Vaalispekulointia

Neljän vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa sdp oli uusikaupunkilaisten äänestäjien suosikki. Se sai täällä annetuista 8311 äänestä 2172 kappaletta eli yli 26 prosenttia, toisena oli perussuomalaiset 1897 äänellä, kolmas kokoomus 1553 ääntä, neljäs keskusta 1527 ääntä ja sitten vasemmistoliitto 466, kristillisdemokraatit 247, vihreät 240, loput mukana olleet ryhmät jäivät alle sadan äänen.

Henkilökohtaisesti selvä ykkönen oli sdp:n Jaana Vasama 1637 äänellä. Se on lähes 20 prosenttia uusikaupunkilaisten äänistä ja 75 prosenttia puolueen täällä saamista äänistä.

Seuraavina olivat ”lokalahtelaiset,” perussuomalaisten Kike Elomaa 950 äänellä ja kokoomuksen Ilkka Kanerva 678 äänellä. Yli 200 ääntä keräsivät vielä keskustan Annika Saarikko 400 ääntä, keskustan laitilalainen Tanja Raisto-Elo 316 ääntä, keskustan Esko Kiviranta 258 ääntä, vasemmistoliiton Li Andersson 223 ääntä ja kokoomuksen Petteri Orpo 219, lähelle kahtasataa pääsi vielä keskustan mynämäkinen Pekka Myllymäki ja listan kymmenes, perussuomalaisten Ville Tavio.

TOP10-listan nimistä tällä kertaa puuttuu ehdokkaista vain Tanja Raisto-Elo, joten ehdokkaan vaihtamiseen ei ole pakottavaa tarvetta kuin harvalla. Numero toki pitää muistaa vaihtaa, jos saman henkilön kannalla on edelleen.

Vaalipiirissä kokoomus oli ykkönen ja se sai neljä paikkaa, seuraavina äänimäärien perusteella perussuomalaiset (3), keskusta (3), sdp (3), vasemmistoliitto (2), vihreät (1), rkp (1) ja kristillisdemokraatit (0).


Sdp:n osalta ei liene epäselvyyttä, etteikö Jaana Vasama olisi edelleen suosituin ehdokas ja todennäköisesti hänen henkilökohtainen äänimääränsä kasvaa. Viime kerralla laitilalainen Pertti Pokki keräsi jonkin verran puolueen ääniä, joista osa siirtynee Jaanalle, koska Laitilassa tai Vakka-Suomessa sdp:llä ei ole muita ehdokkaita.

Kaikkien Vakka-Suomen demarien äänet ehkä kansanedustajan paikkaan riittäisivät, mutta aina niitä karkaa alueen ulkopuolelle. Jaanan lopputulokseen vaikuttaa se, miten hän onnistuu saamaan turkulaisten tai muiden vaalipiirin alueiden ääniä. Edessä on kuitenkin kolme istuvaa kansanedustajaa ja muita vahvoja nimiä ja gallupitkin ovat puolueen osalta viime viikkoina olleet hieman negatiivisia.


Perussuomalaisilla on nyt paikallinen ehdokas, toisin kuin viimeksi ja se todennäköisesti vaikuttaa Elomaan äänisaaliiseen. Sami Virtanen sai kuntavaaleissa lähes 150 ääntä, joten varsin maltillisesta kampanjasta huolimatta hän kerännee hyvin ääniä.

Puolue on myös gallupnosteessa, joka saattaa vaikuttaa vielä epävarmoihin äänestäjiin, jotka haluavat olla voittajan puolella.

Puolueella on kolme kansanedustajaa ja mahdollisuuksia yhteen lisäpaikkaan on, ison jytkyn osuessa jopa kahteen, tosin vaaliliittokumppani kristillisdemokraatit todennäköisesti vievät yhden paikan. Viimeksi perussuomalaiset olivat se puolue, joka oli lähinnä lisäpaikkaa.

Eduskunnan puhemiehenäkin toiminut Mari Lohela siirtyi kesken kautta sinisiin eikä ole enää lainkaan ehdokkaana, joten tilaa uusille nimille on.

Elomaan lisäksi nykyinen kansanedustaja Ville Tavio ja varaedustaja Vilhelm Junnila ovat vahvoilla, entinen kansanedustaja Lauri Heikkilä saattaa tehdä paluun, mutta sen jälkeen onkin tasaisempaa.


