Emanuel Eklundin muistomerkki paljastettiin

Uudenkaupungin Merihistoriallisen yhdistyksen ja Emanuel Eklundin jälkeläisten yhteistyönä syntynyt muistomerkki paljastettiin tänään Uudenkaupungin hautausmaalla. Eklundin kuolemasta tulee syksyllä kuluneeksi sata vuotta.

Matti Jussila.

Eklund syntyi 14.2.1846 Luvialla. Hän oli taitava laivapuuseppä ja opiskeli myös laivasuunnittelua. Luvialla hän oli mukana ja myöhemmin myös hankkeen johtajana usean laivan valmistuksessa, ensin Luvialla ja myöhemmin Uudessakaupungissa.

Uuteenkaupunkiin Eklund muutti vuonna 1917, sillä saman vuonna perustettu Uudenkaupungin Laiva osakeyhtiö palkkasi hänen johtamaan yhtiön laivojen rakentamista.

Ensimmäinen Eklundin johdolla Uudessakaupungissa tehty laiva oli parkkilaiva Rauha, sen jälkeen rakennettiin kuunari Wellamo, mutta kesken kolmannen laivan, parkki Eläköön, rakentamista Eklund kuoli aivohalvaukseen 24.11.1919.

Muistomerkki.


– Emanuel Eklund liittyy merkittävällä tavalla siihen aikaan, jolloin Uudessakaupungissa elettiin puisten purjelaivojen rakentamisen viimeistä vaihetta, totesi puheessaan Uudenkaupungin Merihistoriallisen yhdistyksen puheenjohtaja Matti Jussila.

Uudenkaupungin Laiva rakensi vielä Eläköön jälkeen parkki Warma, joka oli viimeinen Suomessa kauppamerenkulkuun käyttöön rakennettuja puinen purjealus, ehkä myös koko Euroopan ja koko maailman viimeinen.

Eklund haudattiin Uudenkaupungin hautausmaalle, mutta hänen hautansa on myöhemmin otettu uudelleen käyttöön. Muistomerkille löytyi kuitenkin paikka hyvin läheltä hautapaikkaa ja kuten Jussila totesi, myös läheltä Eklundin työtoverin ja ystävän J.A. Malenin hautaa.

– Hienoa huomata, että kaksi uusikaupunkilaista keskeistä laivanrakentajaa ovat saaneet viimeisen leposijan läheltä toisiaan.


Muistomerkin paljastivat Merihistoriallisen yhdistyksen Matti Heinilä ja Hanna Penttala. Emanuel Eklund oli Hanna Penttalan isoäidin isoisä.

Muistomerkin paljastustilaisuudessa oli mukana parisenkymmentä Emanuel Eklundin jälkeläistä ja lisäksi paikallisia merihistorian harrastajia. Eklundin jälkeläiset laskivat tilaisuudessa kukat muistomerkille hänen muistoaan kunnioittaen.


Muistomerkki liittyy Emanuel Eklundin kotipaikkaan Luvialla. Hanketta yhdistyksen puolesta eteenpäin vienyt, itsekin Luvialta kotoisin oleva Matti Heinilä kävi Luvialla ja Eklundin torpan pihalta löytyi aitan porraskivenä ollut kivi.

– Ihastuin siihen välittömästi, se on hieman oudon muotoinen, mutta toi mieleeni purjelaivan purjeen. Sen alle löytyi myös aluskivi Luvialta, kiveen kiinnitettävä laatta sitten tilattiin.

Hautausmaan tilaisuuden jälkeen pidettiin kahvitilaisuus, jossa Matti Heinilä esitelmöi laajemmin Emanuel Eklundin elämästä.


Artikkelikuva: Muistomerkin paljastivat yhdessä Eklundin suvun puolesta Hanna Penttala ja Merihistoriallisen yhdistyksen puolesta Matti Heinilä.