Puheenjohtajiston ja hallituksen valinta kesäkuun kokoukseen

Valtuustokausi on tulossa puoleen väliin ja se merkitsee valtuuston puheenjohtajiston ja kaupunginhallituksen uudelleenvalintaa.

Maanantain kaupunginhallitus päätti siirtää asioiden käsittelyä eteenpäin, jolloin valintoja ei tehdä vielä ensi maanantaina valtuustossa vaan valtuuston seuraavassa kokouksessa 10.6.

Hallitushan ei valintoja tai edes ehdotuksia tee, vaan ehdottaa valtuustolla puheenjohtajiston toimikautta, varapuheenjohtajien määrää ja puheenjohtajien sekä ja hallituksen valitsemista.

Siirtoa ehdotti hallituksen puheenjohtaja, proUkin Heikki Wala ja sitä kannatti vasemmistoliiton Sami Laaksonen.


Valtuustokauden alussahan solmittiin ns. koalitio eli sdp:n, proukin, vasemmistoliiton ja kristillisten välinen vaaliliitto, joka nappasi keskeiset luottamusmiespaikat itselleen ja otti hallituksen enemmistön lukemin 6-5. (Ukinytin juttu koalition tiedotustilaisuudesta löytyy http://ukinyt.fi/wordpress/arkistot/2329).

Aikanaan koalition tekemän sopimuksen mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimii ensimmäiset kaksi vuotta proUkin Heikki Wala ja seuraavat kaksi sdp:n Marja Koski.

Valtuustokauden kahden ensimmäisen vuoden aikana useat isot päätökset ovat menneet hallituksessa läpi äänin 6-5, mutta valtuustossa ne on kumottu.

Tiettävästi esiin onkin määrätyissä piireissä noussut ajatus koalition hajottamisesta ja uudesta vallan jaosta. Julkisuudelta piilossa on menossa sähköposti- ja puhelurumba, jossa haetaan asetelmia edessä olevia valintoja ajatellen.

Sen verran tässä vaiheessa on varmaa tietoa, että sdp ei tule Merja Koskea ehdottamaan hallituksen puheenjohtajaksi valtuustokauden kahdeksi viimeiseksi vuodeksi, mutta muuten kaikki lienee vielä auki.

Mahdollista ja ehkä jopa todennäköistä on, että 10.6 valtuustossa tehdään valintoja suhteellisella vaalilla.

Tarkennus juttuun: Koalition aikanaan tekemässä sopimuksessa ei mainita nimeltä, kuka johtaa hallitusta kaksi viimeistä vuotta, vain puolue eli sdp, Merja Kosken nimi mainitttiin koalition infotilaisuudessa.


Artikkelikuva koalition tiedotustilaisuudesta