Helppo liikkua, vai onko?

Yhtenä osana ensi viikon perjantain 10.5 Unelmien liikuntapäivää järjestetään torilla kello 11-14 Helppo liikkua -tapahtuma. Sen järjestelyitä huolehtivat yhdessä Vammaisneuvosto, Vakka-Suomen Invalidit ry, Näkövammaisten liitto, Novida, Nuorisovaltuusto ja Liikuntapalvelut.

Tapahtumassa esitellään esteettömyyttä monesta eri näkökulmasta. Novidan opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat tapahtumaan esteettömyysradan, jossa jokainen voi kokeilla, miten yksinkertaiset asiat muuttuvat vaikeiksi, kun on jokin toimintakykyä haittaava vamma.

Tapahtumassa voi kokeilla myös Ageman-pukua ja osallistua erilaisiin toimintakyvyn mittauksiin sekä puhallustikkaan.

Nuorisovaltuusto hoitaa näkövammaliiton simulaatiopistettä ja muita hauskoja tehtävärasteja. Tapahtumassa on myös mahdollisuus tutustua avustaja/opaskoiraan ja nähdään pyörätuolitanssiesitys.

Jos keli on huono, siirtyy tapahtuma kirjastoon.


Esteettömyys tarkoittaa sitä, että kuka tahansa pystyy ikää, vammaa, kokoa tai aisteja ajattelematta toimia ja liikkua oman tahtonsa mukaan. Kaikilla on oikeus siihen, mihin muillakin.

Esteettömyyspäivän ideana on herättää ajatuksia siitä,miten keskusta alueella ja liikkeissä pystytään liikkumaan esteettömästi.

Tapahtumaan liittyy keskustan liikkeille jaettava esteettömyyden ja saavutettavuuden itsearviointikysely, jossa usean kymmenen kysymyksen avulla haastetaan yritys miettimään asioita erilaisesta näkökulmasta.

Järjestäjät ovat haastaneet kaupungin virkamiehet ja päättäjät kokeilemaan, miten liikkuminen keskustassa onnistuu pyörätuolilla.


Artikkelikuva: Helppo liikkua -tapahtumaa ovat järjestämässä mm. Vammaisneuvoston jäsen Marja Lehtinen (vas.) ja puheenjohtaja Taina Nuutila (oik.) sekä Nuorisovaltuuston Veeti Kantola.