Yhteishaku ei tarjonnut yllätyksiä

Kevään yhteishaun tulokset eivät lukiossa tai Novidalla sisältäneet kokonaisuutena isoja yllätyksiä, vaan hakijamäärät molemmissa olivat viime vuoden luokkaan. Kokonaismäärien sisällä muutoksia oli, mutta niitä tapahtuu joka vuosi eikä selvää syytä ole osoitettavissa.

– Meille ensisijaisia hakijoita oli 56, joka on aivan sama luku kuin viime keväänä. Ysiluokkalaisia yhtenäiskoulussa oli nyt enemmän, joten heidän osaltaan lukioon hakeneiden prosenttiosuus on hieman laskenut, kertoo lukion rehtori Jussi Paavola.

Yhtenäiskoulun lisäksi lukioon haettiin tietenkin Kalannista ja myös Vehmaalta. Jokunen yhtenäiskoulun oppilas haki lukioon muulle paikkakunnalle, kuten joka vuosi tapahtuu.

– Henkilökohtaisesti olisin hieman kasvua toivonut hakijamäärissä. Abeja on nyt 60, joten aavistuksen lukion oppilasmäärä tulee laskemaan, mutta mitään toiminnallisia muutoksia se ei aiheuta.


Novidan puolella yhteishaun ensisijaisten hakijoiden määrä oli hieman alle 150 eli aivan samoissa lukemissa kuin viime keväänä.

– Catering-puolella oli hakijamäärässä prosentuaalisesti reipasta kasvua, sosiaalipuoli ja logistiikka vetävät edelleen hyvin, mutta kone- ja metallialan hakijamäärä on edelleen alamaissa ja myös rakennuspuolella hakijoita oli tänä keväänä yllättävän vähän, kertoo apulaisrehtori Juha Jokinen.

Yhteishaun lisäksi ammatilliseen koulutukseen pääsee nykyään joustavan haun kautta ympäri vuoden ja sen kautta tulleiden määrä on yllättänyt Jokisen.

– Ammatillisen koulutuksen reformin voimaantulon yhteydessä puhuttiin, että jatkuvasta hausta tulee pääsisääntuloväylä. En oikein uskonut siihen, mutta tämän lukuvuoden aikana on jatkuvan haun kautta tullut opiskelijoita 70-80, joka on siis jo lähes puolet yhteishaun kautta tulevista.

Novidalla on syksyllä alkamassa kaksi uutta koulutusta, niistä juttu hetken kuluttua.