Totta ja tuulenpesiä Runonkulmassa

Runonkulman Galleriassa avautui tänään tiistaina naantalilaisen Kristiina Turtosen näyttely Totta ja tuulenpesiä. Näyttely sisältää suurikokoisia maalauksia ja installaatioita.

– Tuulenpesä on ihanan unelman symboli mutta toisaalta se on paradoksaalisesti puun sairaus. Ajattelen omaa elämääni puutarhana ja ajattelen, että millaisen puutarhan haluaisin, mitä osia sinne tulisi, Turtonen kertoi.

– Riittäkö tämä nykyinen elämä minulle vain haluaisinko sinne jotain muuta. Sisältöön voi lopulta jokainen paljon vaikuttaa.

– Maalauksissa kuvaan juuri tätä elämän puutarhaan. Maalaukset ovat ison kokoisia, koska haluan tuntea, että voin astu niihin sisään.

Installaatiot taas kertovat elämän todellisuudesta, tilanteista joita sattuu. Ne eivät ole aina ihania tuulenpesiä vaan elämän toista puolta, mutta nekin kuuluvat elämään.


Esimerkiksi Ihmisen kanssa installaatiossa voi nähdä ihmisen hahmon tanssivan marionetin kapuloiden tahdissa. Teos kuvaa kahden ihmisen suhdetta.

– Halusin teokseen mahdollisimman hauraan materiaalin, koska me ihmiset olemme hauraita. Meistä tuntuu, että meitä pompotetaan, meitä sattuu, minä menen rikki eikä huomata, että saatammekin itse olla kapuloissa ohjaamassa ja saatamme rikkoa tuon toisen.

Materiaalina Turtonen on käyttänyt puun lehtiä, jotka hän on kerännyt lumen alta kuolleina. Puussa lehdet ovat hyvin vahvoja, mutta muuttuvat hyvin hauraiksi ennen maatumista.


Näyttely on esillä Runonkulman Galleriassa 30.3 asti. Näyttelyn lisäksi Turtonen tulee lauantaina 16.3 pitämään Runonkulmaan Piirrä muotokuvaa! -kurssin, jossa hän opastaa piirtämään muoto- ja henkilökuvia.

Kurssi alkaa kello 9 ja kestää 17:ään asti. Kurssille pitää ilmoittautua 6.3 mennessä. Lisätietoja löytyy tästä.

Runonkulman Galleria sijaitsee osoitteessa Ylinenkatu 38B ja on avoinna keskiviikkoisin kello 16-19 ja lauantaisin kello 11-15.


Artikkelikuva: Turtosen Runonkulman Gallerian näyttelyssä on suurikokoisia maalauksia ja installaatioita.

Kristiina Turtonen.