Kun Kärpät sai kylmän suihkun Uudessakaupungissa

Oulun Kärpät on ollut 2000-luvun menestysjoukkue suomalaisessa jääkiekossa eikä tämäkään vuosi ole tuonut poikkeusta. Seuran palkintokaappia on jouduttu useaan kertaan laajentamaan, kun pyttyjä ja palkintoja sataa. Mutta ei ole kulunut miesmuistiakaan siitä, kun Kärpät ja Jää-Kotkat ottivat kiivaasti yhteen.

UJK nousi valtakunnan toiseksi korkeimmalla sarjatasolle, jota silloin kutsuttiin 1 divisioonaksi, kaudeksi 1996-1997. UJK pysyi tasolla kaikkiaan seitsemän kautta. Sinä aikana sarjan nimi muuttui Mestikseksi. Mitään valtavaa menestystä UJK ei kohdannut, monena vuonna sarjapaikka säilyi niukin naukin, karsintojen kautta ja yhtenä vuonna paikka säilyi kun KalPa ajautui konkurssiin ja karsinnoissa jo pudonnut UJK pääsi takaoven kautta takaisin.

Kärpät taas pelasi 1 divisioonaa vuosituhannen loppupuolella. Joka vuosi se oli yksi suosikeista, mutta nousu liigaan onnistui vasta kaudella 1999-2000.

UJK ja Kärpät pelasivat samalla tasolla siis neljä kautta ja kohtaamisia jaksoon mahtuu toistakymmentä. Kärpät suoriutui yleensä voittajana, mutta ei aina. Kerran UJK voitti rökälenumeroilla 10-3 ja kerran pelattiin tasan, molemmat pelit Uudessakaupungissa. Oulusta UJK ei pisteitä vuosien aikana onnistunut hakemaan.


UJK:n parhaat pelit Kärppiä vastaan pelattiin kahdella ensimmäisellä kaudella. Vuoden 1996 lokakuussa Oulussa UJK hävisi vajaan 3000 katsojan edessä 6-1, mutta joulukuussa Uudessakaupungissa UJK nuiji oululaiset jään rakoon 10-3 voitolla. Kärpät johti siinä vaiheessa sarjaa ja UJK oli taulukon puolivälissä.

– Olen todella iloinen hienosta esityksestä ja voitosta. Koko miehistöllä pelattiin hyvin, hehkutti valmentaja Matti Keinonen pelin jälkeen.

Kärppien valmentaja Hannu Jalonen totesi oman joukkueensa olleen haluton ja huolimaton.

UJK:n maaleista vastasivat Petri Tervo (2), Marko Väkiparta (2), Rami Toronen, Jussi Kiuru, Mika Westerberg, Ossi Valtonen, Rafael Eerola ja Marko Toivonen.

Keväällä 1997 UJK oli kiinni pitkään ykkösdivarin ylemmän jatkosarjan paikassa, mutta se lipesi aivan runkosarjan viimeisillä kierroksilla.


Seuraavalla kaudella avauspelissä Oulussa tuli UJK:lle takkiin 3-0, mutta kotipelissä marraskuun alussa tuloksena oli tasapeli 2-2. Kärpät myllytti alussa vahvasti, mutta lopussa UJK painosti ja lähellä voittoa. Katsojia hallissa oli 1012.

– Meidän saumat olivat alussa, mutta eroa ei saatu syntymään. Jää-Kotkien ”kuolemaa halveksuva” raju yritys sai meidän kokeneen puolustuksen pahasti tulliajolle, analysoi Kärppien valmentaja Risto Dufva.

– Poissaolijoista huolimatta saatiin oikea taistelu päälle ja tilanteitakin kiitettävästi, olisi se voittomaalikin voinut niistä paikoista syntyä, Matti Keinonen sanoi.

UJK:n maalit tekivät Rami Toronen Jari Neuvosen ja Janne Ståhlin syötöstä sekä Juha Myllymaa, jonka Jukka Pietilä ja Janne Ståhl syötöillään vapauttivat yksin Kärppien maalivahdin kanssa.

Kauden kolmannessa kohtaamisessa Kärpät voitti Uudessakaupungissa 6-3.


Seuraavaksi kaudeksi Kärpät satsasi budjettiinsa 11 miljoonaa, markkoja tosin mutta kuitenkin sarjatasoon nähden ennätysmäärän. Jää-Kotkien budjetti kaudelle oli noin kymmenesosa eli 1,5 miljoonaa.

Kärppien valmentajaksi tuli Juhani Tamminen ja kenttäpelaajia olivat mm. Karri Kivi, Sakari Palsola, Martin Bergeron ja Juha Jokiharju

Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Uudessakaupungissa lokakuussa Kärpät voitti 6-3 ja kotonaan helmikuussa 8-3.

Uudessakaupungissa Kärpät karkasi avauserässä jo 3-0 johtoon ja toisessa vielä 5-0:aan, mutta loppupeli oli tasaisempaa.

– Olen kiitollinen pisteistä. Alku oli meiltä hyvä, mutta sitten tuli selkeä notkahdus. Onneksi saatiin palattua perusasioihin, totesi Tami pelin jälkeen.

