Crusellissa tulkintoja Titanicin suomalaismatkustajista

Crusellissa avautui lauantaina N-A Harannon taidenäyttely Pelastetut. Näyttely sisältää useita kymmeniä eri tekniikalla tehtyjä muotokuvia Titanicin kyydissä olleista suomalaisista, sekä selvinneistä että kadonneista.
Titanic on kiinnostanut Harantoa siitä lähtien, kun hän pikkupoikana näki Titanic-elokuvan. Se jätti jälkeensä syvän tunnekuohun ja hän on myöhemmin lukenut paljon Titanicista ja sen kyydissä olleista suomalaisista.
– Titanicin suomalaiset olivat pääasiassa kolmannen luokan matkustajia. He olivat matkalla kurjuudesta kohti onnen maata eli heitä voi peilata nykypäivän pakolaisiin, jotka ovat joutuneet jättämään kotimaansa ja lähtemään epävarmalle pelastautumisretkelle kohti ulappaa, Haranto sanoo.

Titanicin kyydissä oli yhteensä 63 suomalaista. Heistä kaikista ei ole valokuvaa olemassa ja monet olemassa olevista ja Harannon löytämistä kuvista ovat huonolaatuisia.
– Näyttelyn kuvat eivät olekaan varsinaisia muotokuvia vaan omia tulkintojani kuvien pohjalta. Monista on vain lapsuuskuvia, vaikka he Titanicin kyydissä ollessaan olivat jo aikuisia.
Pääosa kuvista on öljyvärimaalauksia, mustepiirroksia ja akvarellimaalauksia, mutta erikoisuutena mukana on mm. munankuorimosaiikkiteos.
– Titanic on tuttu aihe, mutta suomalaisten matkustajien kohtalot ja heidän suhteellisen suuri määränsä ovat silti suurelle yleisölle vieraat. Muotokuvanäyttelyni nostaa heidät pohjamudista parrasvaloihin.

Haranto on kotoisin Loimaalta, mutta asuu ja opiskelee nykyään Helsingissä graafista suunnittelua. Crusellin näyttely on ensimmäinen hänen oma näyttelynsä. Haranto tekee myös kuvituksia ja sarjakuvia.
Yleisölle näyttely on avoinna reilun kuukauden pääsiäisviikon torstaihin eli 17.4 asti, tiistaista perjantaihin kello 10-17 ja lauantaina ja sunnuntaina kello 12-16.

 

Artikkelikuva: N-A Haranto, omakuva ja malli.

Teoksiin liittyy infoteksti, joka kertoo kenestä on kysymys ja mikä oli hänen kohtalonsa. Varsin monta Titanicin kyydissä olleista suomalaisista oli mukana vahingossa eli tarkoitus oli matkata Amerikkaan jonkun toisen laivan kyydissä.