-luvulla ja pitkään sen jälkeen kulttuurisihteerinä toiminut Ilkka Rauvola.

Vaihtoehtoja oli aluksi paljon, teatterille saneerattavina paikkoina tutkittiin mm. Kasvin taloa, Wallilaa, Tuokilan taloa ja kirjastoakin.

– Autotehtaan toimitusjohtaja Juhani Linnoinen sitten ehdotti, että rakennettaisiin hotellin ja kulttuurikeskuksen kokonaisuus. Autotehtaalla oli silloin intressejä saada vieraitaan varten hotelli kaupunkiin.

Ehdotus sai kannatusta eikä Rauvola muista, että sitä olisi valtuustossakaan pahemmin kritisoitu saati vastustettu. Siihen aikaan kaupungilla oli rahaa ja samoihin aikoihin rakennettiin mm. uimahalli, Saarniston koulu, terveyskeskus ja muuta vastaavaa pientä.

– Salin kokoa mietiskeltiin ja lopuksi päädyttiin suhteellisen pieneen eli 260 paikkaiseen saliin. Seiniin tuli erikoinen akustinen ratkaisu, sillä teatterilla ja musiikilla on erilaiset akustiset tarpeet. Puiset seinäpaneelit voidaan helposti kääntää pois, jolloin saadaan akustiset ominaisuudet muutettua tarvetta vastaavaksi.

Tekniikaltaankin rakennus edusti sen aikaista huippua ja Rauvola arvelee, että Suomen amatööriteattereista Uudessakaupungissa oli parhaat olosuhteet.

– Yhteistyö sujui hotellin kanssa alusta asti hyvin. Hotellihan valmistui vähän aikaisemmin, muistaakseni elokuussa 1987.

Kulttuurikoordinaattori Petri Hatakka totesi, että rakennukseen ei ole mitään isoja remontteja tarvinnut vielä tehdä, tosin edessäpäin voi rakennuksen ikä huomioiden olla jotain tulossa.

– Katto on korjattu ja salin tekniikka uusittu nykyaikaiseksi vuonna 2014 aloitetussa projektissa ja se on nyt uusinta mahdollista, joka palvelee niin teatteria, musiikkikonsertteja kuin erilaisia seminaareja ja tapahtumia.

Parhaillaan on aulassa menossa pienimuotoinen kunnostus, jossa aulan ilme uusitaan ja saadaan myös jotain uutta, jolloin aulaa voidaan helpommin käyttää joihinkin tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Crusellia juhlitaan tulevana viikonloppuna. Perjantaina on konsertti nuoremmille ja lauantaina varsinainen juhlakonsertti, jota isännöi Heikki Kahila. Viikonlopun tapahtumista erillinen juttu http://ukinyt.fi/wordpress/arkistot/9993

Muutenkin Crusellissa on tulossa tapahtumarikas kevät, teatteriesitysten ja taidenäyttelyjen lisäksi ohjelmistossa on kymmenkunta erilaista konserttia ja tapahtumaa.

Artikkelikuva: Entinen kulttuurisihteeri Ilkka Rauvola (vas.) ja nykyinen kulttuurikoordinaattori Petri Hatakka uusitussa Crusellin aulassa.