Urheilumuistoja 70-luvulta

Harri Rantala on aikanaan kerännyt kuvia ja lehtileikkeitä omasta urheiluharrastuksestaan ja viime aikoina laittanut niistä silloin tällöin aina jonkun Vanhoja kuvia Uudestakaupungista fb-sivulle. Joukkuekuvat 1970-luvulta ovat herättäneet kiinnostusta ja kirvoittaneet keskusteluja ja muisteluksia ”vanhoista hyvistä ajoista.”

– Asuin nuorena Mattistentiellä aivan Pietolan kupeessa ja kentällä tuli oltua päivät pitkät pelaamassa. Jalkapallon lisäksi harrastin hiihtoa, yleisurheilua, jääkiekkoa, lentopalloa eli oikeastaan kaikkia liikuntamuotoja, joita siihen aikaan oli mahdollista harrastaa, Harri kertoo.

Jääkiekossa samassa joukkueessa oli paljon muitakin lähes samanikäisiä innokkaita kiekkoilijoita, kuten esimerkiksi Jarmo Kuusisto ja Lasse Lindberg ja joukkue pelasi monta vuotta yhdessä.


– Meillä oli hyvä porukka ja kun Risto Rasi tuli valmentajaksi, niin menestyimme hyvin valtakunnankin tasolla. Alle 16-vuotiaissa pääsimme loppupeleihin, mutta hävisimme Ässille. Kari Takko oli silloin Ässien maalilla. Pelasimme välillä junioriporukalla miesten nelosdivarissa.

Sen kauden jälkeen porukka hajaantui, osa lähti muualle palaamaan ja osa lopetti, Harri valitsin lentopallon ja jalkapallon, juoksu oli jäänyt jo aiemmin erilaisten vammojen takia.

Jäähallia ei Uudessakaupungissa vielä ensimmäisinä juniorivuosina 70-luvun alussa ollut, joten ulkolajissa talvikelit olivat aina arvoituksia, välillä satoi vettä, välillä oli parikymmentä astetta pakkasta.

– Mutta kiinnostus oli kyllä hyvää, meidänkin junioripelejä kävi sitten hallissa katsomassa useita satoja ihmisiä.


Siihen aikaan liikuttiin ja pelattiin paljon, mutta varsinainen harrastaminen joukkueissa ei ollut kovin yleistä. Monet juniorit, Harri mukaan lukien saattoivat pelata jo 14-15-vuotiaana miestenkin pelejä.

– Tukea urheilu sai aivan eri tavalla kuin nykyään. Sponsoreita löytyi, vaikka heitä ei silloin sponsoreiksi sanottukaan. Muistan, että joskus jalkapallon alasarjapeliin Ahvenanmaalle mentiin lentokoneella Turusta.

Harri ja valmentaja Valio Sairu jonkun hyvin menneen juoksukisan jälkeen.

Pelaajat saivat myös menestykseen perustuvaa pientä bonusta ja varusteet ja muut tulivat seuran puolesta.

– Pelaajat saivat myös, ainakin isommissa firmoissa kuten autotehtaalla ja Kemirassa harjoitella työajalla.


Juoksussa Harri oli miesten viestijoukkueissa mukana jo 12- tai 13-vuotiaana ja jalkapallossa hän pelasi ensimmäisen miesten pelinsä 14-vuotiaana.

– Blomvallin Pikke oli armeijassa ja mun käskettiin hakea Blomvallin vintiltä Pikken pelipaita ja tulla kentälle.

Siihen aikaan eivät kiekkojoukkueet juuri kesällä treenanneet, eivätkä toisaalta jalkapallojoukkueet talvella, joten lajit täydensivät hyvin toisiaan.

– Monet pelasivat siihen aikaan molempia, mutta lentopalloa tai yleisurheilua ei muilla ollut ohjelmassa. Jääkiekossa tuli loppuvuosina jo liikaakin pelejä, kun oltiin monessa sarjassa mukana.

Lentopalloa Harri pelasi pitkään ja jalkapalloa aina 90-luvun alkuun asti, jolloin hankala vaiva lopetti pelaamisen.


Harrilla on kuvia ja lehtileikkeitä useita mapillisia ja esimerkiksi vanhoja Roiman seuralehtiä. Osaan kuviin tai kuvateksteihin on henkilönimetkin kirjoitettu, mutta osassa ei. Reilun 40 vuoden jälkeen osa nimistä on häipynyt mielestä, vaikka saatettiin pelata pitkään samassa joukkueessa.

– Sen aikaiset pelikaverit ovat nykyään kuka missäkin, mutta internetin kautta on jääkiekkoporukan kanssa viime vuosina ruvettu pitämään yhteyttä ja on ollut puhetta jonkinlaisen tapaamisen järjestämisestä.

– Liikunta on tärkeää ja erityisen mielekästä ovat joukkuepelit, joissa on myös vahva sosiaalinen puoli.


Harri oli mukana muutama vuosi sitten käynnistämässä lentopallotoimintaa nuorille. Homma lähtikin hyvin käyntiin, mutta ei sitten jaksanut pidemmälle.

– Siellä oltiin liikkeellä rennosti, ei kilpailumielessä. Paljon on sellaisia, jotka haluaisivat liikkua porukassa, mutta eivät kilpailla tai sitoutua joukkueisiin. Toivottavasti aikanaan rakennettava monitoimihallia luo paremmat mahdollisuudet tällaiseen toimintaan ja toivottavasti löytyy myös toiminnan järjestäjiä.

Kuvat Harri Rantalan kokoelmista.

Artikkelikuva: Roiman seuralehdessä numero 4/1977 kerrottiin mm. lentopallosta ja jääkiekosta.

Roiman maastojuoksujoukkue vuosien takaa.