Sanna lähtee kahdeksi vuodeksi Intiaan opiskelemaan

Uusikaupunkilaisen Sanna Rouhiaisen lukio-opiskelu kokee melkoisen muutoksen elokuussa. Ensimmäinen vuosi sujui kotoisassa omassa lukiossa Viikaistenmäellä, mutta kaksi viimeistä vuotta hän opiskelee stipendiaattina UWC Mahindra Collegessa Intiassa Punen kaupungin lähellä.

– Ajattelin ensin, että haen vaihto-oppilaaksi, mutta sitten äitini oli jossain törmännyt Suomen UWC-yhdistykseen. Tutustuin sen toimintaan ja tammikuussa lähetin hakupaperit, Sanna kertoo.

Jo hakupapereihin piti satsata, sillä kysymyksiä oli paljon ja mukaan pitää kirjoittaa pari esseestäkin. Esikarsinnan jälkeen vajaa 30 hakijaa kutsuttiin kahden päivän valintatilaisuuteen Helsinkiin ja sen jälkeen valinnat julkistettiin.

– Täyden matkat, majoituksen, ruokailun ja kahden vuoden opiskelut kattavan stipendin sai yhteensä kymmenkunta suomalaista eri puolille maailmaa. Suurimman osan stipendeistä rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto, osin myös Svenska kulturfonden.


UWC:llä on vajaa 20 collegea eri puolilla maailmaan, josta suomalaiset voivat hakea kymmeneen, mm. Kanadaan, Swazimaahan, Italiaa, Hongkongiin tai Costa Ricaan.

– Oma ykkösvaihtoehtoni oli Intia ja sinne myös pääsin. Hakuvaiheessa koulua ei voinut määritellä vaan esittää toiveita. Minua on Intia kiinnostanut jo kauan, se on aivan erilainen kulttuuri kuin Suomi tai Eurooppa.

Mahindra College on suhteellisen pieni, noin 240 opiskelijan college, joka on perustettu 1997. Opiskelijat asuvat omassa campuksessa, jossa on oppilaita noin 60 eri maasta.

– Opetuskieli on englanti. Suoritan kansainvälisen IB-tutkinnon, sen sisällön voi räätälöidä collegen kurssitarjonnasta. En ole vielä lyönyt omia valintojani lukkoon, vaan teen sen syksyllä opiskelun alkaessa.

Ainevalikoima on suppeampi kuin Suomen lukiossa, mutta toisaalta laajan kurssin opinnoissa mennään syvemmälle kuin Suomen lukiossa.

– Ohjelmassa on myös tutustumista Intian kulttuuriin ja paljon erilaista vapaaehtoistyötä yhdessä muiden oppilaiden kanssa. Kahteen vuoteen sisältyy myös neljä viikon pituista tutustumista maan muihin osiin.


Punassa aloitti viime vuonnakin yksi suomalainen ja hänen kanssaan Sanna on keskustellut ja kesällä tapaa hänet UWC-stipendiaattien kohtaamisessa.

– Hän on kertonut kaikenlaisia käytännön asioita paikasta. Lähden Intiaan elokuun puolivälissä. Joululomalla tulen käymään Suomessa ja keväällä opiskelu päättyy hieman aikaisemmin kuin Suomessa.

Englannin kielen kanssa Sanna uskoo pärjäävänsä. Lukion ensimmäisen luokan jälkeen sitä on kuitenkin opiskeltu aika paljon ja käytännön kielitaitoa Sanna on päässyt lukuvuoden aikana treenaamaan lukion vaihto-oppilaan kanssa.

Sanna harrastaa musiikkia ja kuvataiteita. Musiikkia ei Intiassa ole opiskeluaineena, mutta collegessa on kyllä soittoluokka instrumentteineen, jossa voi pitää taitoa yllä.

– Kuvataiteen opinnot aion Intiassakin ottaa yhdeksi aineeksi.

Omaa ammattivalintaa lukion jälkeen Sanna ei ole vielä tehnyt, vaan ennemminkin sulkenut vasta pois ammatteja, jotka eivät tule kysymykseen.


Opiskelu ja Intia sinänsä ei Sannaa jännitä, lentomatkat hieman mutta matkaan pääsyn odottelu on sen sijaan turhauttavaa ja hän olisi valmis lähtemään vaikka heti.

– Kesällä teen töitä jonkun verran ja kaikenlaisia virallisia papereita pitää hommata, mutta pääasiassa varmaan hengailen kaverien kanssa. Heitä ja kotiväkeä tulee varmaan ikävä, mutta nykyään kuulumisia voi vaihtaa helposti pitää kauempaakin.

Haastattelupäivänä torstaina Uuttakaupunkia helli 30 asteen helle, joka antoi esimakua tulevista keleistä.

– Tosin syksyllä Intiassa odottaa ensin kahden kuukauden monsuunisateet.


Artikkelikuva: Sanna Rouhiainen pääsee UWC-stipendiaattina suorittamaan kansainvälisen IB-tutkinnon Intiaan.