Meidän pitää muistaa mitä tapahtui, jotta se ei enää tapahtuisi

– Vain hieman yli sata vuotta sitten Uudessakaupungissa oli levotonta ja täällä tapahtui järkyttäviä asioita, ihmisiä murhattiin ja teloitettiin jopa ilman laillista oikeudenkäyntiä, totesi valtuuston puheenjohtaja Jaana Vasama puhuessaan aamupäivällä Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkillä.

Sisällissodassa ei ollut voittajia, oli vain uhreja, joilla olisi ollut vielä paljon elämää edessään, nuoria ja keski-ikäisiä ihmisiä, joilla oli unelma oikeudenmukaisemmasta ja paremmasta Suomesta, jossa vapaus ja ihmisarvo kuuluu jokaiselle.

– Työväen vapun perinteet ulottuvat 1800-luvun loppuun. On kysymys vakaumuksen kunnioittamisesta ja juurista. Oman sukuni historia on punainen, olen osa historian ketjua, johon on kuulunut paljon halveksuntaa, vankileirejä, köyhyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta.


– Punainen tai valkoinen totuus ei ole kaunis, mutta on tärkeää, että se on totuus kaikessa karuudessaan ja monimutkaisuudessaan.

Reilu sata vuotta sitten Uusikaupunki oli monella tavalla vaarallinen, nyt varsinaisesta nälänhädästä ei kärsi kukaan eikä kukaan kuole kulkutauteihin eikä kenenkään tarvitse pelätä mielipiteensä vuoksi joutuvansa tapetuksi.

– Nyt meillä asiat ovat hyvin, meidän tehtävämme on elää. Meidän tehtävänä on myös puhua totta eikä vääristellä historiaa. Tehtävämme on huolehtia siitä, että tulevat polvet eivät unohda, mitä täällä tapahtui vuonna 1918.


– Meidän tulee huolehtia totuuden muistamisesta, olipa se kuinka kipeä hyvänsä. Siksi on hyvä, että punavalkoinen Uusikaupunki on saanut historiankirjansa ja sisällissodan uhrit omat muistolaattansa.

– Muutos alkaa minusta, sinusta, meistä, olkaamme rauhanrakentajia, pitäkäämme huoli, että vuoden 1918 tapahtumat eivät koskaan toistu, vaalikaamme työväenliikkeen arvoja ja historiaa siitä oppien ja sitä kunnioittaen.

– Maailma muuttuu ja perinteet muuttuvat, meidän ei tarvitse laulaa Kansainvälistä, mutta meidän täytyy muistaa, mitä kaupungissamme tapahtui vuonna 1918, jotta historia ei toistaisi itseään. Se on meidän tehtävämme.


Artikkelikuva: Valtuuston puheenjohtaja Jaana Vasama (sdp) puhui vappuna Vakaumuksen puolesta kaatuneiden muistomerkillä.