Kokoomuksella ei näissäkään vaaleissa ole puhdasta uusikaupunkilaista ehdokasta. Viime kerralla Kanervan lisäksi Ossi Nikula oli osittain uusikaupunkilainen, nyt laitilalainen Virve Aho saanee jonkin verran ääniä, mutta Kanerva säilyneen paikallisena ykkösenä, mutta äänimäärä laskee.

Petteri Orpo puolueen puheenjohtajana, Kanerva ja muut kansanedustajat Saara-Sofia Sirén ja ministeri Anne-Mari Virolainen ovat vahvoilla. Neljän paikan säilyttäminen on vaikeaa, joten joku voi jäädä rannalle ja uusilla nimillä on vaikeaa noista eduskuntaan. Nykyisistä suurimman putoamisuhan alla on Sirén.


Keskustan äänet jakaantuivat viimeksi uusikaupunkilaisen ehdokkaan puuttuessa. Nyt sellainen on, mutta viljelijäväestö pitänee kiinni omista ehdokkaistaan ja Tytti Hyytiä kilpailee Annika Saarikon kanssa muun keskustaväen äänistä.

Pekka Myllymäki lieneekin lähialueen valovoimaisin keskustalainen ja nostanee äänisaalistaan jo hieman ikääntyneiden Ala-Nissilän ja Kivirannan kustannuksella, mutta saako riittävästi edustajapaikkaan on se kysymys.

Keskusta on kaiken lisäksi alamäessä, lisäpaikkoja ei Varsinais-Suomessa ole luvassa, pikemminkin paikkaluku voi pudota kahteen, jolloin Saarikon lisäksi mukaan mahtuu vain yksi mies.


Vasemmistoliiton viime kertainen paikallinen ehdokas Lauri Aronen keräsi vain 32 ääntä, nyt Sami Laaksonen keränneen enemmän, mutta puheenjohtaja Li Andersson lienee edelleen Uudessakaupungissa puolueen ylivoimainen äänten kerääjä.

Kansanedustajia puolueella on tällä hetkellä kaksi, joka säilynee. Anderssonin takana käydään kiivasta taistelua luopuvan Annika Lapintien äänistä ja paikasta. Laaksonen ahkerana kirjoittajana ja esiintyjänä saanee ääniä myös Uudenkaupungin ulkopuolelta.


Vihreiden kannatus eduskuntavaaleissa on Uudessakaupungissa ollut pientä. Viimeksi Ville Niinistö sai 127 uusikaupunkilaisen äänen, mutta hän ei ole nyt ehdokkaana. Jan Vuorenlaakso kerännee suurimman osa paikallisten vihreiden kannattajien äänistä, sillä turkulaiset vihreät ovat täällä melko tuntemattomia.

Viime vaaleissa vihreät saivat läpi vain Niinistön, nyt on mahdollisuuksia kahteen paikkaan, jotka todennäköisesti menevät puolueen turkulaisille ehdokkaille.


Kristillisdemokraatteihin pätee samat sanat, kannatus on ollut pientä paikallisten ehdokkaiden puuttuessa. Nyt puolueella on perussuomalaisten kanssa solmitun vaaliliiton vuoksi vain kolme ehdokasta, mutta heidän joukossa on kalantilaissyntyinen, nykyisin Koskella asuva Annemari Kiekara eli Annemari Sandell-Hyvärinen, joka keränneen täältä jonkin verran ääniä. Yksi paikka saattaa olla mahdollinen vaaliliittokumppani perussuomalaisten nosteen ansiosta, mutta voi olla, että puolueen kärkiehdokaskaan ei päihitä perussuomalaisten 4-5 ensimmäistä..


Ukinyt seuraa vaalien tulospalvelua ja uutisoi vaalipiirin tuloksista ja myös paikallisten ehdokkaiden menestyksestä ja uusikaupunkilaisten äänijakaumasta sunnuntai-illan kuluessa heti ennakkoäänten julkistamisesta kello 20:stä lähtien tuloksen selviämiseen asti.

Silloin tiedetään, miten pahasti edellä oleva spekulointi meni metsään.


Artikkelikuva: Torin vaaliteltoilla vallitsi lauantaina rauhallinen, mutta jännittyneen odottava tunnelma.

One thought on “Vaalispekulointia

  • 13.4.2019 at 20:25
    Permalink

    Kiva, että kaikki ehdokkaat saavat paljon ääniä vai saavatko?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.