Satamassa vienti kasvaa edelleen, tuonti tasaantunut

Satamaliiton kolmannesvuositilasto eli vuoden neljän ensimmäisen kuukauden liikennemäärätilasto osoittaa Uudenkaupungin satamien liikenteen olevan edelleen kasvussa. Yaran ja Hepokarin kautta tuotiin tavaraa huhtikuun loppuun mennessä 359 000 tonnia ja vietiin 569 000 tonnia.

Viime vuosi oli liikenteen ennätysvuosi ja siitä ollaan tuontitonneissa nyt perässä reilun prosentin verran, mutta vienti on selvässä 17 prosentin kasvussa. Tonneina viennin kasvu on ollut noin 84 000 tonnia. Kokonaisliikenne on viime vuoteen verrattuna reilu yhdeksän prosenttia suurempaa.

Huhtikuun tilastoitu vienti 163 000 tonnia on selvästi kaikkien aikojen korkein luku ja ylittää edellisen ennätyskuukauden eli kuluvan vuoden tammikuun viennin 11 000 tonnilla.

Tuonnissa ollaan siis viime vuoden tahdissa, mutta alkuvuoden kuukaudet ovat olleet hyvin vaihtelevia. Maaliskuun tuonti 116 000 tonnia on kaikkien aikojen ennätys, mutta tammi ja huhtikuussa tuonti oli vain noin 70 000 tonnin luokkaa.


Viime vuonna kokonaisliikenteessä päästiin jo lähelle 2,5 miljoonaa tonnia, nykyvauhdilla tämän vuoden liikenteeksi tulisi lähes 2,8 miljoonaa tonnia.

Kasvu on varsin huima, sillä kymmenen vuotta sitten pahimman aallonpohjan aikaan kokonaistonnit vuodessa olivat alle 80 000.

Satamaliiton tilastosta ei selviä, miten liikenne jakaantuu Yaran ja Hepokarin kesken. Yaran sataman liikenne on vuositasolla selvästi suurempaa ja tehtaan tuotanto on viime vuosina kasvanut tasaisesti, joten ainakin sen sataman liikenne kasvaa.

Hepokarin merkittävin tekijä on autotehtaan tuonti ja vienti. Viimeisimmän tullitilaston eli maaliskuun tietojen mukaan henkilöautojen vienti oli maaliskuussa yli 13 000 kappaletta eli reilusti yli viime vuoden keskiarvon, joten myös Hepokarin osalta liikennemäärän kasvua on todennäköisesti tapahtunut.


Uudenkaupungin kasvuprosentti 9,2 on selvästi muita isoja satamia suurempaa, monissa liikenne on viime vuodesta jopa laskenut.

Uusikaupunki oli alkuvuonna Suomen 11. vilkkain satama ja enää vain noin 50 000 tonnia kymmenentenä olevan Tornion perässä, Turku on jäänyt jo selvästi taakse.