Essi Kutila on vuoden seuratyöntekijä

Lauantaina järjestetyssä Varsinais-Suomen urheilugaalassa palkittiin alueen parhaita urheilijoita ja seuratyöntekijöitä. Yksi palkittavista oli KaPa -65 D-tyttöjen salibandyjoukkuetta valmentava Essi Kutila, joka valittiin Uudenkaupungin vuoden seuratyöntekijäksi.

Essi on toiminut vasta puolitoista vuotta valmentajana, mutta on tehnyt näin lyhyessä ajassa hyvää työtä KaPan tyttöjunioreiden kanssa ja on hommassa mukana suurella sydämellä. Hän osaa ottaa kaikki tytöt huomioon tasavertaisesti, kehittää heitä yksilöinä ja saada jokaisesta tytöstä kaiken irti.

Tyttöjen kehitys muutamassa vuodessa on ollut kovaa. Essillä on oikeanlainen tekemisen meininki harjoituksissa mukana ja tietynlainen taito saada kaikki tytöt aina vetämään asiat täysillä loppuun asti.

Viime kevään kruunasi E-tyttöjen Länsirannikon ja Sisä-Suomen yhteinen lopputurnaus, josta Essi ja tytöt nappasivat hopeaa.
Tällä kaudella Essi siirtyi valmentamaan Kapan D-tyttöjä. Tytöt ovat jo hienosti selvittäneet tiensä ylempään jatkosarjaan, sielläkin on jo voittoja tullut ja joukkue on tällä hetkellä menossa play-offeihin. Essi on myös ollut apuna muissa Kapan joukkueissa mm. C/B tyttöjen kanssa ja tarvittaessa vetämässä oman joukkueensa eli naisten treenit, jos muut valmentajat eivät ole päässeet paikalle.


– Olen pelannut salibandyä 18 vuotta, USB:ssä aloitin salibandyn kuusivuotiaana. Kymmenen USB-vuoden jälkeen siirryin Kalannin Palloon, jossa pelasin kolme vuotta. Sen jälkeen halusin kokeilla jotain uutta, joten siirryin Kaarinan Sheriffeihin kolmeksi vuodeksi pelaamaan naisten ykköstä, sen jälkeen siirryin taas takaisin Kalannin Palloon, Essi kertoo.

Essin äiti ja isä ovat kulkeneet matkassa koko salibandy-uran ajan ja kuskanneet häntä aina treeneihin ja peleihin ja siten mahdollistaneet harrastamisen Essille.

– Vanhemmat ovat tukeneet päätöksiäni ja kannustaneet menemään eteenpäin urallaan. Vanhemmat ovat myös kiertäneet minun ja joukkueen mukana ympäri Suomea kannustamassa.


– Kun palasin takaisin Kalannin Palloon niin Virtasen Sami kysyi minulta ihan vitsillä että haluaisinko alkaa valmentamaan E-tyttöjä, silloin se nauratti että minustako muka olisi valmentajaksi ja mitä minä muka osaan ketään valmentaa.

– No suostuin kuitenkin ja se oli kyllä yksi parhaista päätöksistäni ikinä. En olisi uskonut, että minusta saa näin paljon irti, miten hauskaa ja palkitsevaa tämä valmentaminen oikein on.

Essi Kutila

Omalla pelaajakokemuksensa perusteella Essi valmentaa. Vuosien varrella on tarttunut myös monenlaista oppia toisilta valmentajilta, jotka ovat Essiä valmentaneet.

– Mahtavaa nähdä, että omilla opettamilla jutuilla tytöt kehittyvät koko ajan eteenpäin, vielä se että ollaan menestytty näin hyvin on ollut myös todella positiivista.


– Minulla on ollut huikea tukijoukko tässä ympärillä ja sekin on tehnyt valmentamisesta todella helppoa. Eihän minun ole tarvinnut kun keskittyä pelaajien valmentamiseen ja pelillisiin juttuihin, kun toiset ovat hoitaneet muut hommat.

Erityisesti kiitosta Essi antaa joukkueensa jojolle Harri Häggströmille, huoltajille Boris Sinilaaksolle ja Heidi Hennolle, sekä myös Ruska Kerttulalle, joka on toiminut maalivahtivalmentajana.

– Heihin olen voinut tukeutua vaikeinakin hetkinä, kun usko ja jaksaminen on meinannut loppua. Heiltä saa aina hyvät tsempit ja he muistuttavat minua siitä että mitä kaikkea tämä valmentaminen oikein antaa minulle. Tyttöjäkin on syytä kiittää tästä koska he ovat aina täysillä mukana treeneissä. Heillä on todellinen halu kehittyä ja menestyä, he ovat myös päästäneet minut todella helpolla.


– Olen itse varmaan ollut joskus valmentajien painajainen, tykkäsin kovasti pelata, mutta olin todella kova soittamaan suuta ja väittämään vastaan jokaisesta asiasta.
– Entiset valmentajani Peuran Juha (Kapa-65) ja Järveläisen Toni (Sheriffs) näkivät silti minussa aina jotain sellaista mitä en itse nähnyt. He saivat poistettua minusta kaiken negatiivisen ajattelun ja keskittymään positiiviseen tekemiseen.

– Olen saanut äärettömän paljon oppia heiltä mm. salibandyasioissa ja henkisessä puolessa. He ovat uhranneet satoja tunteja minua varten, opettaneet minulle kurinalaisuutta, nöyryyttä, taistelutahtoa, periksi antamattomuutta ja ohjanneet minua oikeaan suuntaan ihmisenä.

– Juha ja Toni tekivät minusta johtavan pelaajan joka omalla esimerkillä osaa tukea ja kannustaa joukkuetta eteenpäin. Saivat myös minut ajattelemaan enemmän joukkueen kokonaisuutta kuin vain itseään ja omia pisteitä. Hyvällä joukkuehengellä päästään jo todella pitkälle.

– Suuri arvostus ja kunnianosoitus heille. Heidän kahden esimerkillisyydellään olen pyrkinyt samaan tyttöjen kanssa, se on sujunut hyvin ja menestystäkin tullut.


Artikkelikuva: Essi Kutila palkittiin Varsinais-Suomen Urheilugaalassa lauantaina Uudenkaupungin vuoden seuratyöntekijänä.

Valmentamisen ohella Essi pelaa KaPan naisten joukkueessa ja on sen kapteeni.