Maanantai vilkas äänestyspäivä Uudessakaupungissa

Äänestysvilkkaus nousi maanantaina toiseksi viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä. Uusikaupunkilaisista äänioikeutetuista on nyt äänestänyt 2951 henkeä eli 23,4 prosenttia ja edellisten eduskuntavaalien ennakkoäänestys prosentti 28 todennäköisesti rikkoontuu huomenna.

Koko maan äänestysprosentti oli iltaseitsemän aikaan 28,0 ja Varsinais-Suomen vaalipiirin tasan prosenttiyksikön korkeampi.

Kaikki vaalipiirin kunnat lukuun ottamatta Laitilaa ovat ylittäneet 20 prosentin rajan. Laitilan jälkeen toiseksi laiskin on edelleen Pyhäranta, mutta senkin äänestysvilkkaus kohosi maanantain kuluessa 21,8 prosenttiin.

Kolmanneksi laiskin on Oripää 22,0 prosentilla, sitten seuraa Lieto 22,7 prosentilla, sitten Uusikaupunki 23,4 prosenttia ja kymmenyksen edellä Taivassalo ja Masku.

Kustavi keikkuu edelleen aktiivisimpien kuntien kärjessä 38,4 prosentilla ja yli 30 prosenttia on myös äänestetty Kemiönsaarella, Marttilassa, Mynämäellä ja Turussa.


Naiset ovat olleet yleensä aktiivisemmin liikkeellä, Uudenkaupungin äänestäjistä 1578 oli naisia ja 1373 miehiä.

Viime eduskuntavaaleissa 2015 vaalipäivänä äänestäminen oli hieman vilkkaampaa kuin ennakkoäänestäminen. Koko vaalipiirissä äänesti silloin ennakkoon 33,2 prosenttia ja vaalipäivänä 37,8 prosenttia äänioikeutetuista.

Kunnista ennakkoäänestysprosentti oli vaalipäivän prosenttia korkeampi vain Kustavissa, Marttilassa ja Turussa ja tänäkin vuonna niissä on tässä vaiheessa oltu hyvin liikkeellä.

Uudessakaupungissa ero ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän äänestysvilkkauden välillä oli viimeksi selvä, ennakkoon äänesti siis 28,0 prosenttia, vaalipäivänä 37,2 prosenttia.

Myös Laitila äänesti viimeksi selvästi aktiivisemmin vaalipäivänä, ennakkoprosentti oli vain 24,3, mutta vaalipäivän prosenttia 40,5.

Vaalipäivän kiristä huolimatta Uusikaupunki ja Laitila olivat edellisissä vaaleissa vaalipiirin passiivisimmat.


Ennakkoäänestys onnistuu vielä huomenna kirjastossa kello 10-19. Jos silloin ei ehdi, pitää odottaa sunnuntain varsinaista äänestyspäivää ja käydä äänestämässä 9-20 välillä oman äänestysalueen äänestyspaikassa.