Vesala: Maailmantaloudessa nähtävissä positiivinen pohjavire

Keskiviikkona Kalannin Säästöpankin sijoittajaillassa Golf-ravintolassa puhunut Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala näkee maailmantalouden kehityksessä positiivisia merkkejä ja arvelee, että maailmantalous on selviämässä pienellä suhdannekuopalla.

– Viime vuoden erilaiset mittarit näyttivät alaspäin ja maailmantalouden pelättiin ajautuvan taantumaan. Aivan viime kuukausina on kuitenkin alkanut ilmestyä positiivisia signaaleja ja näyttää, että lähiaikoina lähdetään takasin ylös pienen suhdannekuopan pohjalta.


Yksi positiivinen merkki on Kiinan elvytystoimien vaikutukset. Kiinan talous on jo jonkin aikaa kasvanut normaalia hitaammin, mutta viime kuukausina elvytystoimet ovat alkaneet purra ja maailmantalouden kannalta merkittävä talous on tänä vuonna näyttänyt positiivisia lukuja.

– USAn keskuspankki nosti korkoa viime vuonna neljä kertaa ja arvioi, että tänä vuonna tulee ainakin kaksi lisää, nyt nuo puheet on unohdettu ja tänä vuonna ei koronnostoja todennäköisesti tule lainkaan ja se piristää USAn ja sen korkotasosta riippuvien maiden alavireiseksi kääntynyttä taloutta.

Kolmas ”jokeri” on Kiinan ja USAn välinen kauppasota. Tilanne näytti viime vuonna olevan pahasti solmussa, mutta on nyt aukenemassa.

– Trumpin twiitit ovat tietenkin täydellisen ennalta arvaamattomia. Alkaako hän valmistella seuraavia presidentinvaaleja ja rauhoitella kansalaisia vai jatkaa pullistelua. Tai jos Kiinan kanssa syntyy kauppasopu, hyökkääkö hän seuraavaksi Euroopan kimppuun? Ja brexit on myös edelleen avoin kysymys, vaikka pelot sopimuksettomasta erosta ovat lientyneet.


Maailmalla esimerkiksi Saksan teollisuustuotannon lasku on pysähtynyt ja samansuuntainen kehitys on tapahtunut monessa muussa pienemmässä maassa. Kasvua ei vielä monessakaan mittarissa näy, mutta negatiivinen suunta on pysähtynyt,

– Riski onkin siirtynyt nyt USA:han. Siellä talous on ollut hyvässä vauhdissa, jota Trumpin talousoppien vastainen elvyttävä politiikka on pitänyt yllä. USAn talouden luvut ovat vielä ylhäällä, mutta suunta on alaspäin.

USA:ssa tapahtui maaliskuussa korkokäyrän kääntyminen eli pitkät korot laskivat lyhyiden korkojen alle ja sitä pidetään yleensä taantuman ennusmerkkinä.

Vesala ei tätäkään pidä nykyoloissa erityisen huolestuttavana merkki, varsinkaan kun kyse oli vain hetkellisestä tilanteesta.


Suomen talous on Vesalan mukaan selvinnyt yllättävän hyvin. Toki talouskasvu laantuu tänä vuonna noin 1,5 prosenttiin, mutta se on hänen mukaansa Suomen nykyrakenne eli työvoimapula ja ikärakenne huomioiden pitkän ajanjakson maksimi kasvuvauhti.

– Rakentamisen sykli on yksi huolestuttava seikka, rakentamisessa on ollut hyvä buumi, erityisesti asuntorakentamisessa, vuodesta 2015 lähtien, mutta nyt se on hiipumassa. Se näkyy luvissa ja aloitetuissa rakennuksissa, ei ehkä tänä vuonna vielä valmistuneiden asuntojen määrässä. Asuntojen myyntiaika sen sijaa on jo pidentynyt.

Asuntomarkkinoiden vire heijastuu usein kotimaiseen kysyntään laajemmin. Asuntokauppa on hiljenemässä, mutta mitään dramaattista ei ole tapahtunut.


Säästöpankin varainhoitaja Nickis Numelin valotti pankin sijoitusstrategiaa. Hänen mukaansa rahastoissa osakkeet ovat tällä hetkellä lievässä alipainossa, mutta koko ajan odotellaan sopivaa ostohetkeä eli usko osakemarkkinoiden nousuun on olemassa.

– Varainhoitajakaan ei aina onnistu ja optimitilanne, eli osakkeen ostaminen pohjalla ja myynti huipulla on mahdoton ajoittaa täsmällisesti oikein.

Jokaisen sijoittamista ajattelevan tulee harkita tarkkaan omat mahdollisuutensa ja riskinottokykynsä ja -halunsa.

Mitään yksittäisiä sijoitusvinkkejä Numelin tai Vesala eivät halunneet antaa, mutta vinkkejä voi katso Säästöpankin rahastojen osakesalkkujen sisällöstä, niihin pankki uskoo ainakin jonkin verran.


Sijoitusilta kiinnosti, sillä paikalla oli noin 80 pankin asiakasta ja muuten sijoittamisesta kiinnostunutta.


Artikkelikuva: Säästöpankkien pääekonomisti Timo Vesa näkee maailmantaloudessa jo positiivisia merkkejä ja taantuman uhka on väistymässä.