Avoimesti keskustellen ja yhteistyöllä eteenpäin

Ukinytin kesäjäätelöllä-sarjan aloittaa rusina-rommin ystävä Jaana Reijonsaari-Korsman.

Maanantaina kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittu Jaana aloitti yhteisten asioiden hoidon ay-liikkeessä eli hän oli PAMin luottamustehtävissä ennen kuin vuonna 2012 lähti ehdokkaaksi kuntavaaleihin.
Menestys kuntavaaleissa oli hyvä, Jaana sai reilusti yli sata ääntä ja sillä irtosi paikka opetus- ja kasvatuslautakunnassa.
Kaksi vuotta sitten kuntavaaleissa menestys oli vielä parempi, yli 220 ääntä nosti hänet sdp:n ykköseksi, valtuustoryhmän puheenjohtajaksi ja hallitukseen ja nyt valtuustokauden puolivälissä avautui paikka kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi.
Aikanaan tehdyn sopimuksen mukaan ProUkin Heikki Wala johti hallitusta ensimmäiset kaksi vuotta ja jälkimmäiseksi kahdeksi vuodeksi paikka siirtyi sdp:lle, joka valitsi yksimielisesti paikalla Jaanan.

Jaana toivoo olevansa puheenjohtajana keskusteleva ja avoin yli puoluerajojen ja toivoo avoimuutta myös virkamiesten taholta.
– Haluan, että isoja asioita saadaan vietyä yhteistyöllä eteenpäin riippumatta siitä, millä puolella pöytää hallituksessa istutaan. Meillä on siihen hyvä alku, mutta toivottavasti sitä saadaan vietyä vielä pidemmälle.
Vaalien jälkeinen vuosi oli monin tavoin vaikea ja yhteistyö eri ryhmien välillä kangerteli.

Maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa Jaana Reijonsaari-Korsman käytti ryhmäjohtajana sdp:n puheenvuoron.

– Hallintosääntöä tehtäessä ”harjoittelimme” yhteistyötä ja huomasimme, että siten saadaan valmista. Syksyllä kuluvan vuoden talousarvion valmistelu sujuikin jo aivan erilaisissa tunnelmissa ja kun budjetti oli koossa, sen teon todettiin yleisesti sujuneen jo melko hyvän yhteistyön merkeissä.

Hallituksen puheenjohtajan työmäärä on selvästi suurempi kuin rivijäsenen. Hallituksen kokousten lisäksi Jaana pyrkii olemaan myös eri lautakuntien kokouksissa mahdollisimman paljon. Myös monenlaisia neuvotteluja, keskusteluja ja edustustilaisuuksia hallituksen puheenjohtajalle kerääntyy.
– Ja myös varmaan puheluja ja sähköpostiviestejä tulee entistä enemmän, mutta pyrin kyllä pitämään politiikan ja perhe-elämän erillään enkä aio asua kaupungintalolla.

Maanantaina ryhmäpuheenvuorossa Jaana kritisoi virkamiehiä, jotka tulevat heti talousarvion hyväksynnän jälkeen kertomaan, että sen toteuttaminen ei tule onnistumaan.
– Kaikki talousarviota tekevät ovat mukana sillä ajatuksella, valtuustoa myöten, että siinä pysytään, jos sitä ei edes aiota tehdä, niin koko hommalta viedään pohja pois.
Sihy-keskuksen asioihin Jaana on paneutunut jo opetus- ja kasvatuslautakunnassa, silloin kun kouluverkkoselvitys tehtiin ja todettiin uuden koulun tarve. Sen jälkeen koulun kanssa samaan kokonaisuuteen on liitetty moni muitakin toimintoja.
– Riskejä hankkeessa on, mutta pitää muistaa, että myös se maksaa, jos emme tee mitään. Sihy etenee, mutta sen sijaan terveyskeskuksen kohdalla valtuusto ja hallitus ovat pimennossa. Syksyllä alemme pohtia tulevia investointeja ja viimeistään silloin pitäisi tietää, millaisia kustannuksia on tulossa.

Kaupungin asukasluku ei kasva ja Jaanan mielestä sen eteen ei ole tehty tarpeeksi töitä.
– Näkisin uusien yritysten houkuttelemisen olevan yksi keino. Sillä saataisiin työpaikkoja koko perheelle. Täällä on jo nyt erinomaiset harrastusmahdollisuudet ja kun sihy-keskus ja muut menossa olevat hankkeet valmistuvat, niin asumisviihtyvyys kasvaa entisestään.
Sdp oli talousarvion valmisteluvaiheessa tyrmäämässä viestintäkoordinaattorin palkkaamisen. Jaanan mielestä erityishenkilön sijaan tiedottaminen olisi ”normaalien” virkamiesten vastuulla. Heillä on kuitenkin tieto olemassa, koordinaattori taas joutuisi sen ensin hankkimaan virkamiehiltä ja sen jälkeen tiedottamaan sen eteenpäin.
– Jos virkamiehet eivät nyt kykene tiedottamaan, niin koordinaattori ei tilannetta pelasta. Virkamiehellä pitäisi olla aito halua ja tahto kertoa asioistaan, muutakin kuin virallisten pöytäkirjojen kautta.

Hallitustyöskentelyyn ei Jaanan mukaan ole tulossa eikä tarvettakaan isoihin muutoksiin.
– Kokoukset ovat sujuneet reippaasti ja pyrin samaan eli että ei jaariteltaisi yömyöhään ja unen tokkurassa tehdään päätöksiä. Yhteistyöllä mennään eteenpäin ja toivon, ettei tulisi paljon niitä 6-5 äänestyksiä. Joistakin asioista ollaan varmaan eri mieltä, mutta toivottavasti se onnistuu fiksusti.
Hallitus saatiin nimitettyä yksimielisesti ilman suhteellisia vaaleja ja Jaana uskoo, että se on hyväksyntä nykyiselle hallituksella.

Kaupunki on ihan hyvässä tilanteessa, vaikka joitakin asioita voidaan parantaa. Investointeja on paljon edessä, mutta se tiedostetaan.
– Sihy on raskas ja merkitsee sitä, että paljon sellaista joka olisi kivaa, mutta ei lakisääteistä, emme pysty toteuttamaan.
Merkittävää apua tulisi vain uusien veronmaksajien eli asukkaiden kautta
– Lähden nöyrin ja kiitollisin mielin täyttämään suuria saappaita ja kasvamaan tehtävääni. Mutta ensin vietetään kesää perheen kanssa mökkeillen ja unohdetaan politiikka.

Rusina-rommi pallo