Sihy-hanke etenee aikataulussa

Maanantain valtuuston kokouksen aluksi projektipäällikkö Marko Kivistö kertoi sihy-hankkeen nykytilasta. Hanke etenee alkuperäisen ajatuksen mukaan, mutta kolmesta mukaan lähteneestä palveluntuottajasta NCC-Caverion-yhteenliittymä on luopunut, joten hanketta viedään eteenpäin nyt SRV:n ja YIT:n kanssa.

– Neuvottelukierroksia on käyty kolme ja henki niissä on ollut hyvä, seuraava neuvottelukierros käydään 27.6. Mielellämme olisimme nähneet, että kaikki kolme olisivat olleet loppuun asti mukana, mutta kahdenkin kanssa pärjätään, Kivistö totesi.


Palvelutuottajien kanssa käytävien neuvottelujen lisäksi jatkuu yhteistyö tulevan keskuksen käyttäjien kanssa tiiviinä. Vaatimusasiakirjaa päivitetään koko ajan ja tilaohjelma tarkentuu.

– Käyttäjien kanssa tarkempaa tilasuunnittelua tehdään huonekorttien muodossa eli kartoitetaan kussakin tilassa tapahtuvaa toimintaa ja siellä tarvittavia kalusteita, varusteta ja laitteita.

Lopullista sopimusaineistoa kootaan yhdessä elinkaarikonsultin ja palveluntuottajien kanssa. Siinä määritellään palvelutaso ja kuntoluokka rakennukselle käyttöaikana ja luovutushetkellä.

Tilasuunnittelun lisäksi käyttäjien kanssa on aloitettu ajallinen suunnittelu eli miten eri tiloja ajallisesti käytetään. Tällä pyritään saavuttamaan tehokkuutta tilojen käyttöön ja löytämään ne ajat, jolloin tiloja on vapaana uudenlaiselle käytölle.


Syksyllä käynnistyy Demotilan käyttö. Isot tilat on vuokrattu VSP:ltä, aikanaan tiloissa toimi puhelinkeskus ja sen jälkeen Vakka-Suomen Panimo.

– Sen idea on olla sihy-keskus pienoiskoossa. Siellä testataan kalusteita ja laitteita, mutta myös opetellaan eli tulevat oppilaat ja henkilökunta pääsevät tutustumaan uuteen toimintatapaan, sillä pedagogisesti uudet tilat tulevat poikkeamaan merkittävästi nykyisistä tiloista.

Demotiloja tullaan syksyllä esittelemään myös kaupunkilaisille ja sille toivotaan monenlaista käyttöä myös kolmannen sektorin taholta, jotta monitoimisuuden idea tulee kunnolla testattua.


Hankkeen aikatauluun ei ole kevään aikana tullut muutoksia. Neljä jäljellä olevaa neuvottelukierrosta palveluntarjoajien kanssa saadaan valmiiksi 10.10 ja lokakuussa jätetään myös lopullinen tarjouspyyntö.

Tarjousten jättämiselle on kaavailtu aikaa tammikuun 2020 loppuun ja valintapäätöksestä tiedotetaan huhtikuussa, jolloin myös sopimus allekirjoitetaan.

Rakennusten purkaminen ja maisematyöt alkavat vuoden 2020 syksyllä ja vastaanottotarkastus pidetään 2023 keväällä, jolloin tilojen käyttö voi alkaa syyslukukauden alusta.

Rakennuksen takuuaika päättyy 2028 ja elinkaarisopimus päättyy 2043, johon on vielä viiden vuoden optio käytettävissä.