KaPan naiset tavoittelevat liigapaikkaa

Naisten salibandyn kaksi ylintä sarjaa muuttavat muotoaan tulevaksi kaudeksi. KaPa selvitti kakkosdivarin oman lohkonsa suvereenisti ja kaiken mennessä nappiin, on paikka mahdollista saavuttaa tulevaksi kaudeksi jopa liigaan, mutta tie ylöspäin on tuskallisen mutkikas.

– Ensimmäisessä vaiheessa ratkotaan lohkon mestaruus. Me voitimme sarjan, mutta mestaruudesta pelaamme lohkokakkosta eli raumalaista SalBaa vastaan paras kolmesta periaatteella. Pelit alkavat tulevana sunnuntaina kello 17 Pohitullissa, kertoo seuran puheenjohtaja ja naisten päävalmentaja Sami Virtanen.

KaPa voitti SalBan kahdesti, ensin syksyllä niukasti 2-1 ja tammikuussa selvemmin 4-0, mutta pudotuspelit ovat aina oma maailmansa ja yllätyksiä voi sattua. Toinen peli pelataan Raumalla 23.3 ja jos kolmas tarvitaan, se pelataan Pohitullissa 24.3 kello 15.


Kun lohkojen mestarit on selvitetty, jaetaan kahdeksan voittajaa kahteen lohkoon. Ne pelaavat yksinkertaisen sarjan, jonka päätteeksi pelataan ristiinkarsinnan eli toisen lohkon voittaja kohtaa toisen lohkon kakkosen ja päinvastoin. Nämä pelit pelataan yhtenä viikonloppuna maaliskuun lopussa.

Ristiinkarsintapelinsä voittaneet kaksi joukkuetta jatkavat liigakarsintoihin.


Naisten liigan ja ykkösdivarin runkosarjat ovat päättymässä. Tulevalla kaudella niitä vastaavat Naisten Salibandyliiga A ja B eli NLA ja NLB. Kummassakin pelaa kahdeksan joukkuetta. Nykyisen ykkösen kaksi heikointa putoaa suoraan kakkoseen ja neljä parasta lunastaa suoraan paikkansa NLB:hen.

NLB:n ykkösvaiheen karsinnat sijoille 5-8 päätyneille pelataan maaliskuun aikana ja kakkosvaihe, johon pääsevät ykkösvaiheen kaksi parasta ja kakkosdivisioonan ristiinkarsintojen parhaat pelataan huhtikuun alkupuoliskon aikana. Ne pelit pelataan paras viidestä periaatteella, ykkösdivarijoukkue saa ensimmäisen kotiottelun.

– Pitkä ja kivinen tie liigaan on edessä, mutta tosissaan lähdemme sinne tavoittelemaan, Virtanen sanoo.


KaPan kausi kakkosessa oli loppujen lopuksi helppo ja tosipelejä sattui kauteen vain muutama ja se on yksi huolen aihe.

– Pyrimme hakemaan pelitempoa ja kovuutta harjoitusotteluilla, pelaamme esimerkiksi oman seuran poikajunioreita ja miesten joukkuetta vastaan. Varsinkin ykkösdivarissa kauden pelanneilla joukkueilla on hyvä tuntuma koviin peleihin, mutta meillä se on ehkä hieman hakusessa.

Lisäksi karsinnassa pelataan loppuvaiheessa täysi pelejä eli 3×20 minuuttia, kun kakkosessa erän pituus oli vain 15 minuuttia. Siitäkin ykkösdivarissa pelanneet joukkueet saavat etua, sillä ne ovat koko kauden pelanneet 20 minuutin eriä.


Myös vastustajat ovat enemmän tai vähemmän outoja. Kakkosdivisioonassa eri lohkojen välillä voi olla tasoeroja ja joukkueiden pelitapaa ja muuta ei ole mahdollista lähteä etukäteen selvittämään.

– Joukkue on kyllä kunnossa ja pääosin terveenä. Peli kerrallaan mennään eteenpäin ja katsotaan, miten pitkälle rahkeet riittävät. Se on selvää, että NLB:stäkin tulee kovatasoinen, kun kahden ylimmän tason joukkueiden määrä vähenee.


Artikkelikuva: KaPan naiset hakevat kovuutta edessä oleviin liigakarsintoihin pelaamalla harjoituspelejä poikia ja miehiä vastaan.

Sami Virtasen mukaan KaPa lähtee karsintoihin voittamaan joka peliä, mutta liigapaikka on pitkän tien päässä. Kapteeni Essi Kutila tähyilee jo kentälle, Juulia Peura odottelee vielä valmentajan tarkempia ohjeita.