Ennakkoäänestysprosentti 15,0

Eurovaalien ennakkoäänestys oli Uudessakaupungissa tänä vuonna lievästi aktiivisempaan kuin edellisissä vaaleissa viisi vuotta sitten. Äänestäneitä oli yhteensä 1891 eli 15,0 prosenttia äänioikeutetuista.

Viisi vuotta sitten ennakkoon äänesti uusikaupunkilaisista 14,6 prosenttia. Nousu on siis 0,4 prosenttiyksikköä, joka on vähän verrattuna koko maan tai vaalipiirin ennakkoäänestysaktiivisuuden kasvuun.

Koko maan ennakkoäänestysprosentti on tänä vuonna (kello 20:00 tilanteen mukaan) 21,0, joka on 3,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin 2015. Varsinais-Suomessa tämän vuoden luku on 21,9, joka on 3,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin 2015.


Kuntakohtaisesti Uusikaupunki on eduskuntavaalien tapaan vaalipiirin passiivisimpia kuntia. Takana on vain Laitila, jonka ennakkoäänestysprosentti on todella alhainen 11,2.

Kustavi on eduskuntavaalien tapaan aktiivisin ennakkoäänestyskunta prosentilla 28,7, Pyhärannan prosentti on 14,7, Taivassalon 16,8 ja Vehmaan 15.

Vehmaata ja kaupunkeja lukuun ottamatta kaikki ovat edellisistä EU-vaaleista petranneet useita prosenttiyksikköjä. Merkitseekö noussut ennakkoäänestysaktiivisuus myös lopullisen äänestysprosntin nousua vain on kyseessä vain muutos ihmisten tavassa äänestää selviää sunnuntaina.

Parannettavaa Uudellakaupungilla ja erityisesti Laitilalla on tai muuten edessä on ties monesko jääminen vaalipiirin jumbosijoille äänestysvilkaudessa.


Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntai, jolloin jokainen, joka ei vielä ole äänestänyt, voi äänestää oman äänestysalueensa äänestyspaikassa kello 9-20 välisenä aikana.

Uudenkaupungin äänestyspaikat löytyvät kaupungin tiedotteesta, joka löytyy tästä.