Kun Lukas Hradecký suppasi Kaupunginlahdella

Suplaudalla melominen vaatii hyvää tasapainoa, kehon hallintaa, ketteryyttä, lihasvoimaa ja monenmoisia muita taitoja, ihan kuten jalkapallomaalivahdinkin työ. Mutta siitä huolimatta paraskaan maalivahti ei ole paras suppaaja, kuten kaupunginlahdella kesällä 2016 todettiin, kun maajoukkueen ja Bayer Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecký esitteli suppaustaitojaan.

Mutta miksi Lukas suppaili Kaupunginlahdella?

Vastauksen avainhenkilö on Kristian Jansson. Uusikaupunkilainen Kristian pelaili nuorena miehenä mm. jääkiekkoa, mutta innostui myöhemmin käsipallosta ja lähtikin jo 16-vuotiaana pelaamaan Turkuun.

Sieltä tie vei nopeasti todelliseen käsipallomaahan Tanskaan ammattilaiseksi.


Samaan aikaan toisaalla Bratislavassa syntynyt Lukas Hradecký nousi TPS:n edustusjoukkueen maalivahdiksi ja sieltä myös hänen tiensä vei Tanskaan, ensin Esbjergin joukkueeseen ja myöhemmin Bröndbyhyn.

Kristian ja Lukas asuivat samassa tanskalaisessa pikkukaupungissa ja tutustuivat. Vaikka laji oli eri, niin turkulaistaustaisilla ammattilaisilla oli muutakin yhteistä kuin mää ja sää.

Myöhemmin Kristian palasi Suomeen ja pelasi vielä mm. Cocksissa ja HIFK:ssa, Lukas taas jatkoi Saksaan ja Bayer Leverkuseniin.

Ystävyys kuitenkin säilyi ja siitä saatiin yksi osoitus kolmisen vuotta sitten.

Lukas (oikealla) hetki ennen starttia.


Kristian täytti 30 vuotta keväällä 2016, mutta kun pelikausi oli silloin kiivaimmillaan, niin hän järjesti ystävilleen juhlat vasta kesän kynnyksellä. Paikka oli Uusikaupunki, jossa Kristian edelleen käy usein.

Juhlat pidettiin merefestiviikonloppuna. Silloin vielä Kaupunginlahden pohjoisrannalla sijainnut Kirsta järjesti omaa ohjelmaansa. Sen yhtenä osana oli viestisuppauskisa. Kristian ja Lukas houkuteltiin mukaan ja he muodostivat yhden joukkueen, kaksi muuta koostuivat uusikaupunkilaisista nuorista urheilijoista.

Avausosuudella Lukas pysyi joten kuten muiden joukkueiden tahdissa, vaikka selvästi näki, että hän oli ensimmäistä kertaa sup-laudalla liikkeellä.

Kristianin kävi vielä kehnommin ja hän taisi omalla osuudellaan pulahtaa Kaupunginlahteen kaksikin kertaa.

Tappio ei miehiä pahemmin kuitenkaan harmittanut eikä myöskään muita Kristianin synttärivieraita, vaan juhlat jatkuivat iloisissa merkeissä.


Artikkelikuva: Lukas Hradecký (taain) suppaa Kaupunginlahdella.

Kristian ja Lukas
Huolestuneita ilmeitä ennen starttia.