Suojausta, etsintää, jäljitystä, kiinniottoa, hyökkäystä ja puolustusta

Porin Prikaati harjoittelee ensi viikolla Uudessakaupungissa ja lähiseudulla. Mukana on noin 550 miestä, joista noin 200 on reserviläisiä, Uudessakaupungissa miehiä liikkuu hieman vajaa 400, loput osallistuvat harjoitukseen Säkylästä tai lähialueelta. Viikon ohjelmaan sisältyy erilaisia harjoituksia eri puolilla kaupunkia.

– Paikallispuolustusharjoituksen teemana on paikallispataljoonien poikkeusolojen suunnitelmien testaaminen ja yhteistyö eri tahojen kanssa, kertoo harjoituksen komentaja, Porin prikaatin apulaiskomentaja eversti Asko Valta.

Puolustusvoimien lisäksi harjoituksessa ovat eri vaiheissa mukana mm. poliisi, merivartiosto, pelastuslaitos, tulli, sairaanhoitopiiri ja kaupunki.

– Puolustusvoimien harjoitukset ovat yhä enenevässä väärin siellä missä on puolustettavaa eli asutuskeskuksissa ihmisten keskellä ja siellä asioita tehdään yhdessä.


Harjoituspaikkoja Uudessakaupungissa ovat mm. satama, purkutuomion saanut päiväkoti Merilintu ympäristöineen, Pajalan teollisuusalue, Mörne ympäristöineen ja tori.

– Esimerkiksi Merilinnun ympäristössä suoritetaan etsintää ja kiinniottoa yhteistyössä poliisin kanssa ja ammutaan paukkupatruunoilla useana päivänä, sanoi harjoituksen apulaisjohtaja, majuri Pasi Lehtonen.

Pajalassa harjoitellaan perjantaina hyökkäystä ja puolustusta ja ammutaan myös paukkupatruunoille, VSV sähköaseman ympäristössä suoritetaan vihollisen etsintää ja jäljitystä ja satamassa varmistetaan kuljetuksia.

– Lisäksi harjoittelemme mm. kuljetusten suojausta eli varmistamme autotehtaan ja sataman väliset kuljetukset. Harjoituksessa on myös henkilösuojausta eli turvaamme kaupungin johtohenkilöitä.

Yksi harjoituksesta saatava hyöty on se, että puolustusvoimat tutustuu alueeseen. Esimerkiksi satamia länsirannikolla on paljon, mutta ne ovat kaikki erilaisia.


Torille tapahtuu keskiviikkona. Sotkun auto munkkeineen on paikalla kello 13-15, noin kello 14 aikaa suoritetaan harjoituksena henkilön kiinniotto. Torilla on myös materiaaliesittely.

– Mitään panssariautoja ei harjoituksessa ole juurikaan mukana ja aseet ovat miehistön normaaleja aseita, mutta katsottavaa riittää siitä huolimatta.

”Näkyvien” sotilasasuihin pukeutuneiden osanottajien lisäksi harjoituksessa on mukana noin 40 miehen maaliosasto, joka liikuskelee normaaleissa siviilivaatteissa ja siviiliautoilla.

Puolustusvoimien tiedotuspolitiikassa on myös tapahtunut nykyaikaistumista. Aiemmin kerrottiin, että siellä ja siellä harjoitellaan silloin ja silloin, nyt harjoituksen aikana tiedotetaan ja kerrotaan eri some-kanavien kautta mitä tapahtuu,

– Ehkä seuraavassa harjoituksessa on jo kutsuttu mukaan bloggareita, joiden tehtävä on harjoituksen aikana blogata.


Uudessakaupungissa todennäköisesti liikkuu ensi viikon aikana paljon harjoituksesta kiinnostuneita henkilöitä, joista kaikki eivät ole varusmiehiä, reserviläisiä tai puolustusvoimien palveluksessa.

– Vakoilu on nykypäivää, harjoitukset kiinnostavat ja niiden yhteydessä havainnoidaan esimerkiksi kansalaisten maanpuolustustahtoa ja eri viranomaisten yhteistyön toimivuutta. Uskoisin, että Uudenkaupungin harjoituksesta lähtee useita raportteja ja muistioita eri suuntiin.

Harjoitus tulee näkymään kaupungilla, mutta esimerkiksi teitä ei suljeta ehkä keskiviikon toritapahtumaa lukuun ottamatta. Harjoituksia voi mennä seuraamaan.

– Jos jonnekin ei saa mennä, niin harjoitukseen osallistuvat kyllä sulkevat tien. Osanottajat käyvät myös paikallisissa ravintoloissa ja baareissa ja kulkevat kaupungilla. Heidän kanssa voi mennä keskustelemaan, aivan kuten ”oikeassakin” kriisitilanteessa.


Artikkelikuva: Ensi viikolla Uudessakauoungissa järjestettävän paikallispuolustusharjoituksen johtaja eversti Asko Valta (oik.) ja apulaisjohtaja majuri Pasi Lehtonen Porin prikaatista.