Horisontissa aasialainen tuulahdus

Taidegalleria Horisontissa avautuu torstaina laitilalaisen Maritta Nurmen näyttely. Nurmi on pitkään asunut Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa ja edelleen asuu ja elää siellä puolet vuodesta ja se näkyy monellakin tapaa hänen töissään.

– Kun muutin Hanoihin, niin siellä oli kaikki erilaista, ilmastosta alkaen. Edelleen ilmasto on erilainen, mutta muuten kaupunki on reilussa parissakymmenessä vuodessa länsimaistunut paljon.

Ennen Hanoihin muuttoa Nurmi teki isokokoisia ja värikkäitä töitä, mutta täydellinen maisemanvaihdos vei töistä värit ja pitkään hän teki ”värittömiä” metallitöitä.

– Opiskelin paikallisessa oppilaitoksessa lakkamaalausta, siinä käytetään metallia ja teos rakennetaan kerros kerrokselta ja siinä on valolle tärkeä merkitys, ei niinkään väreillä. Töitteni aiheisiin muutto ei vaikuttanut, olen aina yrittänyt hakea töihini jotain sellaista, mitä silmä ei näe.

Hanoin ilmasto on äärimmäisen lämmin ja kostea ja se vaikuttaa tekemisen tekniikkaan. Esimerkiksi lakkamaalatut työt vaativat erityisen kuivaamistavan.

Maritta Nurmen kuvittama ja amerikkalaisen Elizabeth Ruskin kirjoittama kirja kiinalaisen horoskoopin eläimistä.


Horisontin näyttelyn nimenä on Z is for Zodiac, joka on Nurmen ja amerikkalaisen Elizabeth Rushin yhteistyönä syntynyt kirja, joka julkaistiin viime vuonna Hong Kongissa.

– Kuvitus on minun, tekstit Elizabethin. Kirja perustuu kiinalaiseen horoskooppiin eli 12:een eläimeen. Kuvien taustalle olen valokuvannut kotien mielenkiintoisia lattialaattoja ja muita muotoja ja niiden päälle maalannut kalenterin 12 eläintä. Näyttelyssä on esillä kirjan kuvat.

Näyttelyssä on myös toistakymmentä matalaa aasialaista teepöytää, joihin Nurmi on maalannut värikkään kuvan. Nurmi on ollut myös taiteilijaresidenssissä Afrikassa ja siltäkin jaksolta on muutama työ, joiden kuviot aikanaan toteutettiin kankaissa.


Nurmen työt täyttävät Horisontin kaksi isoa huonetta. Värikkäät ja yksityiskohtia täynnä olevat työt ovat kaikki viimeisen 2-3 vuoden aikana tehtyjä, osa on nyt ensimmäistä kertaa esillä.

Kirjan 12 kuvaa tulevat esille Turun kaupunginteatterin ulkoseinän isolle näytölle, jossa ne vaihtuvat elokuun ajan.

Turun ”seinänäyttelyn” lisäksi Nurmella on syyskuussa näyttely Porissa, jonne menossa olevat työt hän on viimeistelee kesän aikana. Osa töistä on jo tehty ja osa aloitettu Hanoissa. Ne hän pyrkii viimeistelemään ”hanoilaisittain,” muuten Vietnamissa ja Laitilassa tehdyt työ eroavat toisistaan paljonkin.

Horisontin näyttelyn avajaiset pidetään torstaina kello 18 ja näyttely on esillä kesäkuun 1. päivään asti gallerian aukioloaikoina eli keskiviikko, torstai ja perjantai kello 12-15 ja lauantain kello 10-13. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Horisontti sijaitsee Alinenkatu 24:ssä.


Artikkelikuvassa Maritta Nurmen näkemys kiinalaisen horoskoopin 12 eläinhahmosta.

Maritta Nurmi.