Andante Festivo –yhteisvastuukonsertti juhlistaa 130-vuotista orkesteritoimintaa

Keskiviikkona 8.5. klo 18 Uudenkaupungin seurakunnan musiikkiryhmät, Andante-orkesteri ja Cantilona-kuoro, konsertoivat Yhteisvastuukeräyksen hyväksi seurakuntakeskuksen salissa (Koulukatu 6).

– Konsertin nimi, Andante Festivo, tulee ohjelmassa olevasta Jean Sibeliuksen teoksesta, kertoo orkesteria ja kuoroa johtava vastaava kanttori Ari Hirvonen.

Musiikkitermi festivo voidaan suomentaa sanalla juhlallisesti.

– Tämä viittaa siihen, että Uudenkaupungin Amatööriorkesteri on toiminut Andante-orkesteri -nimellä seurakunnan musiikkiryhmänä kymmenen vuotta, Hirvonen jatkaa.

Orkesterin perustamisesta taas tulee kuluneeksi tänä vuonna komeat 130 vuotta. Orkesterin puheenjohtajan Jussi Paavolan mukaan juhlavuosikymmeniä juhlitaan konsertoimalla.

– Erillistä onnitteluvastaanottoa ei järjestetä, vaan toivomme, että saisimme yleisöä liikkeelle konsertteihin, Paavola kertoo.


Konsertti alkaa suomalaisten säveltäjien teoksilla. Armas Järnefeltin Präludium, Oskar Merikannon Romanssi ja Heino Kasken Elegia ovat orkesterille uutta ohjelmistoa.

Orkesterin nuoret soittajat Matilda Kauha (viulu), Senni Hirvonen (viulu) ja Helmi-Lotta Virtanen (sello) soittavat sooloteokset aiemmin tänä keväänä suoritetuista musiikkiopiston päättötöistään. Cantilona-kuoro ja Andante-orkesteri esittävät yhteisnumerona mm. Juhani Haapasalon psalmin Sinun, Herra, on suuruus.

Kuoro tilasi säveltäjältä tämän psalmimusiikin loppiaisen 2019 messuun. Haapasalo kirjoitti psalmin kuorolle ja soitinryhmälle kuultuaan, että seurakunnassa toimii myös orkesteri. Konsertti päättyy Wolfgang Amadeus Mozartin sävellyksiin.

Andante-orkesteri soittaa Halleluja-osan Exsultate jubilate-motetista sekä Allegro-osan teoksesta Eine kleine Nachtmusik (Pieni yösoitto). Andante-orkesterin soittajisto on muodoltaan perinteinen salonkiorkesteri.

Konsertin teokset ovat sovituksia tälle kokoonpanolle, jossa jousi- ja puhallinsoittajien lisäksi pianistilla on tärkeä rooli.


Anna Sysikaski ja Eva-Mari Saarinen ovat soittaneet Andante-orkesterissa reilun vuoden ajan. Viulua soittava Anna Sysikaski kertoo, että Andanten treeneissä on aina rento ja iloinen tunnelma.

– Tämän konsertin ohjelmisto on mielestäni koskettavaa, helposti lähestyttävää ja monipuolista musiikkia, josta klassiselle musiikille vieraampikin kuuntelija varmasti nauttii, Sysikaski pohtii.

Oboisti Eva-Mari Saarisen mielestä haastavinta on ollut Mozartin teosten nopeiden kuvioiden soittaminen.

– Eniten olen kuitenkin harjoitellut Järnefeltin Präludiumia sen soolo-osuuksien innoittamana, Saarinen toteaa.

Molemmat soittajat nostavat konsertin ohjelmasta yhdeksi suosikikseen Heino Kasken Elegian.


Andante Festivo-konserttiin myydään käsiohjelmia ovella ennen konserttia. Käsiohjelmatuotto ohjataan lyhentämättömänä Yhteisvastuukeräykseen.

Keräyspäällikkö Arja Kalliopaasi lausuu konsertin alussa tervetulosanat.

Uudenkaupungin seurakunta tarjoaa kaikille päätteeksi konserttikahvit.