Henkilöautojen vienti keväällä uudelle tasolle

Juuri valmistuneen huhtikuun tullitilaston mukaan henkilöautojen (lue mersujen) vienti Suomesta saavutti huhtikuussa uuden kuukausiennätyksen ja muutenkin alkuvuosi on ollut vahvaa.

Tilaston mukaan henkilöautoja vietiin Suomesta maaliskuussa 13201 kappaletta ja huhtikuussa 14425 kappaletta. Hiljaisen tammikuun vuoksi vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana autoja on viety yhteensä yli 46 000 kappaletta.

Tullin laskelmien mukaan maalis-huhtikuussa vietyjen henkilöautojen arvo ylitti miljardin euron rajan.

Viime vuoteen verrattuna vienti on selvästi edellä. Viime vuonna henkilöautoja vietiin lähes 122 000 kappaletta, arvoltaan 2,8 miljardia, tämä vuoden vauhti enteilee lähes 140 000 autoa ja yli kolmen miljardin arvoa.


Samalla henkilöautoviennin määrä on alkuvuonna ylittänyt henkilöautojen tuonnin määrän. Arvossa vienti on jo pari vuotta ollut yleensä hieman edellä tuonnin arvoa, mutta kappalemäärä on ollut pienempi.

Nyt kappalemääräkin on kääntynyt viennin eduksi. Vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana Suomeen tuotiin 45 700 henkilöautoa, joten vientimäärä oli muutama sata suurempi.

Maalis-huhtikuu olivat kaikkien aikojen ensimmäiset kaksi peräkkäistä kuukautta, jolloin Suomesta vietiin kappalemääräisesti enemmän henkilöautoja kuin tänne tuotiin, ero oli noin 3500 kappaletta.

Henkilöautotuonnin arvo oli alkuvuonna 887 miljoonaa, joten ero viennin arvoon oli jo yli 130 miljoonaa euroa, yksistään huhtikuussa ero oli yli 70 miljoonaa euroa.

Autoa kohden laskettuna tuontiauton arvo on keskimäärin 19 000 euroa, vientiauton 22 000 euroa.


Artikkelikuva: Henkilöautoja on yleensä tuotu Suomeen kappalemääräisesti hieman enemmän mitä täältä on viety, mutta maalis-huhtikuu käänsi suhteen selvästi päinvastaiseksi.