Lunta, lunta, lunta ja vähän vielä lisää

Lunta on viimeisen reilun kuukauden aikana satanut paljon. Uudessakaupungissa ilmatieteenlaitoksen mittauspisteellä Itätullissa ollaan jo lähellä 50 sentin hangen syvyyttä. Sateita on tulossa jatkossakin, mutta kun lämpötila samalla nousee plussan puolelle, niin haamurajan rikkoutuminen ei ole varmaa.

Itätullin mittauspisteen mukaan lumen syvyys tammikuun ensimmäisenä päivänä oli kaksi senttiä. Lumi oli tullut maahan joulukuun 12. päivä ja joulukuussa lumen syvyys oli suurimmillaan yhdeksän senttiä, mutta plusasteet pudottivat hangen lähes olemattomiin vuoden vaiheeseen mennessä.

Tammikuun alusta lumisateet alkoivat ja lunta alkoi kertyä. Kuun lopussa lumen syvyys oli jo 45 senttiä ja helmikuun aikana lunta on tullut vielä neljä senttiä lisää eli keskiviikkona oltiin lukemassa 49.

Tiistain sadepäivä ei lumen syvyyteen vaikuttanut, sillä osa sateesta tuli räntänä ja lähes vetenä. Lumikerros kyllä tiivistyi, mutta ei kasvanut.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä satanut lumi todennäköisesti kasvattaa lumipeitettä sen verran, että 50 senttiin päästään.


Joka tapauksessa nykyinen 49 senttiäkin on enemmän kuin vuosikymmeniin. Mittauspisteen historiasta viimeisin 50 sentin lumensyvyys löytyy talvelta 1696-1970, jolloin suurimmillaan lunta oli 52 senttiä, talvella 1966-1967 päästiin tasan 50 senttiin ja ennätyslumisena talvena 1965-1966 peräti 74 senttiin.

Lähelle on oltu viime vuosikymmeninä vain talvella 1998-1999, jolloin enimmillään lunta oli 47 senttiä. Tuolloin lunta alkoi kertyä tammikuun lopulla ja paksuimmillaan hanki oli helmi-maaliskuun vaihteessa, suurin lukema mitattiin 1.3.1999. Vielä huhtikuun alussa 1999 lunta oli maassa yli 20 senttiä.


Vaikka lunta on nyt enemmän kuin aikoihin, ei tammikuu sademäärän suhteen ollut mitenkään poikkeuksellinen, mutta kun lämpötila muutamia päiviä lukuun ottamatta oli pakkasen puolella, niin kaikki sade tuli lumena.

Tammikuussa Itätullin mittausaseman mukaan satoi 42,7 milliä, joka on jopa vähemmän kuin 50 vuoden keskiarvo 47,1 milliä.

Sateisin tammikuu vuoden 1965 jälkeen oli vuonna 2002, jolloin satoi 95,6 milliä. Tuolloin lumipeitteen paksuus alkukuussa oli noin 20 senttiä, mutta se suli puoleen kuuhun mennessä pois.

Loppukuussa satoi lähes joka päivä, mutta lumikerros kasvoi vain 30 senttiin ja sekin suli heti helmikuun alussa kokonaan pois.

Vähäsateisin tammikuun löytyy vuodelta 1980, jolloin mittariin kertoi vain 7 milliä. Lunta oli tammikuun 4. päivästä lähtien kuun loppuun 4-11 senttiä eikä sitä myöhemminkään talven aikana kertynyt missään vaiheessa 14 senttiä enempää.


Artikkelikuva: Lumikerroksen paksuus on nyt suurempi kuin 49 vuoteen.