Erikoissairaanhoidon kustannukset alkuvuonna ennakoidun mukaiset

Sairaanhoitopiirin tammi- ja helmikuun raportti osoittaa, että kaupungin erikoissairaanhoidon kustannukset ovat pysyneet arvioidussa ja jopa lievästi alittaneet ne.

Kahden kuukauden aikana toteutuneet kustannukset ovat olleet 3,413 miljoonaa euroa. Se on 15,9 prosenttia koko vuoden arvioidusta eli vajaan prosenttiyksikön verran vähemmän tasaisen käytön mukaisesta 16,7 prosentista.

Viime vuoden kahteen ensimmäiseen kuukauteen verrattuna kulut ovat myös alittuneet hieman, noin 30 000 euroa eli vajaan prosentin.


Hoitojaksojen kustannukset ovat alentuneet reilu viisi prosenttia, ensihoidon kustannukset vajaa neljä prosenttia, mutta poliklinikkakäyntien kustannukset ovat kasvaneet viime vuodesta 1,4 prosenttia.

Somaattisten sairauksien osalla kustannukset ovat alittuneet 3,5 prosenttia, mutta psykiatristen sairauksien osalta kasvaneet lähes 25 prosenttia.

Psykiatrisen hoidon kustannukset ovat kuitenkin kokonaisuudesta vain hieman yli kymmenen prosenttia, joten niiden voimakkaasta kasvusta huolimatta erikoissairaanhoidon kokonaiskustannukset ovat alemmat kuin viime vuonna.


Muutenkin yhteistoiminta-alue on pärjännyt alkuvuoden aikana hyvin. Ainoastaan Vehmaan esh-kustannukset ovat ennakoitua isommat ja nekin vain puolen prosentin verran.

Kustavissa alitus on seitsemisen prosenttia, Pyhärannassa ja Taivassalossa noin 13 prosenttia. Saman verran kulut ovat alkuvuonna alittuneet myös Laitilassa, joka ei kuulu yhteistoiminta-alueeseen.

Sairaanhoitopiirin kokonaiskustannusten kehitys ei näytä yhtä positiiviselta. Kustannukset ovat viime vuodesta kasvaneet kuutisen prosenttia eli 90,5 miljoonasta eurosta 96,0 miljoonaan euroon.

Kahden kuukauden jälkeen on vuoden menoista kulutettu 17 prosenttia eli muutaman prosenttiyksikön kymmenyksen tasaisen kulutuksen vauhtia enemmän.