UJK:n valmentaja Matti Järvenpää arveli, että alkupelissä UJK:n pelaajat katselivat ja ihastelivat nimiä vieraiden selässä ja pelaamaan ryhdyttiin vasta kun peli oli ratkennut.

UJK maalit tekivät Sami Suominen, syötti Sami Häätylä, Jyrki Pönkkä, syötti Olle Sildre ja Jani Rautio, syötti Sami Suominen.


Ottelun jälkeisiin tapahtumiin liittyy hauska episodi, joka ei silloin naurattanut ainakaan Aurinkokuningasta. Uudenkaupungin jäähallissa kuuman veden riittävyys oli siihen aikaan hilkulla ja tietenkin tilanne eskaloitu pahimmilleen juuri Kärpät-pelin jälkeen, kun osa vierasjoukkueen pelaajista jäi ilman lämmintä suihkua.

Aikalaiskertomusten mukaan Tami viuhtoi pitkin hallin käytäviä ja manasi hallin ja koko Uudenkaupungin alimpaan hornaan ja vaati koko kaupungin poistamista kiekkokartalta.

– Siihen aikaan jääkoneen tankkaaminen vei sen verran energiaa, että lämmin vesi saattoi loppua, muistelee Tapani Kluuskeri, joka teki jään kaikkiin ykkösdivarin peleihin.

Kärpät voitti ylivoimaisesti I-divisioonan runkosarjan kaudella 1999-2000 ja nousi kauden päätteeksi liigaan, UJK säilytti paikkansa.


Kärppien satsaukset kuitenkin lopulta epäonnistuivat ja liigakarsinnoista ei paikkaa auennut, vaan Pelicans kukisti oululaiset ratkaisevassa ottelussa. Se ei kuitenkaan oululaisia kauaa harmittanut vaan seuraavaksi kaudeksi hankittiin vielä paksumpi pino markkoja ja nimekkäämpiä pelimiehiä.

Kaudella 1999-2000 Kärpät sitten nousikin liigaan ja siitä lähtien on siellä jyrännyt. Kauden aikana Oulussa ei Jää-Kotkilla ollut juurikaan sanomista, Kärpät voitti kotonaan 7-1 ja 8-1, Uudessakaupungissa peli oli tasainen ja kiihkeä, mutta päättyi Kärpille 5-2.

– Kaksi erinomaisesti latautunutta joukkuetta ja värikäs peli, jossa yleisölle tarjottiin taatusti vastinetta rahoilla, totesi Tami pelin jälkeen.

Tuomaritoiminta aiheutti ehkä ottelun suurimmat kommentit. Kärpiltä loukkaantui avauserässä Bergeron ja Palsola ja Tami olikin erätauolla käynyt tuomarikopissa juttelemassa, tuskin pyytämässä anteeksi huutamistaan. Vaikuttiko Tami käynti sitten tuomareihin jotenkin, mutta UJK:n valmentaja Esko Sahlstedt oli varsin kitkerä pelin jälkeen.

– Meiltä vietiin käytännössä viimeisetkin mahdollisuudet tuomariston sekoilussa. Matto vedettiin alta heti kun oltiin päästy johtoon, Sahlstedt vuodatti.

Kärpät voitti avauserän 1-0, UJK toisen 1-0 ja kolmannen alussa siirtyi 2-1 -johtoon. Avausmaalin teki Sami Suominen, syöttäjinä Matias Isomaa ja Marko Väkiparta ja johtomaalin ohjasi kärppäverkkoon Jani Rautio.

Lopussa Kärpät sitten käänsi pelin itselleen ja viimeinen maali tehtiin tyhjiin, kun UJK otti maalivahti Matias Valavuon pois.


– Kyllä Kärppien touhu niinä vuosina oli jo täysin liigatasoa. Muistan, miten eräälläkin kaudella pelasimme kauden avauspelin Oulussa. Siellä oli tupa täynnä eli 5 000 – 6 000 katsojaa ja ennen peliä pistettiin halli pimeäksi, oli ilotulitusta ja muuta showta. Kyllä me se peli hävittiin jo ennen aloitusta, lopulta taisi tulla takkiin jotain 8-0, muistelee Samu Kiiski, joka juniorina liittyi UJK:n joukkueeseen kaudesta 1998-1999 lähtien.

Eräs toinen kerta taas NHL työsulun aikaan Oulussa odotti ykköspakkiparina Ruotsalainen – Niinimaa ja kentällä viilettivät myös Jokinen, Fandul ja muita saman tason pelimiehiä.

– Tami oli oma tapauksensa ja aina sattui, kun hän oli vauhdissa. Voin hyvin ymmärtää, että hänellä hihat paloivat Uudenkaupungin kylmässä ja alkeellisessa hallissa pienestäkin vaikka hän kyllä joka kerta voiton täältä otti.

Kärpät saattoi jo ykkösdivarikauden aikana lentää vieraspeleihin, UJK körötteli pelipäivänä bussilla Ouluun ja yöllä takaisin ja siitä touhusta oli hohto poissa.

– Mutta kyllä ne pelit Kärppiä vastaan olivat kuitenkin hienoja tapahtumia, vaikka turpiin yleensä tuli pahasti.


Jutun teossa on käytetty paljon – IPAN – (Ismo Kurkilahden) otteluraportteja.

Samu Kiiski silloin ja torstaina.