Otto löysi moniottelusta itselleen sopivan haasteen

Kalannin Vankan moniottelijalla Otto Hiivolalla on menossa muutosten vuosi. Otto siirtyy 15-sarjaan ja silloin nuorten sarjojen viisiottelu muuttuu kymmenotteluksi ja välineisiin tulee lisää painoa. Muutos ei kuitenkaan huolestuta, vaan Otto lähtee tulevaan kauteen luottavaisin mielin.

– Kuntoa pitää olla enemmän, kun kisataan kaksi päivää. Hieman painon lisäys voi tehdä heittämisestä erilaista, mutta olen kuitenkin jo nuorena oppinut oikean tekniikan enkä usko, että tekniikka tulee hajoamaan. Keihään heittäminen voi olla jopa helpompaa, kun se on vähän pidempi ja painavampi.

Otto on urheillut aivan pienestä pitäen. Jossain vaiheessa hän harrasti yleisurheilun eri lajien lisäksi hiihtoa ja kokeili myös salibandya, mutta moniottelu alkoi vakiintua päälajiksi muutama vuosi sitten.

– Pärjäsin monissa lajeissa ihan kivasti ja moniottelu antaa eri tavalla haasteita kuin yksittäinen laji. Harjoittelun pitää olla monipuolista ja kilpailu vaatii pitkää keskittymistä.


Otolla on nyt menossa valmistautuminen maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna käytäviin SM-halleihin. Hallissa käydään yhtenä päivänä viisiottelu, jossa kesäviisiottelun keihäs on korvattu kuulalla.

– Treenaus on nyt enemmän irtiottoon tähtäävään, esimerkiksi punttisalilla tehdään nopeita sarjoja, kun peruskuntokaudella hankitaan voimaa pidemmillä ja rauhallisemmilla sarjoilla. Hallikisojen jälkeen palataan taas joksikin aikaa perustreeniin ennen kuin valmistautuminen kesään alkaa.

Otto harjoittelee paljon Kalannin koulun uusitussa punttisalissa. Kerran viikossa hän käy Laitilan liikuntahallissa ja kerran viikossa Kupittaalla Turussa. Laitilassa voi hypätä seivästä ja Kupittaalla tehdä monia muita lajeja.

– Lisäksi teen kotona kaikenlaista ja olen mukana talon töissä. Meiltä on koululle kolmisen kilometriä, se on sopiva verryttely ja jäähdyttelymatka, paitsi ei nyt liukkailla uskalla juosta.

Voimaharjoittelun lisäksi ohjelmaan kuuluu erilaisia loikkaharjoituksia, peruskuntokaudella myös kestävyysharjoituksia. Lajiharjoituksista pidetään syksyllä tauko, mutta kilpailukauden lähestyessä harjoittelu painottuu eri lajien hiontaan ja kesällä kisoihin.

– Tarkoitus olisi kesällä viedä läpi 2-3 ottelua, SM-kisat on päätavoite. Muutamaa täysipainoista ottelua enempää ei kesän aikana voi tehdäkään. Käyn myös eri lajien kisoissa.


Ottoa valmentaa hänen isänsä Aki ja isoveljensä Juho. Homma toimii hyvin ja seuranta ja palaute ovat lähes reaaliaikaista.

– Juho tekee punttiohjelmat ja käy myös seuraamassa harjoittelua usein. Juhon oma ura on nyt mietinnässä, mutta kyllä se vielä ensi kesänä lupasi voittaa minut seiväshypyssä.

Juhon tuloksia eri ikäluokassa Otto on ylittänyt.

– Harjoitteluni on tällä hetkellä kyllä säännöllistä mutta ei hirmuisen kuormittavaa. Olen vielä kasvuiässä ja silloin ei kannata rasittaa kehoa äärimmilleen.


Otto on urheiluliiton nuorten urheilijoiden alueellisessa seurantaryhmässä ja pääsee sitä liiton kautta viikonloppuleireille ja säännöllisiin testaustilaisuuksiin.

– Niitä on jo vähän liikaakin enkä ole kaikissa käynyt. Matkustaminen rasittaa ja kotimaisemissakin pystyy suhteellisen hyvin treenaamaan. Testipäivinä saa kyllä hyvää palautetta, jota voi sitten hyödyntää.

Uuteenkaupunkiin suunniteltu monitoimihallia helpottaisi paljon, se lyhentäisi treenimatkoja ja siellä voisi talvellakin tehdä enemmän lajinomaisia treenejä, kun nyt joutuu välillä aina soveltamaan.


Viime kesänä Otto voitti SM-kultaa viisiottelun lisäksi seipäässä.

– Ottelussa taas seiväs meni täysin penkin alle ja olin kahden lajin jälkeen kaukana kärjestä, mutta siitä laji lajilta lähdin nousemaan.

Moniottelussa, ainakaan kymmenottelussa ei kukaan koskaan kykene kaikissa lajeissa parhaimpaansa vaan heikkoja lajeja tulee väkisin.

– Ottelijalta vaaditaan kunnon ja tekniikan lisäksi vahvaa päätä ja itseluottamusta, eikä yhdestä epäonnistumisesta saa antaa periksi.

Varsinkin toisena päivänä, kun kroppa alkaa olla väsynyt, pitää pystyä pitämään tekniikka kasassa ja tehdä hyviä tuloksia.


Viikottainen treenaaminen on hyvin yksinäistä puuhaa. Samanikäisiä moniottelijoita tai yleensäkään yleisurheilun harrastajia ei edes lähialueella ole paljon.

– Nuorempana oli paljon urheilua harrastavia kavereita, mutta ihan tosissaan urheilua ei monikaan ole jatkanut, ainakaan yksilölajeissa. Määrätyssä vaiheessa ei pelkät seuran viikkotreenit enää riitä, vaan pitää ruveta treenaamaan enemmän ja se vaatii motivaatiota.

Juho on tällä hetkellä Kalannin koulussa kahdeksannella luokalla ja ainakin puolitoista vuotta eteenpäin suunnitelmat ovat selvät, mutta sen jälkeinen aika on vielä mietinnässä.

Urheilu siihen tulee liittymään joka tapauksessa.


Artikkelikuva: Kymmenottelussa pitää koko kropan olla kunnossa, sillä laji vaatii nopeutta, kestävyyttä, voimaa ja kaiken pitää saada vielä toimimaan yhdessä teknisesti oikein.

Otto Hiivola harjoittelee paljon Kalannin koulun uusitussa punttisalissa. Tällä hetkellä on menossa valmistautuminen SM-moniotteluihin.