Kyllä joku roti pitäisi tässäkin jutussa olla

Suomen kielessä on paljon erilaisia sanontoja, joiden nykymerkityksen lähes kaikki tuntevat, mutta harvat sanontoja käyttäneistä tai kuulleista tulevat edes ajatelleeksi, mistä sanonta on aikanaan saanut alkunsa. Museossa tiistaina avautuva näyttely valottaa monen tutun sanonnan alkuperää uudella tavalla.

– Näyttely on nimeltään Sanontoja laarin pohjalta. Sen on alun perin koonnut Suomen maatalousmuseo Sarka, mutta olemme saaneet sen nyt tänne meille lainaksi, kertoo museon vs. amanuenssi Kirsi Leimu.

Iso osa nykyäänkin yleisesti käytössä olevista sanonnoista pohjautuu maatalousyhteiskunnan aikaan. Sanonnat ovat saaneet alkunsa vanhoista työtavoista, esineistä tai käytännöistä.

– Olemme keränneet lisäksi erilaisia sanontoihin liittyviä esineitä ja kuvia omista kokoelmistamme ja siten laajentaneet ja konkretisoineet sitä.


Näyttelyssä selviää, mitä alun perin on tarkoitettu sillä, että päivä on pulkassa, mikä on monessa hommassa tarvittava roti tai miksi joku maksaa maltaita.

– Jokaiseen sanontaan liittyy infotaulu, jossa sanonnan alkuperäinen merkitys kerrotaan ja lisäksi havainnollistetaan asiaa kuvalla tai kahdella.

Esimerkiksi päivä pulkassa -sanonta on saanut alkunsa pulkka-nimisestä puukapulasta. Kapula oli kaksiosainen ja osat pistettiin yhteen ja osien poikki veistettiin lovi aina kun työntekijä oli saanut päivän työn tehdyksi. Omasta osastaan kannatti pitää hyvää huolta, sillä sen perusteella maksettiin palkka.

Kaksiosainen kapula oli siksi, että sekä työntekijällä että isännällä oli siitä oma osansa ja kun viillot tehtiin molempiin, niin ei tullut epäselvyyttä, mitä on tehty.

Hienommissa pulkissa oli omat paikkansa esimerkiksi taksvärkin hevospäiville tai niittopäiville.


Roti taas on tuki, joka asetettiin kangen alle, kun väännettiin kiviä tai kantoja irti maasta eli monessa työssä piti olla roti. Nykyäänhän sen merkitys on hieman toinen ja esimerkiksi jutun otsikossa käytettynä ei juuri alkuperäistä asiaa muistuta.


Näyttely on esillä museossa huomisesta tiistaista alkaen aina 18.4 saakka. Museo on talviaikaan avoinna tiistaista perjantaihin kello 12-15.

Menossa olevan talviloman aikaan museossa on lapsille erikoisohjelmaa mm. Sanontoja laarin pohjalla -näyttelyyn liittyen, mutta myös aarteenetsintää ja lippujahti.

Talvilomaviikolla on tiistaina ja torstaina kello 14 yleisöopastus.

Pääsymaksu on aikuisilta 5 euroa, alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Museokortti käy maksuvälineenä.


Artikkelikuva: Museossa avautuu huomenna sanontojen alukuperästä kertola Sanontoja laarin pohjalta -näyttely.

Kuhunkiin sanontaan liittyy selitys sen alkuperästä ja kuvia.