Jan Vuorenlaakso

Jan Vuorenlaakso syntyi Lappeenrannassa mutta muutti Uuteenkaupunkiin vuoden vanhana. Koulut hän kävi Uudessakaupungissa, mutta lähti sitten Helsinkiin opiskelemaan ja sen jälkeen kuluikin pitkään ennen kuin hän palasi takaisin.

– Opiskelin ensin pääaineena sosiaalityötä, olin alan töissä kunnes lähdin opiskelemaan mainosalaa ja tein useita vuosi mainosalan töissä Helsingissä edelleen.

Helsingistä Jan muutti Sveitsiin kieliä opiskelemaan. Sveitsissä hän tapasi Punaiselle Ristille töitä tekevän nykyisen puolisonsa. He kiersivät maailmaan Punaisen Ristin eri toimipisteissä.

– Sitten muutimme Skotlantiin, jossa menin sosiaalialan töihin ja työn ohessa suoritin maisterin tutkinnon Edinburghin yliopistossa. Edinburgissa vierähti toistakymmentä vuotta.

Työ oli henkisesti hyvin kuormittavaa. Jan ottikin virkavapaata ja he muuttivat Osloon pariksi vuodeksi. Siellä Jan työskenteli mainosalalla tehden kansainvälisten yritysten, kuten Gigantin Suomen mainontaa

– Tarkoitus oli palata Edinburghiin kun virkavapaus päättyi, mutta sitten tuli kuitenkin mieleen, että jos muuttaisimme Suomeen. Olimme hetken vielä Edinburgissa, mutta vuonna 2016 muutimme tänne. Työskentelen projektipäällikkönä erityistä tukea tarvitsevien nuorten työllistymistä edistävässä Reitti-hankkeessa


Politiikka on Jania kiinnostanut aina ja hän on tehnyt avustavaa vaalityötä monellekin kaverilleni, oli näiden puolue mikä tahansa.

– Vihreät ovat mielestäni kaikista johdonmukaisimmin ajanut vähemmistöjen asiaa Suomessa ja se on minulle ollut aina tärkeää.

Vihreät ovat hyvin iso tekijä Helsingissä ja isommissa kaupungeissa. Jan lähtikin kuntavaaleihin aikanaan ehdokkaaksi varsin lyhyellä miettimisajalla, koska koki, että vihreiden ajatuksia tulee saada esille Uudessakaupungissakin.

– Meitä oli lopulta vain kaksi ehdokasta ja ääniä tuli ihan kivasti, mutta valtuustopaikka jäi yhden äänen päähän.


Eduskuntavaaliehdokkaaksi Vihreillä oli paljon halukkaita. Jäsenäänestyksessä Jan ei päässyt suoraan, sillä turkulaiset valtasivat kärkisijat, mutta kun ehdokaslistaa täydennettiin, niin ehdokkaiden skaalaa laajennettiin.

– Pääosa jäsenäänestyksen suoraan läpäisseet olivat kolmekymppisiä turkulaisia tai lähikunnista olevia naisia eli olin sopivasti erilainen ehdokas.

Janilla ei ole isoa vaalibudjettia ja hän on ensimmäistä kertaa mukana, mutta uskoo, että ehdokkuudella on paikallista merkitystä meni hän läpi tai ei esimerkiksi tulevia kuntavaaleja silmällä pitäen.

– Uuteenkaupunkiin on muuttanut paljon uusia asukkaita ja on mielenkiintoista nähdä, miten he äänestävät eli ovat löytäneet oman ehdokkaansa.

Vihreiltä jää istuva kansanedustaja Ville Niinistö pois ja galluppien mukaan kaksi paikkaa olisi tulossa. Se on selvästi sähköistänyt ehdokkaiden kampanjoita, kun on realistisia mahdollisuuksia mennä läpi.


Ilmastonmuutoksen torjunta ja liikenneratkaisut ovat vihreille tärkeitä ja myös Jan nostaa ne ykköseksi omista teemoistaan.

– Minulla ei ollut ajokorttia, kun muutimme tänne. Fillarointi tuntui aluksi kivalta, mutta kyllä elämä ilman omaa autoa on täällä todella hankalaa. Isoissa kaupungeissa, jossa julkinen liikenne toimii, se onnistuu.

– Erityisesti raideliikennettä tulee kehittää, henkilöjunaliikenteen loppuminen Turkuun kirpaisi aikanaan ja olen huomannut, että niin on käynyt monelle muullekin. Myös kasitie tulee saada parempaan kuntoon. Ne molemmat vaikuttavat ihmisten liikkuvuuteen, mutta ohjaavat myös investointeja.

Toinen tärkeä asia liittyy nuoriin. Työssään Jan hakee erityisnuorille paikkaa elämässä.

– Monella on takana todella vaikea lapsuus ja nuoruus ja itsetunto on hukassa. Ei uskalleta lähteä hakemaan työpaikkaa. Pienellä avulla sopivassa vaiheessa voi olla tulevan elämän kannalta suuri merkitys. Suomessa vain kaksi prosenttia erityistukea tarvitsevista nuorista käy töissä, se on Länsi-Euroopan alhaisin luku. Heille paikan löytäminen on henkilökohtaisesti suuri asia.

Janin vaalisivu löytyy tästä.