Ravakan kautta hankerahaa jaossa

Nyt on ideoimisen aika! Leader Ravakan kautta jaossa 300 000 euroa yhdistysten ja yritysten hankkeille vuonna 2019 – mahdollisesti jopa tuplamäärä

Leader Ravakan vuoden 2019 teemana on Elinympäristö. Yhdistysten pienet investoinnit mahdollistava teemahanke on käynnistynyt ja luvassa on myös yhdistyksille suunnattu ympäristöneuvontahanke. Tänä vuonna Ravakassa aletaan jo valmistautua uuteen EU-ohjelmakauteen 2021–2027.

Syys-joulukuussa 2018 Leader Ravakan kautta on myönnetty rahoitusta yhteensä yhdeksälle hankkeelle, selviää Satakunnan ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien loppuvuoden 2018 rahoituskatsauksesta (maaseuturahasto).

Hanketukipäätöksen sai syys-joulukuussa viisi Leader Ravakan puoltamaa yhteisöjen ja yhdistysten hanketta. Leader-tuen osuus on noin 154 600 euroa ja hankkeiden kokonaiskustannukset yli 254 700 euroa.

Yritystukipäätöksiä tehtiin neljä. Leader-tukea myönnettiin yhteensä 50 700 euroa hankkeille, joiden kokonaiskustannukset ovat 133 500 euroa.

Yhteensä vuonna 2018 myönteisen rahoituspäätöksen sai 7 yritysten ja 13 yhteisöjen hanketta.

Yrityksille myönnettiin tukea 86 700 euroa hankkeille, joiden kokonaiskustannukset olivat 310 000 euroa.

Yhteisöjen hankkeille tukea myönnettiin 385 000 euroa ja hankkeiden kokonaiskustannukset olivat 648 000 euroa. Kyse on ELY-keskuksen viranomaispäätöksen saaneista hankkeista.

– Vuonna 2018 meille jätettiin yhteensä 28 hankehakemusta, sanoo Leader Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio.

Taas jottain pient -haku ja ympäristöneuvontaa vuonna 2019

Ulla Kallio sanoo, että Ravakan Loisto 2014-2020 -strategia on toteutunut hyvin. Viime vuoden teemana oli Kansainvälisyys ja Ravakan alueella käynnistyikin useita kansainvälisiä Leader-hankkeita.

– Yksi vuoden suurimmista ponnistuksista oli LINC 2018 -seminaarin järjestäminen. Leader-ryhmien verkostoitumistapahtuma toi Lounais-Suomeen yli 300 maaseudun kehittäjää 17 eri maasta. Tapahtuman jälkeen on jo lähtenyt liikkeelle monenlaista yhteistyötä.

Vuoden 2019 teemana on Elinympäristö. Ravakka on käynnistänyt Taas jottain pient -teemahankkeen, jonka kautta yhdistykset voivat hakea rahoitusta pienille investoinneille, joiden suuruus on 750–8 000 euroa. Tuki on 50 % kokonaiskustannusarviosta.

– Teemahankkeessa järjestettiin ideahaku jo loppuvuodesta 2018, mutta muutkin kuin aiemmin ideansa ilmoittaneet voivat hakea tukea. Tänä vuonna on tulossa myös ympäristöhanke, jonka on tarkoitus tarjota apua yhdistyksille ympäristötoimenpiteiden suunnitteluun, Kallio kertoo.

– Ohjaamme paljon hakijoita toimintansa kehittämisessä. Hankkeiden kautta syntyy paljon muutakin hyvää. Tämä on tärkeä osa Leader-ryhmien työtä.

Strategiatyö alkaa – luvassa teematilaisuuksia alueen asukkaiden kuulemiseksi

Yhdistysten ja yritysten hankkeille vuonna 2019 jaettava rahoituskehys on noin 300 000 euroa. Kallio muistuttaa, että nyt kannattaa alkaa suunnittelemaan hanketta, jos toivoo rahoitusta vielä 2020 päättyvällä EU-ohjelmakaudella.

– On mahdollista, että saamme alueelle 400 000 euron suuruisen lisäkehyksen loppuvuodesta. Kannattaa siis pohtia ideoita ja ottaa jo ajoissa yhteyttä, jotta hankkeita ehditään valmistella. Olisi hienoa nähdä, että jokin kyläyhteisö lähtisi kehittämään uusiutuvan energianratkaisuja kylillä ja rakentaisi vaikka biokaasulaitoksen, Kallio heittää.

Uusi EU-ohjelmakausi (2021-2027) on nurkan takana. Paikallisten kehittämisstrategioiden valmistelu käynnistyy Leader-ryhmissä tänä keväänä. Ravakka tuleekin keväällä järjestämään yleisölle avoimia sekä eri toimijoille suunnattuja teematilaisuuksia, joissa pyritään keräämään tietoa siitä, mitä jatkossa alueella pitäisi rahoittaa.

– Nyt on hyvä avata suunsa, jotta asiat saadaan strategiaan. Vain strategiaan kirjattuja asioita voimme tukea tulevalla ohjelmakaudella. Seuraavalla kaudella rahaa tulee olemaan käytössä vähemmän, joten on entistä tärkeämpää pohtia, mitä rahoitetaan.

Vuonna 2018 yhteensä 51 yritysten hanketta ja 67 yhteisöjen hanketta sai tukea Satakunnan Leader-ryhmien kautta. Lisäksi Leader-ryhmien 8 teemahankkeen kautta myönnettiin rahoitusta yli 60 yhdistyksen pienempiin investointi- ja kehittämistoimiin. Satakunnan alueella toimivat Leader Joutsenten reitti, Leader Karhuseutu, Leader Pyhäjärviseutu, Leader Pohjois-Satakunta ja Leader Ravakka.

Leader-ryhmien kautta rahoitettavista hankkeista päättää Leader-ryhmän hallitus. Viranomaispäätöksen tekee ELY-keskus. Rahoituskatsauksessa ovat mukana viranomaispäätöksen saaneet hankkeet.

Ravakan tiedote