Rakennus-Lehtosella on täystyöllisyys

Rakennus-Lehtonen Oy:llä on töitä tiedossa pitkälle vuoden 2020 puolelle. Paraikaa on menossa puolenkymmentä erilaista projektia eri puolilla kaupunkia ja uusimpana on juuri tällä viikolla alkanut Taivassalon uuden seurakuntakeskuksen rakentaminen.

– Työntekijöitä on reilu 20 ja lisäksi työllistämme vaihtelevan määrän alihankkijoita. Haimme juuri lisää vakituisia tekijöitä ja onnistuimmekin saamaan, mutta haku on edelleen päällä. Kesätöihinkin otamme muutamia nuoria, toimitusjohtaja Ari Lehtonen sanoo.

Yrityksellä on menossa Vakka-Suomen Sairaalan saneeraus, Hepokarissa uuden satamatalon rakentaminen, Hangonsaaressa Yaran toimistorakennuksen teko vanhan pesulan paikalle ja myös autotehtaalla on menossa töitä. Lisäksi työn alla on Aquariuksen viereen nouseva asuinkerrostalo ja jotain pienempiä hommia.

– Autotehtaan työt nyt ovat seurausta tehtaan kasvusta, mutta muut eivät, ainakaan suoraan. Taivassalossa on uutta seurakuntakeskusta mietitty pitkään ja Yarallakin on vanha toimistorakennus purettu jo vuosia sitten, ne vaan sattuivat käynnistymään nyt.

Yaran toimistorakennuksessa on jo seinät pystyssä.


Yaralla työt käynnistyivät viime vuoden lokakuussa ja valmista on suunnitelman mukaan vuoden kuluttua. Yaralla vastaavana mestarina häärii Pasi Tuominen ja työntekijöitä on keskimäärin 7-10 miestä.

– Hanke on edennyt hyvin. Kelit ovat olleet suotuisat ja talo on jo huputettu, joten pakkaset eivät ehtineet täällä töitä haitata, Tuominen kertoo.

Monta eri työvaiheissa olevaa työmaata aiheuttaa yritykselle omat haasteensa, kun joka miehellä pitäisi olla koko ajan tekemistä, mutta kuitenkin ruuhkavaiheet tulisi saada lomitettua eri hankkeiden kesken.

– Joka työmaalla on pääsääntöisesti oma vastaava mestarinsa ja myös vakiotyöntekijät. Miehiä voidaan siirrellä työmaalta toiselle, kun hetkellisesti tarvitaan lisäkäsiä, mutta periaatteessa samat miehet tekevät kohteen alusta loppuun.

Yrityksessä on myös koko ajan ammattioppilaitoksen opiskelijoita työssä oppimassa sekä samalla he suorittavat vaadittavat näyttötyöt opiskeluunsa liittyen.

– Tähän mennessä monelle työssä oppijalle on yrityksestä työtä löytynyt valmistumisen jälkeen.


Täystyöllisyyden ohella jatkuvuuden takaamiseksi on koko ajan menossa yrityksen sisäisten prosessien tehostaminen.

– Projekteista pyritään luomaan tietynlaisia rutiineja, jotta hyväksi todetut käytännöt voitaisiin siirtää seuraaviin projekteihin, vaikka kohteet olisivatkin erilaisia.

Kohteiden lisääntyminen on kasvattanut vastaavien mestarien määrää ja suunnitelmissa onkin mestaripalaverit, joissa eri kohteiden hyviä ja huonoja kokemuksia ja käytäntöjä puidaan ja pyritään sitä kautta tehostamaan toimintoja.


Uudessakaupungissa rakennusalan toimijat tunnetaan ja siksi on pyrittävä tekemään työt hyvin jotta töitä olisi jatkossakin.

– Lisäksi tilaajan puolelta töiden valvonta on yleensä hyvin tiivistä, vaikka kohteiden mukaan vähän vaihtelee. Samoin suunnittelijoiden kanssa käydään asioita läpi harva se päivä.

Valvonta ei ole enää nykypäivänä mitään virheiden kyttäämistä, vaan ennemminkin keskustelua ja parhaiden käytäntöjen hakemista, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä.

– Pieniä muutoksia tehdään matkan varrella, tilaajakin saattaa todeta jotain asioita vasta, kun rakennus alkaa olla hahmossaan ja suunnittelijan kanssa mietitään yhdessä yksityiskohtien parasta mahdollista toteuttamista.

Hyvästä työtilanteesta huolimatta myös muutamia tarjouksia uusista projekteista on jätetty ja joitain urakoita on myös laskennassa.

– Ihan hyvältä näyttää.


Artikkelikuva: Huputetun rakennuksen sisällä ei säätila pääse haittamaan töitä.

Yaran toimistorakennuksesta vastaava mestari Pasi Tuominen (vas.) ja toimitusjohtaja Ari Lehtonen käyvät säännöllisesti läpi työmaan tilannetta.