Elinan tavoite ensi kesänä U23 EM-kisat

Elina Kinnusen viime kausi oli lievä pettymys, mutta syyt ovat selvillä ja Elinan motivaatio on talven keskellä kohdillaan. Harjoitteluun on lisätty hieman uusia, monipuolisuutta ja vaihtelua tuovia elementtejä ja tavoitteet tulevaksi kesäksi on asetettu.

– Viime keväänä kirjoitin ylioppilaaksi ja yhdessä treenauksen kanssa se oli rankkaa ja ajauduin lievään ylikuntoon ja se vaikutti vielä kesälläkin, Elina kertoo.

Kenttäkarhuja nyt ja tulevaisuudessakin edustava Elina jäi viime kesänä puolisentoista metriä kesällä 2017 heittämästään ennätyksestä, mutta voitti ikäluokkansa Suomen mestaruuden ja heinäkuussa Tampereella U20 MM-kisoissa oli seitsemäs kesän parhaalla tuloksellaan 52,50, joten mikään katastrofi kesä ei ollut.


Edellisenä viikonloppuna Elina oli maajoukkueleirillä Kuortaneella, hän kuuluu nuorten U23 EM -ryhmään, joka harjoittelee paljon naisten ryhmän kanssa. Leirin jälkeen Elina jatkoi Kuortaneella vielä vajaan viikon omalla leirillä.

– Olen muuttanut Turkuun, koska valmentajani Tuomas Laaksonen asuu siellä. Turussa on erinomaiset harjoittelupaikat ja Tuomas pystyy nyt valvomaan jokaista treeniä. Käyn toki Uudessakaupungissa usein viikonloppuisin.

Uudessakaupungissa Elina käy myös hieronnassa, normaalisti pari kertaa kuukaudessa ja useamminkin, jos jostain alkaa kiristää.

– Olen jo vuosia käynyt SportMasagossa Hannele Korven käsittelyssä. Hannele tuntee minut ja hänelle ei tarvitse kuin vinkata, että siellä ja siellä tuntuu vähän niin hän osaa pistää paikat taas kuntoon. Hieronta on tärkeä osa lihashuoltoa ja sen helpoin osa.


Valmennuspuolella Elinan taustajoukkoihin tuli syksyllä mukaan voimavalmentaja Tommi Rinne.

– Olen ennenkin tehnyt voimatreenejä eikä niiden määrä juuri kasvanut, mutta tehostus tulee sitä kautta, että Tommi on joka treenissä katsomassa, että liikkeet tulee tehtyä oikein.

Syksyn ohjelmaan on kuulunut peruskuntotreeniä, Elina on mm. käynyt hiihtämässä. Voimapuolella on tehty perusharjoituksia mutta myös erikoisharjoitteita tekniikan ehdoilla.

– Fysioterapeutin ja valmentajien kanssa on videoilta tutkittu tekniikkaani ja mietitty heikkouksia, joita voimaharjoittelun avulla voitaisiin parantaa ja kehitetty sopivia liikkeitä ja harjoitteita.

Harjoittelua pyritään muutenkin monipuolistamaan ja siihen liittyen harjoitusohjelmaan on tulossa mm. sulkapalloa, jota Elina pelasi aikanaan enemmänkin

– Heittoharjoituksia on ollut koko talven kerran viikossa, mutta nyt kevättä kohden niiden määrä lisääntyy kuten myös harjoitusten teho yleensä. Hallikaudella en aio kilpailla, vaan todennäköisesti kausi alkaa toukokuussa Kultainen Keihäs -kisassa.

Ulkomaanleiri on ajoitettu loppukevääseen, jolloin Suomessa voi olla vielä ulkona huonot olosuhteet.


– Ensi kesän päätavoite on U23 EM-kisat heinäkuussa Ruotsissa, siellä ensin finaalipaikka ja sitten vaikka vieläkin enemmän. Sitten tietenkin oman ikäluokan SM-kisat ja myös Kalevan Kisoissa olisi tarkoitus olla mitalikamppailussa mukana. Oma ennätys pitäisi tehdä ja nostaa tulostasoa kokonaisuutena.

Treenikauden alku on sujunut hyvin. Elina piti viime kauden päätteeksi kuukauden kevyemmän jakson, jolloin esimerkiksi heittämistä ei tehty lainkaan.

– Tauosta tuli tavallista tehokkaampi, sillä sain myyräkuumeen ja olin pari viikkoa todella kipeä ja se vei voimat, mutta äkkiä ne sitten palautuivat.

Kovaan treeniin liittyy jatkuva seuranta, sekä terveydellinen että fyysisten suoritusten. Testitulokset ovat parantuneet eikä ylikunnostakaan ole merkkejä.

– Itsekin olen oppinut tarkkailemaan kroppaani ja kovempia harjoituksia tai testejä ei kannata tehdä, jos olo on väsynyt. Toki ne voisi tehdä, mutta niistä ei ole vastaavaa hyötyä, pikemminkin voi olla haittaa.


Keihäänheitto on herkkä laji, mediasta saamme vähän väliä lukea lausuntoja, että voimaa on, mutta keihäs ei lennä.

– Voiman kasvaessa käy herkästi niin, että liikeradat muuttuvat pikkasen ja se vaikuttaa keihään lähtökulmaan ja sitä kautta tuloksiin, siksi on hyvä, että valmentaja pääsee joka treeniin mukaan, varsinkin kun heitetään.

Elina haki viime keväänä opiskelemaan ”puolitosissaan,” mutta nyt pääsykoekirjoihin tutustuminen on alkanut tosimielellä ja tulevaksi syksyksi olisi tarkoitus saada opiskelupaikka.

– Tavoitteena on päästä Turkuun opiskelemaan liiketaloutta, kauppakorkeaan tai ammattikorkeaan. Mutta opiskelut on tarkoitus suorittaa urheilun ehdoilla eli pidennetyllä aikataululla.

Urheilu vie Elinan päivästä ison osan. Treenejä on yleensä kaksi päivässä ja ne kestävät parikin tuntia, mutta se sopii Elinalle hyvin ja motivaatio kesää ajatellen ja pidemmällekin on kohdallaan.

– Tarkoitus on jatkaa urheilua vielä monta vuotta ja hakea menestystä kansalliselta tasolta ja myös kansainvälisesti.


Artikkelikuva: Elina Kinnusen viime kausi oli lievä pettymys, mutta syyt ovat selvillä ja tulevaksi kaudeksi harjoittelua on hieman tehostettu ja monipuolistettu .

Elina asuu Turussa, mutta käy usein Uudessakaupungissa mm. tapaamassa hierojaansa.