Crusell-viikolla ensi kesänä monenlaista fantasiaa

Ensi kesän Crusell-viikon ohjelma julkaistiin tänään. Pääosin mennään tuttuja linjoja, mutta myös uusia mielenkiintoisia aluevaltauksia jokavuotiseen tapaan tehdään. Teemana on tänä vuonna Fantasia.

– Teema antoi suunnittelulle melkoisen vapaat kädet, mutta työn edetessä haasteita alkoi ilmaantua. Materiaalia ja vaihtoehtoja oli lopulta niin paljon, että tuli runsaudenpula. Lisäksi ihan alkuperäiseen suunnitelmaan jouduttiin eri syistä tekemään paljon muutoksia, mutta pala palalta palaset alkoivat loksahdella paikalleen, kertoo taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen.

Ohjelmaan valikoitui lopulta paljon teoksia, joita Suomessa on esitetty harvoin, jos koskaan. Nuoret soittajat saavat tilaisuutensa, mielenkiintoinen ja erilainen on avauspäivänä esiintyvä lyömäsoitinyhtye Osuma, Prykin konsertissa perjantaina on mukana tanssiesitys, työväentalolla on keskiviikkona konserttitanssit, johon sisältyy konsertti ja tanssit ja aivan uutta on myös tiistaina tietokonepeleistä tuttua musiikkia esittävä Game Music Collective Band.

Lauantain päätöskaronkka tuodaan Kaupunginlahden rantaravintoloiden eteen. Esiintyjänä on Gormet-yhtye ja tanssija Sanna Kriikku. Petri Hatakan mukaan Gourmetin esitys on hulvaton sekoitus kaikkea mahdollista.


Tuttua vakio-ohjelmaa ovat päivän puhallukset joka päivä kello 12 torilla, Lyhtyjen Yössä Vallimäellä keskiviikkona on mukana mm. Pepe Willberg ja koko perheen konsertissa sunnuntaina kello 16 esiintyy Täti Monika ja Pingviiniorkesteri.

Sopraano Helena Juntunen esiintyy ensi kesänä useassa konsertissa.

Mestarikursseja järjestetään kahdeksan, joista puolet on tarkoitettu myös nuorisolle. Kursseilla ovat opettajina mm. entiset taiteelliset johtajat Petri Alanko ja Harri Mäki. Kurssilaisten oppilaskonsertit pidetään perjantaina ja lauantaina seurakuntakeskuksessa ja niihin on vanhaan tapaan vapaa pääsy.

– Avauspuhallus suoritetaan lauantaina 27.7 kello 12. Sen osana kuullaan J. Parviaisen Natura I käyrätorvelle ja kirkonkelloille. Käyrätorviosuudesta vastaa Ville Hiilivirta, kirkonkelloista Uuden kirkon kellot. Mielenkiintoista nähdä miten se toimii.

Uudessa kirkossa järjestetään ensi kesänä kaikkiaan kolme konserttia eli enemmän kuin koskaan. Sunnuntain juhlamessussa esiintyvät kanttori Kari Vuola ja Pasi Venho Tuulia Ylösen kanssa.


Crusell-viikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka sanoo, että talous on tiukka, mutta Crusell-naisten tuen, sponsorien ja erilaisten avustusten turvin pärjätään.

– Haaste on aina ollut ja on edelleen pääsylipputulojen kasvattaminen. Viikolla on ohjelmaa jokaiselle, mutta edelleen tuntuu, että kaikella Cruselliin liittyvällä on eräänlainen elitistinen leima. Siitä me kuitenkin pyrimme eroon kaikin tavoin.

Myös Tuulia Ylönen toivoo lähiseudun asukkaiden heräävän tapahtumaan. Konsertteihin voi tulla verkkareissa ja unohtaa kaikki pukeutumissäännöt. Päätyönään oopperassa työskentelevä Ylönen sanoo, että Helsingissä on jo päästy eroon siitä asenteesta, että klassinen musiikki on joten erityisen hienoa ja vaikeaa.

– Täällä näkee pikkurahalla todella korkeatasoisia taiteilijoita viihtyisässä ympäristössä. Tulkaa katsomaan edes jotain, niin näette, hän vetoaa uusikaupunkilaisiin.

Crusell-seuran uusi puheenjohtaja Jussi Kauranen tyrmää väitteet, että vain osa ihmisistä olisi musikaalisia.

– Kaikki ovat musikaalisia omalla tavallaan. Ja kaikki pystyvät kokemaan tunteita, joka on tärkeä osua musiikkia.

Tarkempi ohjelma löytyy Crusell-viikon kotisivulta.


Artikkelikuva: Crusell-viikon taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen (vas.), viikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka, Crusell-seuran uusi puheenjohtaja Jussi Kauranen, Crusell-naisten puheenjohtaja Marsa Mattila ja viikon tiedottaja Pekka Haapanen esittelivät tänään tulevan viikon ohjelmistoa.