D’ameni treenaa kevätkonserttiin

Naiskuoro D’amenilla on menossa viimeiset harjoitukset parin viikko päästä Crusellissa pidettävään kevätkonserttiin. Konsertin nimenä on Laulumatkalle ja ohjelmisto on koottu eri puolita maailmaa kansansävelmistä ja muista kauniista kevätlauluista.

Kuoro täyttää muutaman vuoden päästä jo 60. Kuoron johtajana toimii nykyään musiikin opettaja Päivi Kurkilahti, joka aloitti kuoroa todella pitkään johtaneen Anitta Mäkelän jälkeen vajaa neljä vuotta sitten.

– Kuoro toimii kansalaisopiston piirinä. Harjoittelemme kerran viikossa maanantaisin Viikaisten musiikkiluokassa. Edellisen kerran pidimme oman kevätkonsertin kaksi vuotta sitten, mutta senkin jälkeen olemme esiintyneet muutaman kerran lukuvuoden aikana erilaisissa tilaisuuksissa.

Laulajia kuorossa on parikymmentä eli tarpeeksi mutta lisää aina toivotaan mukaan. Vuosittain tulee muutamia uusia tai paluumuuttajia, mutta aina joku luopuukin.

– Laulaminen on helppoa siinä mielessä, että ei tarvita mitään instrumentteja, sen kun tuo itsensä ja alkaa laulaa.


Talven kuoro on harjoitellut Päivi Kurkilahden säestyksellä, mutta kaksi viimeistä harjoituskertaa mukana on bändi, joka esiintyy myös konsertissa.

– Bändi on pianistia lukuun ottamatta sama kuin edellisessä konsertissamme kaksi vuotta sitten. Silloin nuoret olivat Viikaisten koulun musiikkikurssilaisia. Sen jälkeen soittajat ovat hajaantuneet eri oppilaitoksiin, mutta lupautuivat taas auttamaan meitä.

Bändissä soittaa kitaraa Jimi Laasonen, bassoa Elias Flankkila ja rumpuja Lassi Koivunen. Pianoon vaihtui täksi kerraksi Viivi Santala.

– Olen vuosien aikana tuonut kuoron harjoiteltavaksi uusia kappaleita ja niistä on sitten konsertin ohjelmistoon valikoitunut sellaiset, jotka ovat kuorolaisia erityisesti kiinnostaneet.

Eri maista koottujen kansansävelmien lisäksi mukana on pari suomalaista kansanlaulua. Osaan kappeleista kuoron tekstitaiturit ovat tehneet oman sanoituksen ja muutama kuoron oma kappale täydentää ohjelmiston.

Bändin mukaan saanti viimeisiin harjoituksiin helpottaa viimeistelyä. Säestäessään Päivi ei kykene ”ohjaamaan” kuoroa niin hyvin, kuin bändin soittaessa, jolloin kädet jäävät vapaaksi ohjeiden antamiselle.

– Ja on laulaminenkin paljon mukavampaa, kun on koko bändi mukana.


Kuorossa on mukana useita kymmeniä vuosia laulaneita ja myös uudempia tulokkaita, joita kaikkia yhdistää halu laulaa. Joku on myös muutaman välivuoden jälkeen palannut kuoroon.

– Vaikka olisi ollut kuinka tylsä päivä ja väsyttää, niin tänne jaksaa aina tulla. Täällä on kiva porukka ja virkeiden laulujen laulaminen virkistää ihmeesti, naiset kertovat.

Tuleva konsertti ei hirveästi hermostuta edes uusimpia tulokkaita. Pieni jännitys pitää aina ennen esitystä olla, muuten ei laulamisestakaan tule mitään.

Konsertti järjestetään keskiviikkona 10.4 Crusellissa. Konsertin kesto on noin tunti. 15 euron hintaisia lippuja saa Yhteispalvelupiste Passarista, kuorolaisilta sekä ovelta puoli tuntia ennen konsertin alkua.

Konsertin juontaa Esa Kerkola.


Artikkelikuva: Naiskuoro D’ameni valmistautuu huhtikuun 10. päivän kevätkonserttiin. Kuvassa kuorolaiset, taustalla konsertin säestysbändi ja kuoronjohtaja Päivi Kurkilahti.

Bändi, Lassi Koivunen (vas), Elias Flankkila, Jimi Laasonen ja Viivi Santala vapautti kuoronjohtajan kädet kuoron ohjaamiseen.