Meripelastajat kaipaa uusia aktiivijäseniä

Uudenkaupungin meripelastajat hakee uusia aktiivijäseniä toimintaansa järjestämällä toukokuussa alkavan koulutuksen. Viime vuosina uudet tulijat on koulutettu yksittäin, mutta nyt pyritään saamaan kerralla useampia uusia aktiiveja. Toiminta on täysin vapaaehtoista eikä kurssitukseen osallistuminen sido toimintaan.

– Keväällä alkava kurssi on miehistökoulutus. Mitään erityistaitoja kurssille tullessa ei tarvita eikä osanottajille ole erityisvaatimuksia, perusterveys riittää ja tietenkin uimataito olisi hyvä omata, sanoo seuran koulutusvastaava Pasi Anttila.

Meripelastajat suorittavat hälytystehtäviä, joita heille ohjaa merivartiosto. Niiden lisäksi seura tekee maksullisen Trossi-palvelun kautta ei-kiireellisiä hinauksia esimerkiksi konevaurion saaneelle veneelle.

– Hälytystehtävissä meidän tulee lähteä puolen tunnin kuluessa. Jäseniä seurassa on yli 550, mutta pelastustoiminnassa aktiivijäseniä on noin 15 ja se on liian vähän. Tähän joukkoon tarvitsemme lisää reipashenkisiä ihmisiä.

Tehtävistä ei mitään palkkiota makseta, mutta toiminnassa oppii ainakin liikkumaan vesillä ja saa hyvää mieltä auttamalla pulaan joutuneita.

– Kurssille tulee ilmoittautua minulle 15.4 mennessä, esimerkiksi puhelimella 040 848 9600. Kurssi pidetään Uudessakaupungissa ja se alkaa toukokuussa, tarkempi aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.


Meripelastustoimintaa on Uudessakaupungissa ollut 60 vuotta. Alkuvuosina toimittiin Uudenkaupungin Pelastusrenkaan nimellä ja toimintaa pyörittivät naiset.

– Vuonna 1995 tilanne muuttui, kun Suomen meripelastusseura teki päätöksen, että paikalliset yhdistykset voivat suorittaa meripelastustyötä, kertoi yhdistystä vuodenvaihteeseen asti yli 20 vuotta vetänyt Jouni Arvonen.

Yhdistyksen ensimmäinen aluksen Outoorin korvaajaksi hankittiin 2000-luvun alkuvuosina 16-metrinen Janne Malen, sen lisäksi yhdistyksellä on tällä hetkellä pienvene Vekara.

– Malenilla pitää olla neljä miestä, Vekaralla voidaan lähteä kahden miehen voimin eli se saadaan nopeammin liikkeelle ja se on myös nopeampi. Tilanteesta riippuen katsotaan kummalla lähdetään.

Kesäaikaan seura harjoittelee kerran viikossa. Partiointia merelle tehdään ainakin juhannuksena ja ehkä kesäaikaan joskus muulloinkin, muuten ollaan puolen tunnin lähtövalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemän päivää viikossa.

Vuodenvaihteessa seuran uutena puheenjohtajan aloitti Juhani Viholainen.

Lisätietoja seuran toiminnasta löytyy facebookista ja seuran nettisivulta.


Artikkelikuva: Uudenkaupungin meripelastajat valmistautuvat tulevaan veneilykesään viikottaisilla suunnittelutapaamisilla. Lisää aktiiveja tarvittaisiin, siksi toukokuussa alkaa uusi miehistökurssi.