Uusi ratkaisuehdotus hammashoitolan sijoittamiseen

Jo aiemmin on todettu, että hammashoitola ei mahdu ostettuun A-sairaalaan ja sen uuden paikan suhteen on harkittu mm. parakkiratkaisua. Nyt kaupunki on saanut uuden vaihtoehdon mietittäväksi ja kaupunginhallitus käsittelee tätä uutta vaihtoehtoa maanantain kokouksessaan.

A-sairaalan naapurista vihreän kaksikerroksisen kivirakennuksen eli Välskärinkatu 2B:n ostanut Sport City Oy on tarjonnut rakennusta vuokrattavaksi hammashoitolaksi kunnostettuna.

Yritys on laatinut alustavat suunnitelmat hammashoidon sijoittamisesta rakennuksen toiseen kerrokseen. Hammashoitolan väki on ehdotukseen tutustunut ja pitää sitä hyvänä.

Hammashoitolan väki on tutustunut myös parakkiratkaisuihin, jotka eivät nekään ole huonoja mutta kalliita. Parakkiratkaisussa kaupungin pitäisi tehdä perustukset sekä liittymät eri verkostoihin.


Ehdotuksen mukaan Sport City Oy saneeraa ja kunnostaa koko kiinteistön kaikki tilat, joista toinen kerroksen siis hammashoitolaksi. Muihin tiloihin kaupunki voi sijoittaa muita toimintoja. Yhtiö on esittänyt kaupungille kahta vuokrausvaihtoehtoa.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa vuokra-aika on kymmenen vuotta ja sen jälkeen vuosi kerrallaan. Vuokra on 12 euroa neliötä kuukaudessa, neliöitä kiinteistössä on noin 2300 eli kuukausivuokra olisi noin 27 000 euroa kuukaudessa, reilu 330 000 euroa vuodessa.

Toisessa vaihtoehdossa kiinteistön vuokra-aika on viisi vuotta plus viiden vuoden optio, jonka jälkeen vuosi kerrallaan. Tässä vaihtoehdossa vuokra on 14,5 euroa neliö kuukaudessa eli 33 300 kuukaudessa ja 400 000 euroa vuodessa.

Hammashuollon osalta vuosikustannukset olisivat 10 vuoden sopimuksessa noin 135 000 euroa ja viiden vuoden sopimuksessa noin 164 000.

Kaupunginhallituksen esittelytekstin mukaan kumpikin ratkaisu on edullisempi kuin se, että hammashuolto muuttaisi parakkeihin, lisäksi se olisi viihtyvyyden kannalta parempi.


Ongelmana on tietenkin se, että hammashuolto tarvitsee vain osan tiloista ja muullekin osalle pitäisi keksiä järkevää käyttöä. Hammashoitolan osuus koko vuokrasummasta olisi vain noin 40 prosenttia ja tyhjää tilaa jäisi noin 1400 neliötä.

Esittelytekstissä todetaan, että tiloihin voitaisiin sijoittaa ympäristöterveydenhuolto Kalantitalosta sekä lasten ja nuorten palveluita, mutta kaupungin strategiaan ei uusien tilojen hankinta istu, vaan ennemminkin on pyrkimys päästä vajaakäytössä olevista tiloista eroon eikä hankkia niitä lisää, vaikka sitten vuokraamalla.

Esittelytekstissä todetaan, että mikäli päästään nopeaan ratkaisuun, tilat olisivat valmiit viimeistään tammikuun lopulla.


Kaupunginjohtaja Atso Vainion ehdotus hallitukselle on, että neuvotteluja talon suunnittelusta hammashuollon käyttöön jatketaan.

Lisäksi Vainio ehdottaa, että suunnittelua Kuunarin toimintojen sijoittamiseksi tilapäisrakennukseen jatketaan siten, että ne sijoittuvat Vakka-Suomen Sairaalan yhteyteen.


Artikkelikuva: Kaupunki on saanut tarjouksen jonka tekijä kunnostaa Mörnen ja A-sairaalan kanssa samassa pihapiirissä olevan vihreän talon ja vuokraa sen kaupungille hammashoitolaksi ja muuksi tilaksi.