Metsäpirttiläiset kokoontuvat Uudessakaupungissa

Metsäpirtin pitäjäjuhla järjestetään 38 vuoden tauon jälkeen Uudessakaupungissa. Juhlapäivä on sunnuntai 30.6 ja se alkaa käynnillä muistomerkeillä ja jumalanpalveluksella ja puolen päivän maissa kokoonnutaan varsinaiseen juhlaan Pohitullille.

Metsäpirtti oli noin 5000 asukkaan kunta Karjalan kannaksella Neuvostoliiton rajalla. Metsäpirtin asukkaista siirrettiin paljon Vakka-Suomeen, lisäksi heitä sijoitettiin mm. Rantasalmen seudulle ja Etelä-Pohjanmaalle.

Metsäpirtin pitäjäjuhlaa on pidetty jo 60 vuoden ajan, sillä ensimmäisen kerran metsäpirttiläiset ja heidän jälkeläisensä kokoontuivat Mynämäellä 1959. Juhla järjestetään joka toinen vuosi paikan päällä eli retkellä Metsäpirtin alueella ja joka toinen vuosi jossain päin metsäpirttiläisten asuinalueita Suomessa.

Uudenkaupungin juhlan järjestelyistä vastaavat kaksi sukuseuraa eli Metsäpirtin Ahtiaisten ja Peltosen sukuseura, Metsäpirtin Saaroisten kyläyhdistys ja joukko muita vapaaehtoisia.


– Juhla ei ole mikään pönötysjuhla, vaan leppoisa tapahtuma, jossa tavataan vanhoja tuttuja, saadaan uusia ja vietetään aikaa yhdessä, kertoo järjestäjistä Raija Herrala-Nurmi.

Ohjelma on rakennettu paikallisten Metsäpirtissä sukujuurensa omaavien varaan. Mukana on mm. kaksi metsäpirttiläistä pappia Pauli Tuohioja ja Kauko Hyytiä, Laitilan pelimannit esittää Marja-Liisa Santalan johdolla metsäpirttiläisen Simo Paukun ohjelmisto, myös Duo Metsäpirtti eli Petri Hatakka ja JP Hyytiä musisoivat ja taikuri Marcus Aleksander esiintyy.

– Toki myös puheita pidetään, juhlapuhuja tulee ulkopuolelta.


Uudessakaupungissa ja lähialueella on runsaasti metsäpirttiläisten jälkeläisiä, sillä ns. varttikarjalaisia, eli sellaisia joiden yksi neljästä isovanhemmasta on asunut Metsäpirtistä, on yllättävän paljon.

– Monet sanovatkin etteivät voi tulla juhlaan, kun en tunne siellä ketään, mutta juhlassa voi tavata yllättäviäkin ihmisiä ja tuttuja, joiden sukujuurista ei ole tietänyt.

Pitäjäjuhlan kautta on myös helppo aloittaa tutustuminen esivanhempien historiaan ja kotiseutuun.

Juhlaan on vapaa pääsy, mutta kello 12 lounasta varten pitää ilmoittautua ennakkoon.


Lisätietoa juhlasta löytyy ainakin Metsäpirtin Peltosten sukuseuran sivuilta eli tästä. Sieltä löytyy Metsäpirtin pitäjäjuhla 2019 -osion alta mm. aikataulu, ohjelma, ilmoittautumisosoite ja lisätietojen antajat.

– Yritämme koota Metsäpirtistä erityisesti Vakka-Suomeen tulleilta vanhoja valokuvia, joita juhlassa voi sitten katsella. Niitä voi lähettää sähköisessä muodossa em. sivulla kerrottuun sukuseuran sähköpostiosoitteeseen.

Tulijoiden määrää on vaikea etukäteen arvioida, mutta järjestäjät uskovat, että kävijöitä voi olla 200-300, joista suuri osa lähiseudulta mutta pitäjäjuhliin tullaan kyllä kauempaakin, joskus jopa Amerikasta asti.


Artikkelikuva: Uudenkaupungin ja Metsäpirtin uuden vaakunan kautta toivottavat pitäjäjuhlaan tervetulleeksi järjestäjien edustajat Jaana Putro (vas.), Raija Herrala-Nurmi, Katri Varjonen ja Anja Hyytiä.