Sosiaalipäivystys siirtymässä maakunnalle

Tiistaina kokoontunut sosiaalilautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle, että virka-ajan ulkopuolinen sosiaalipäivystys siirtyy vuoden alusta Varsinais-Suomen kuntien yhteisen sosiaalipäivystyksen hoidettavaksi.

Nykyään virka-ajan ulkopuolinen sosiaalipäivystys hoidetaan alueella Vakka-Suomen kuntien oman päivystysringin avulla yhteistyöllä.

Ongelmia paikalliseen päivystykseen on tullut siksi, että pätevien sosiaalityöntekijöiden rekrytointi on parin viime vuoden aikana ollut todella vaikeaa ja lisäksi Kustavi ja Taivassalo ovat ilmoittaneet halustaan siirtää virka-ajan ulkopuolinen sosiaalipäivystys maakunnalle.

Uudenkaupungin, Laitilan ja Pyhärannan yhteiset voimavarat eivät riitä, sillä virka-ajan ulkopuolinen päivystysrinki jää liian pieneksi ja rasittaisi siinä mukana olevia kohtuuttomasti.


– Tilanteet eivät katso virka-aikaa vaan sellaisia päätöstarpeita, jossa tarvitaan kiireellisesti ylemmän viranhaltijan päätös, tulee paljon iltaisin ja viikonloppuisin. Usein päätöksen teko vaatii paikalla käynnin, kertoo Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen.

Vuosi sitten Vakka-Suomen kunnat ilmoittivat sote-uudistusta valmisteltaessa, että jos sote ei toteudu, ne haluavat säilyttää oman päivystysrinkinsä. Nyt tilanne on siis muuttunut.

– Maakunnallisesta päivystyksestä huolehtii käytännössä Turun kaupunki ja päivystävät työntekijät ovat Turussa. Palvelun tason säilyminen on ollut meillä huolena, kun muutosta pohdittiin. Matka Turusta kestää ja miten halukkaita Turusta ollaan jalkautumaan jonnekin Vakka-Suomen äärilaidalle, Rantanen pohtii.

Maakunnallisen päivystyksen kustannukset jaetaan mukana olevien kuntien kesken asukasluvun suhteessa. Kaupungin kustannukset eivät laskelmien mukaan muuttuisi.

Lopullisen päätöksen asiassa tekee kaupunginhallitus kokoontuessaan jälleen kesäloman jälkeen elokuussa.