Tytti Hyytiä

Keskustan ehdokas Tytti Hyytiä syntyi Imatralla ja asui lapsuusvuotensa Ruotsissa, josta tuli vanhempien erottua äidin mukana Uuteenkaupunkiin kuuden vanhana.

– Olen ollut tarjoilijana paikkakunnan ravintoloissa ja itse asiassa tehnyt sitä vielä vanhempanakin satunnaisia keikkoja. Foto-Mikassa olin töissä, mutta ensimmäisen lapsen syntymä ratkaisi, että lähdin opiskelemaan kätilöksi.

Vakka-Suomen Sairaalassa Tytti toimi kätilönä vuodesta 1995 aina siihen asti, kun synnytykset loppuivat vuonna 2003. Tytti ennakoi muutosta kouluttautumalla terveydenhoitajaksi ja työskenteli Lokalahden terveysasemalla useita vuosia ja sieltä siirtyi aikanaan aikuisneuvolaan.

– Sitten lähdin terveystieteen maisteriopintoja suorittamaan ja niiden jälkeen esimiestöihin. Nykyään toimin Tampereen ylipistollisessa keskussairaalassa osastonhoitajana.


Politiikassa Tytti ei ole aiemmin ollut mukana, mutta kun puolue häntä pyysi ehdokkaaksi ja tarjosi eräänlaista käytännön sote-asiantuntijan ehdokkaan paikkaa, niin hän suostui.

– Keskustan piirin puheenjohtaja Satu Simelius oli kuuntelemassa, kun pidin Turussa esityksen hoitotyön kehittämisestä ja oli sieltä saanut ajatuksen.

– Yhteiskunnallisista asioista olen ollut aina kiinnostunut ja minua on pyydetty ehdokkaaksi ennenkin. Olen seurakunnan luottamusmiehenä, mutta en tosiaankaan ennen varsinaisessa politiikassa. Sanoinkin sen, kun ehdokkaaksi pyydettiin, mutta se ei ollut mikään kynnyskysymys, vaan pikemminkin etu.

Keskusta on aina ollut kuitenkin Tytin puolue ja hän pitää sitä hyvin tarpeellisena tasapainottavana tekijänä laitojen välillä.


Kaikesta keskustelusta ja kiistelystä huolimatta Tytti on sitä mieltä, että suuri enemmistö ihmisistä ja puolueista on hyvin samalla kannalla peruasioista. Nykypäivänä vaan äärimielipiteet saavat kohtuuttoman suuren huomion.

Toisaalta äärimielipiteiden taustalla on osin yhteiskunnassa tapahtunut muutos, ihmiset ovat monella tapaa kovilla työn ja perheen puristuksissa ja se purkautuu pahana olona ja kommentteina somessa tai jopa toimintana.

– Jotkut kokevat vanhemmuuden vaikeana, vaikka kyseessä on lopulta hyvin yksinkertaisia asioita. Tulevaisuus kuitenkin pelottaa ja se näkyy hälyttävän alhaisina syntyvyyslukuina.


Tytti asuu viikot Tampereella mutta käyttää viikonloput kampanjointiin ja käy myös joskus viikolla vaalitilaisuuksissa.

– Ihmisten tapaaminen on kivointa ja heillä on asiaa, jota pitää kuunnella. Yksi suurimpia huolenaiheita on vanhustenhoito ja terveydenhuolto sekä verotus, yleisesti ja sitten monilla on omia henkilökohtaisia murheita, joita ehdokkaalle kerrotaan.

Omia tärkeitä asioita Tytille ovat tietenkin terveydenhoito. Vanhusten hoidossa hoitajamitoitus tulee saattaa kuntoon ja asiaan liittyy myös hoitoalan soveltuvuustestit, jotka hänen mielestään pitäisi ehdottomasti tuoda takaisin.

– Uskon myös, että tuon politiikkaan vahvaa käytännön tietämystä ja ajatuksia. Monet ammattipoliitikoista ovat itse etääntyneet arjesta ja tietävät asioista vain toisen käden tietojen kautta.

Esimerkiksi se, että aivan normaalit synnytykset on siirretty kalliin erikoissairaanhoidon hoidettavaksi, on Tytin mielestä varsin outo juttu.

Vaikka ei tulisikaan valituksi, uskoo Tytti, että ehdokkaana mukana ololla hän saa jo aikaan hyviä asioita ja myös jotain itselle hyödyllistä saattaa tapahtua.

Vaalikampanjan jälkeen Tytti aikoo jatkaa työn ohella opiskelua ja on jo valmistelemassa tutkimusta neuvoloiden käytännöistä.

Tytin vaalisivu löytyy tästä.