Petri Hatakka vaihtaa sujuvasti kirjoituspöydän takaa esiintymislavalle

Kaupungin kulttuurikoordinaattorina puolisentoista vuotta toiminut Petri Hatakka suuntaa kesään raikkaan appelsiininmakuisen Supertiikeri-jäätelön voimin. Elämää helpottaa myös juhannuksena tapahtunut muutto Liedosta takaisin kotikaupunkiin, sillä päivittäinen työmatka supistui muutamaan minuuttiin.

– Viime vuosi oli monin tavoin opettelua ja raamit hommalle olivat valmiina, tänä vuonna olen jo päässyt vaikuttamaan asioihin ja monet rutiiniasiat sujuvat nopeammin, Petri sanoo.

Suurin kulttuurikoordinaattorin työllistäjä on tietenkin Crusell-viikko, josta Petri oli viime vuonna ensimmäistä kertaa vastuussa ja myös taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen oli johtajana ensimmäistä kertaa.

– Viime vuodesta selvittiin ja tämä vuosi näyttää hyvältä. Todella paljon Crusell-viikko silti vie työajasta ja siihen onkin mietitty erilaisia ratkaisuja, jotta muu kulttuurityö ei jää jalkoihin.


Kulttuurikeskus Crusellissa järjestettiin kevään aikana enemmän tapahtumia kuin aikoihin. Erilaisia musiikkikonsertteja oli välillä jopa muutama viikossa. Osan artisteista oli Petrin muusikkotuttuja, jotka hän sai houkuteltua Uuteenkaupunkiin.

– Kaupunki ei missään tapauksessa halua kilpailla yksityisten musiikkitarjonnan kanssa, vaan tarjota kaupunkilaisille hieman erilaista musiikkia.

Osa keväänkonserteista oli puhtaasti esiintyjän riskillä eli esiintyjä vuokrasi Crusellin ja piti pääsylipputulot, osa toteutettiin yhteistyössä ja osa kokonaan kaupungin riskillä.

– Tapahtumat onnistuivat vaihtelevasti, joissakin oli hyvin yleisöä, mutta määrätyt musiikkityylit eivät vedä, se oli tosin etukäteenkin tiedossa. Mutta kaupunki selvisi keväästä taloudellisesti kuivin jaloin.

Syksyn tapahtumien suunnittelu on menossa, se on jo selvää, että yhtä vilkasta siitä ei tule kuin keväästä, mutta säännöllisesti parin viikon välein on tarkoitus järjestää jotain.


Petri oli jo ennen kaupungin palkkalistoille siirtymistä järjestämässä useana vuonna Kesän soundi -tapahtumaa. Sitä ei tänä vuonna ole, mutta sen sijaan Lasten soundi -konsertti pidetään Leijonapuistossa parin viikon päästä 8.7.

– Kuntalaiskyselyn vastauksissa toivottiin paljonkin erilaisia tapahtumia puistoihin ja torille. Ne vaan eivät synny itsestään, vaan tarvittaisiin tekijöitä ja kesän loma-aikaan kaupungin resurssit ovat vielä normaaliakin pienemmät.

Crusell-viikolla pidetään torilla joka päivä Päivän puhallus ja torstaina Lyhtyjen yö on todellinen kansanjuhla.

– Tänä vuonna päätöskaronkka lauantaina 3.8 illalla järjestetään Kaupunginlahdella eli soittajat esiintyvät ravintoloiden edessä proomun kannella ja sekin on kaikille avoin tilaisuus.


Kaupungin organisaatio on muuttunut niin, että kulttuuritoimi on siirtynyt kirjaston ja nuorisotoimen kanssa uuden hyvinvointipäällikön alaisuuteen, aiemmin ne olivat opetustoimenjohtajan alaisuudessa. Senkin muutoksen jäljiltä haetaan vielä toimintamalleja.

– Muutoksia tuo aikanaan myös uusi sivistys- ja hyvinvointikeskus. Sinne ei kulttuurille tule varsinaisia omia tiloja, mutta kulttuuripuoli tulee sen monitoimitiloja kyllä hyödyntämään erilaisten näyttelyjen ja tapahtumien kautta.

Osaltaan uusi keskus voi muuttaa Crusellin asemaa näyttelyjen ja konserttien pitopaikkana, sillä joitain tapahtumia voidaan jatkossa järjestää uusissa tiloissa, toisaalta se mahdollistaa myös uudenlaisia tapahtumat, joille Cruselli on liian iso.


Kaupungin musiikkitarjonta on muutaman viime vuoden aikana vilkastunut merkittävästi, sillä useatkin ravintolat tarjoavat elävää musiikkia ympäri vuoden ja muukin kulttuuritarjonta on kaupungin koon huomioiden runsasta.

– Kuvataidepuolella on hyvin tarjontaa, Horisontti ja Runonkulman Galleria järjestävät ympäri vuoden näyttelyjä ja Pakkahuoneella on kesällä taidetta.

Crusellissa kaupunki pyrkii esittelemään taiteilijoita myös hieman kauempaa. Crusellin taidenäyttelyn yksi ongelma on valvonnan tarve, joka on hoitunut työllistettyjen avulla, mutta sopivan työllistetyn saaminen on näinä aikoina vaikeaa ja siksi uusia kuvioita suunnitellaan.

Teatteri toimii aktiivisesti ja Uudessakaupungissa on myös teatteriryhmä Lentävä Lokki ja Pyhämaan Suviteatteri, jotka toimivat teatterin kesätauon aikana.


Petri käy edelleen myös itse keikoilla soittamassa mm. Pepe Wilbergin ja Jari Sillanpään kanssa. Pepen hän sai houkuteltua Lyhtyjen yöhön. Tulevana sunnuntaina Metsäpirtin pitäjäjuhlassa hän esiintyy yhdessä Jukitsu Hyytiän kanssa eli kokonaan hän ei ole paperipinojen alle kulttuuritoimistossa hautautunut.

– Paikallisella tasolla valitettavasti bändikulttuuri on heikoissa kantimissa. Kaupungilla on yhdessä bändikämpässä yksi vuokralainen, mutta jostain syystä bändisoittaminen ei tunnu nykynuorisoa kiinnostavan.

Uudessakaupungissa toimii toki bändejä, mutta ne koostuvat pääosin vanhemmista soittajista, jotka aloittivat oman musisointinsa nuorina noin parikymmentä vuotta sitten.

– Haaveenani olisi, että jollakin tavalla saisin nuorten bändikulttuuria elvytettyä, aika ei vaan tahdo riittää. Yhdessä soittaminen on kuitenkin hienoa. Toki nykyään voi laitteiden ja ohjelmiston avulla tehdä musiikkia vaikka yksin kotona, mutta se on ihan eri juttu.


Artikkelikuva: Kulttuurikoordinaattori Petri Hatakan jäätelösuosikki on Supertiikeri.

Petri vuoden 2015 Kesän soundi -konsertissa.