Pääkaupunkiseudulta muutettu paljon Uuteenkaupunkiin

Uuteenkaupunkiin muutti vuonna 2017 yli tuhat henkeä ja viime vuonnakin vielä 950. Luvut ovat noin kaksikertaisia 2000-luvun aiempiin vuosiin nähden. Poismuutto on myös kiihtynyt ja viime vuonna se oli jälleen suurempaan kuin tulomuutto, kertoo tilastokeskuksen juuri julkaistu muuttotilasto.

Aiemmin Uuteenkaupunkiin muutettiin pääosin joko lähikunnista tai sitten Turusta. Laitilasta tulijoita on koko 2000-luvun ollut tasaisesti noin 50 eikä määrä kahden viime vuoden aikana juuri kasvanut, sama pätee Raumaan.

Suurimmasta tulokunnasta Turusta muutti viime vuonna Uuteenkaupunkiin 139 henkeä, kun edellisten kymmenen vuoden aikana keskiarvo on ollut noin 80-90.


Sen sijaan pääkaupunkiseudulta on Uuteenkaupunkiin muutettu kahden viime vuoden aikana selvästi aiempaa runsaammin.

Espoosta muutti viime vuonna 43 henkeä ja edellisenä vuonna 21, kun normaalimäärä on selvästi alle kymmenen.

Helsingistä muuttajien määrä tuplaantui viime vuonna, sillä muuttajia oli 60, edellisenä vuonna luku oli 29 ja keskiarvo aiempina vuosina on ollut samoissa lukemissa.

Autotehtaan rekrykiertueen vaikutus näkyy selvästi kahden viime vuoden luvuissa, esimerkiksi Oulusta muutti vuonna 2017 tänne 51 henkeä, viime vuonnakin vielä 29, kun yleensä luku on alle kymmenen, myös mm. Lappeenrannasta, Kokkolasta, Jyväskylästä, Joensuusta ja Kotkasta oli muuttajia varsinkin 2017 parinkymmenen hengen verran, kun normaalisti luku on vain muutamia. Samoin monista pienemmistä kunnista itä- ja pohjois-Suomesta muuttajia oli selvästi aiempaa enemmän, vaikka määrät kunnittain olivat alle kymmenessä hengessä.

Vuonna 2017 lähtömuutto kohosi yli 700:n ja viime vuonna lähes tuhanteen eli jos 2017 muuttovoitto oli iso, viime vuonna päädyttiin taas muuttotappioon noin 30 hengen verran.

Yleisimmin Uudestakaupungista lähdetään Turkuun, viime vuonna muuttaneita oli 203, joka on selvästi enemmän kuin keskimääräinen noin 140. Toiseksi suosituin lähtökunta on Laitila, viime vuonna sinne muutti 92 henkeä, keskiarvo on noin 60.


Sen sijaan pääkaupunkiseudulle muuttoliike ei ole viime vuosina vahvistunut, Helsinkiin muutti viime vuonna 37 henkeä, Espooseen 19 eli Uudenkaupungin ja pääkaupunkiseudun muuttoliike on parin viime vuoden aikana ollut Uudenkaupungin kannalta positiivinen.

Vuoden 2017 tulomuuttoaallon uudet paikkakunnan näkyvät selvästi voimakkaampana lähtömuuttona vuonna 2018.

Esimerkiksi Ouluun muutti viime vuonna 38 henkeä, kun normaalimäärä aiempina vuosina on ollut 5-8, samoin oikeastaan kaikkiin 2017 isompiin tulokuntiin oli viime vuonna selvä paluumuutto.


Voimakkaasta paluumuutosta huolimatta Oulusta on kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana muuttanut tänne yli 30 henkeä enemmän kuin mitä Ouluun päin on muutettu ja oheisessa nettomuuttotaulukossa se onkin kakkosena Espoon jälkeen.

Espoon lisäksi muistakin pääkaupunkiseudun kunnista on kahden viime vuoden aikana muuttanut uusia asukkaita, negatiivisimpina muuttokuntina taas ovat Turku ja myös monet muut lähikunnat kuten Laitila, Pyhäranta, Vehmaa ja Turun naapurikunnat.


Maahanmuutto Uuteenkaupunkiin on ollut jo pitkään suurempaa kuin Uudestakaupungista muutto ulkomaille ja se on viime vuosina kasvanut sekin jonkin verran.

Viime vuonna Uudenkaupungin nettomaahanmuutto oli 42 henkeä, edellisenä vuonna 34, kun kymmenen vuoden keskiarvo on noin 25 henkeä vuodessa.

Tulomuutto ulkomailta on vuositasolla noin 50-60 henkeä, lähtömuutto 20-30 henkeä.


Artikkelikuva: Nettomuuttotilasto kunnittain kahden viime vuoden aikana, Uudenkaupungin kannalta 10 positiivisinta ja kymmenen negatiivisinta kuntaa.