Jussi Paavola vaihtaa isomman lukion rehtoriksi

Lukion rehtori Jussi Paavola siirtyy elokuun alussa rehtoriksi Rauman lukioon. Mieli on haikea, sillä Uuteenkaupunkiin jää hyvä lukio, työkaverit ja opiskelijat, mutta toisaalta uudet haasteet houkuttelivat.

– Olin ajatellut siirtyä jossain vaiheessa isompaan yksikköön, mutta tämä tilaisuus tuli lopulta aika nopeasti. Uudenkaupungin lukion rehtorina ehdin toimiva vajaa kaksi vuotta, vaikka toisaalta Uudessakaupungissa olen työskennellyt jo 16 vuotta.

Jussi on syntynyt Kaskisissa ja asui pitkään Teuvalla, josta lähti opiskelemaan ”teuvalaisten Amerikkaan” eli Turkuun. Oikeastaan enemmän kuin opettajan homma häntä kiinnosti talous, mutta paikka kauppakorkeassa odottaa edelleenkin käyttöä.

– Asuimme vaimon kanssa Turussa ja hänellä oli opiskelua vielä jäljellä. Ajattelin käydä Turusta vuoden täällä ja sitten lähteä kauppakorkeaan. Mutta sitten syntyi ensimmäinen lapsi ja ajattelin, että olen toisen vuoden töissä täällä.


Opetus vei kuitenkin miehen kokonaan. Opettajan työn ohjenuoraksi hän haki kokemuksia omasta opiskelustaan, niiden opettajien tunnilla, joilla oli kivaa, oli myös mukava opiskella ja myös oppimistulokset olivat hyviä ja siihen hän on omassakin opettamisessaan pyrkinyt.

– Ja en tarkoita kivalla sitä, että tunnilla saa tehdä mitä tahansa, vaan rentoa ja hyvätunnelmaista opetustuokiota, jossa kuitenkin asia on pääroolissa. Varsinkin sen eka vuoden ysiluokkalaisten ryhmien kanssa muodostui hyvä kontakti ja siinä näin opetustyön parhaat puolet. Ja osin sen ansiosta jäin sitten opettajaksi.

– Sitten muutimme tänne ja sai vakituisen viran Viikaisilta, historian lisäksi opetin uskontoa myös lukion puolella. Sitten sain nimityksen vararehtoriksi silloisen rehtorin Jussi Rantasen avuksi. Hänellä sattui sitten pitkähkö sairausloma ja olin rehtorina ja sitten kun hän jäi eläkkeelle ja samassa yhteydessä Pohitullista ja Viikaisista tehtiin yhtenäiskoulu, niin minusta tuli sen apulaisrehtori.

Lukion rehtoriksi Jussi valittiin Juha Salaterän jälkeen, hän aloitti Juhan lomien tuuraajana vuoden 2017 syksyllä ja vuoden vaihteesta 2017/2018 lähtien rehtorina.


Raumalla odottaa noin 700 oppilaan lukio eli selvästi Uudenkaupungin lukiota isompi yksikkö.

– Uudet haasteet odottavat, mutta tykkään haastaa itseni. Toisaalta olen ollut tässä samassa ympäristössä jo kohta 20 vuotta, enkä ole tätä koskaan ajatellut eläkepaikkana, vaan haluan kokeilla jotain muutakin.

Viikaisten kouluun liittyy paljon hyviä muistoja, joita työpaikan vaihto tai Viikaisten koulun tuleva purkaminen ei pyyhi pois.

Viime keväänä siihen tarjoutui yhdenlainen mahdollisuus, kun Jussi nimitettiin muutamaksi kuukaudeksi opetus- ja kulttuuritoimen johtajaksi silloisten muutosten vanavedessä.

– Se oli erinomaisen opettava kokemus, vaikkakin rankka, koska hoidin myös rehtorin tehtäviä ja kevät on silläkin saralla tapahtumia täynnä.

Jussi valmisteli asioita lautakunnille ja osallistui kaupungin johtoryhmän työskentelyyn ja sitä kautta avautui laajempi näkemys sektorin tehtäväkenttään ja myös koko kaupungin toimintaan.

– Omalla sektorilla pyörivät päässä vain oman sektorin asiat ja niiden mahdollisimman hyvä hoitaminen, mutta kaupunki on laaja kokonaisuus, jossa eri sektorien välillä on paljon yhteisiä asioita. Huomasin, että Uudessakaupungissa johtavat virkamiehet tekevät antaumuksella työtä kaupungin parhaaksi, samoin lautakuntien luottamusmiesjäsenet käyttävät vapaa-aikaansa yhteisen hyvän eteen.

Etukäteen hän piti itsekin kunnallisen johtavan virkamiehen työtä paperinmakuisen hommana, mutta muutaman kuukauden aikana kuva muuttui, sillä paperin pyörittelyn sijaan tehtävään sisältyi hyvin paljon henkilökohtaista kanssakymistä ja monenmoisia selvittelyjä.


– Uudenkaupungin lukio on hyvä, se jäi Salaterän Juhalta hyvään kuntoon ja siitä olen pyrkinyt pitämään kiinni. Se on hyvän kokoinen, rehtorikin oppii jokaisen oppilaan tuntemaan kolmen vuoden aikana ja monissa tapauksissa sama opettaja opettaa oppilasta koko kolme vuotta eli jatkuvuus säilyy.

Yksi Uudenkaupungin lukion vahvuuksista on myös yhteisöllisyys, joka osin johtuu sopivan kokoisesta paikkakunnasta eli opettajat ja vanhemmat tuntevat toisensa ja tapaavat myös työajan ulkopuolella.

Lukiossa siirryttiin viime syksynä 75 minuutin oppituntiin ja se uudistus on otettu hyvin vastaan.

– Lukiolaisten uupumuksesta ja paineista puhutaan, mutta niin on tehty aina. Tietenkin jatko-opiskelupaikkojen saanti on vaikeaa ja nyt on tullut uusi järjestelmää, jossa todistuksen painoarvo kasvaa pääsykokeisiin verrattuna.

Esimerkiksi pitkän matematiikan suorittamisesta saa paljon todistuspisteitä lähes joka alalle ja se pakottaa tekemään määrätynlaisia valintoja jo lukioon tullessa eli 16-vuotiaana.

– Toisaalta erilaisia hakupolkuja korkeakouluun avautuu jatkuvasti lisää eikä se pitkä matikka välttämättä sulje mitään pois eikä toisaalta avaa automaattisesti ovia. Erilaisten sisäänpääsymahdollisuuksien kasvaminen helpottaa osaltaan lukiolaisen paineita.

Vaikka työpaikka vaihtuu Raumalla, niin kotipaikka jää kuitenkin Uuteenkaupunkiin ja todennäköisesti Jussin tapaa tulevanakin talvena ainakin Pohitullista Korihaiden pelien aikaan.


Artikkelikuva: 16:n Viikaistenmäellä vietetyn lukuvuoden jälkeen Jussi Paavola siirtyy elokuu alussa Rauman lukion rehtoriksi.