Runonkulman uudessa näyttelyssä keramiikkatöitä

Runonkulman Galleriassa on huhtikuun ajan esillä galleristi Mervi Levasen oma keramiikkanäyttely Sininen hetki. Vanhojen tuttujen aiheiden eli mekkojen seuraksi on ilmestynyt päitä.

– Olen joskus aiemminkin tehnyt muotokuvia, mutta nyt vaan näitä metsän ja veden väkeä alkoi ilmestyä. Kaikki näyttelyn päät on tehty maaliskuun aikana ja uunista ne tulivat ulos vasta maanantai-iltana, Mervi sanoo.

Runonkulman Galleriassa on vuoden aikana useita näyttelyitä ja niistä töistä tulee vaikutteita ja jotkut vaikutteet saattavat olla vuosienkin takaa, mutta pulpahtavat äkkiä esiin.

– Itse olin opiskeluaikoina kovasti ihastunut Kirsi Neuvosen teoksiin ja hänellä on paljon mekkotöitä, ehkä mekot tulivat minullekin aiheeksi sitä kautta.

Mervin mekot ovat juuri tulleet näyttelystä Turusta, mutta päitä ei kukaan ole aikaisemmin nähnyt.


Näyttelyn nimi Sininen hetki viittaa luonnon kulkuun ja ajan kulumiseen, talvella varsinkin ennen pimeää on sininen hetki, jolloin maisema näkyy epätavallisen tarkkana.

– Sininen hetki jotenkin pysäyttää ihmisen huomaamaan, että nyt ollaan taas tässä. Alun perin hetken tunnelma on varmaan jostain lapsuudesta asti, mutta yhä edelleen siihen törmää.

Keramiikan tekemiseen menee useita tunteja. Savimuotin voi kyllä jättää kesken ja sopivan tilaisuuden tulleen palata siihen, jolloin kuivunut savi pitää ensin saada takaisin sopivan kosteaksi.

Itse muotoilun lisäksi savi pitää polttaa uunissa kovaksi ja sitä voi vielä jälkikäsitellä eli vaikkapa lasittaa. Erilaiset savilaadut käyttäytyvät hieman eri tavalla ja niitä on saatava myös eri värisenä.

– Teen paljon muutakin kuin keramiikkaa, minulla on ollut valokuvanäyttely, maalauksia, installaatiokin. Opetustyö vie kyllä niin paljon aikaa, että oma tekeminen jää yleensä vähälle ja vasta kun on tiedossa joku näyttely, niin sitten innostun tekemään enemmän. Nyt taas savityöt tuntuvat hyvältä ja ajattelin jatkaa niiden tekemistä, mutta katsotaan miten käy.

Näyttelyn töitä tehdessään Mervi näki jo mielessään ne paikallaan galleriassa, mutta lopulta sijoittelu meni kokonaan uusiksi eikä alkuperäinen näky paikasta toiminut lainkaan.


Näyttelyn avajaiset pidetään huomenna keskiviikkona kello 16-19 ja näyttely on avoinna huhtikuun ajan keskiviikkoisin kello 16-19 ja lauantaisin kello 11-15.


Artikkelikuva: Metsän väkeä 1, 2 ja 3.

Mervi Levanen ja Kedon tyttö.