Planin Unelma tulevaisuudesta -valokuvanäyttely kirjastossa

Uudenkaupungin kirjastossa on esillä 4. helmikuuta 2019 alkaen lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen Unelma tulevaisuudesta -näyttely.

Miljoonat ihmiset ovat paenneet Syyrian sisällissotaa. Heistä arviolta 1,4 miljoonaa elää Jordaniassa. Syyrialaispakolaisten on vaikea päästä töihin ja koulutukseen ja suuri osa perheistä elää köyhyydessä.

Moni kärsii traumanjälkeisistä oireista, kuten pelkotiloista ja masennuksesta. Pakolaistytöt kohtaavat erityisiä vaikeuksia ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. Heidän koulutuksensa keskeytyy useammin kuin poikien ja moni joutuu varhaisavioliittoon perheen vaikeuksien vuoksi. Myös seksuaalinen väkivalta yleistyy kriisien aikana.


Lastenoikeusjärjestö Plan International tukee Jordaniassa pakolaisperheitä Azraqin pakolaisleirillä ja Itä-Ammanissa. Humanitaarisessa työssään Plan keskittyy varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja lastensuojeluun sekä edistää erityisesti lasten ja äitien ravinnonsaantia ja terveydenhoitoa.

Unelma tulevaisuudesta -näyttelyyn on kuvattu ja haastateltu Azraqin pakolaisleirillä sekä Itä-Ammanin slummissa tyttöjä ja naisia, jotka kertoivat tärkeimmistä unelmistaan. Haaveet ja paremman tulevaisuuden tavoittelu auttavat heitä jaksamaan epävarmuutta ja arkipäivän vaikeuksia.


Näyttelyn on valokuvannut Plan International Suomen visuaalinen suunnittelija Mikko Toivonen ja näyttelyn tekstit on kirjoittanut Plan International Suomen viestinnän suunnittelija Iida Riekko.

Unelma tulevaisuudesta -näyttely on esillä Uudenkaupungin kirjastossa 2. maaliskuuta 2019 saakka. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina maanantaista perjantaihin kello 10–19 ja lauantaisin klo 10–14. Näyttelyyn on vapaa pääsy.


Lastenoikeusjärjestö Plan International haluaa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Siksi Plan parantaa erityisesti kehitysmaiden tyttöjen elämää ja suojelua. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin vuonna 1937, ja Suomessa toiminta alkoi vuonna 1998. Työskentelemme yli 70 maassa.


Artikkelikuva: Ghina, 14: ”Tunnen olevani leirillä turvassa, mutta en kotonani. Koti merkitsee minulle paikkaa, jossa juureni ovat ja jossa olen kasvanut. Haaveilen paluusta Damaskokseen ja siitä, että näen taas koko perheeni ja vanhat ystäväni. Rakastan seikkailuja ja haaveilen usein matkoista. En ole koskaan ollut lentokoneessa, mutta haluaisin kokea, miten se nousee ilmaan. Unelmoin, että voisin lentää Pariisiin ja nähdä Eiffel-tornin.”