Männäisten tori avautui

Männäisten torin eli Kalannin keskusta-aukion koko loppukesän kestävät perjantaimarkkinat avattiin eilen. Viime kesän lopulla toripäiviä ”harjoiteltiin” ja nyt toritapahtuma on tarkoitus vakinaistaa paikkakuntalaisten ja kauempaakin tuulevien jokaviikkoiseksi tapaamispaikaksi ja ostostapahtumaksi.

Tapahtuman avasi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Vasama. Hän matkustaa paljon ja paikkakunnilla käyntikohteisiin kuuluu yleensä kaksi paikkaa, kirjasto ja tori.

Jaana Vasama, taustalla Tero Vall valmistautuu musisoimaan.

– Kalannin torilla kauppapaikkana on pitkät juuret, voisi ajatella, että Uuttakaupunkia ei olisi ilman Kalannin toria, tai ainakin kaupungin syntyhistoria olisi tyystin toisenlainen, Jaana totesi.

Toriperinteen elvyttäminen on siksi arvokasta, mutta vaatii työtä. