Emmin talvikausi päättyi EM-hopeamitaliin

Emmi Metsä-Tokila vauhdikas talvikausi on ohi ja nyt on hetki aikaa rauhoittua jalkapallon parissa ennen kuin talvilajien treenit taas alkavat. Jääkiekkoa ja ringetteä aktiivisesti pelaavan Emmin talvi jääkausi päättyi pääsäisen jälkeen pelatussa U16-vuotiaiden jääkiekon Euroopan cupin hopeamitaliin.

– Olen urheillut koko ikänä, yksilölajeista olen harrastanut telinevoimistelua ja taitoluistelua, mutta ne ovat nyt jääneet. Talvilajeista UJK:ssa ringette tuli ensin ja vähän myöhemmin jääkiekko ja jalkapalloa olen pelannut UPK:n joukkueissa.

Jääkiekko ja ringette ovat erilaisia lajeja, mutta eivät Emmin mukaan häiritse toistaan. Molemmat kuitenkin perustuvat luisteluun.

– Jääkiekon hallinta on vaikeampaan ja se karkaa helposti lavasta, ringetessä rinkulan saa pysymään mukana helpommin, joskin ringetessä taas syötön vastaanotto on vaikeampaa.

Esimerkiksi paitsiosääntö on peleissä erilainen, mutta sekään ei ole ongelma. Taklauksia ei kummassakaan sallita, mutta tiukkoja vääntöjä laidoilla ja maalin edessä kummassakin tapahtuu jatkuvasti.


Emmi pelasi viime talven UJK:n C-tyttöjen ringettejoukkueessa ja naisten jääkiekkojoukkueessa. Kummassakin oli kolme treeniä viikossa ja pelejä viikonloppuisin. Lisäksi Emmi pelasi Raision B-tyttöjen ringettejoukkueessa ykkössarjaa. Kauden aikana hän pelasi lähes 50 ringettepeliä ja lähes 30 jääkiekkopeliä.

– Ei väsyttänyt. Joskus jätin jotain treenejä väliin, mutta esimerkiksi perjantaisin oli sekä ringette- että kiekkotreenit ja olin mukana molemmissa. Raisiossa en paljon ehtinyt treeneissä käydä, peleissä vain.

Nyt talvilajeissa on lyhyt tauko ennen kesätreenien alkamista, mutta toisaalta jalkapallokausi on jo alkanut. Myös koulussa on menossa loppukirivaihe tentteineen.

– Käyn Kalannin yläasteella viimeistä luokkaa ja olen ensi syksyksi hakenut lukioon. Se pistää päivärytmit vähän uusiksi, mutta edelleen aion jatkaa ringetessä ja jääkiekossa.


Emmin taidot on havaittu myös lajien valmennusportaissa. Emmi valittiin jääkiekossa Suomen joukkueeseen pääsiäisen jälkeen pelattuun U16 Europen Cup -turnaukseen eli käytännössä Euroopan mestaruuskisoihin. Ringetessä taas hän sai kutsun valtakunnalliselle U18 valmennusleirille, mutta joutui sen jättämään väliin, koska tapahtumat olivat päällekkäin.

– Tsekin reissu kesti kymmenen päivää matkoineen. Ensin pelattiin neljän joukkueen alkulohko, siitä pääsimme välieriin ja siitä vielä finaaliin. Finaalissa Venäjä oli parempi.

Emmi ei juuri muuta joukkuetta tuntenut ja myös vastustajien taso ja pelin luonne kansainvälisellä tasollakin oli vieras.

– Ensimmäinen peli ei oikein sujunut mutta sen jälkeen pelit menivät ihan OK.

Avauspelissä Suomi voitti Norjan 4-1, toisessa Saksan 2-0 ja Emmi sai syöttöpisteen Suomen toiseen maaliin ja kolmannessa pelissä, 3-0 voitossa Sveitsistä Emmi teki yhden maalin. Välierässä Suomi kukisti isäntämaan 4-2, mutta finaalissa Venäjä oli 3-0 parempi.


Ensi kaudella Emmi ja muutama muukin UJK:n tyttö ei mahdu enää C-ikäluokkaan ja UJK onkin kokoamassa muutaman vuoden tauon jälkeen ringetteen B-tyttöjen joukkuetta. Yksin se ei kuitenkaan onnistu.

– Todennäköisesti ensi kaudeksi muodostetaan yhteisjoukkue Raision kanssa. C-tytöissä voisi pelata yli-ikäisenä, mutta on kuitenkin parempi pelata oman ikäisten kanssa.

Jääkiekossa UJK:n tytöt ovat jo pari vuotta pelanneet naisten sarjassa, vaikka lähes kaikki tytöt ovat vielä juniori-ikäisiä.

– Jääkiekossa suurin osa joukkueesta jatkaa ja ehkä jotain yhteistyökuvioita silläkin puolella on suunnitelmissa.

Lajivalintaa ringeten ja jääkiekon välillä Emmi ei aio ainakaan vielä ensi kaudeksi tehdä vaan molemmissa hän on mukana niin paljon kuin aikataulut sallivat.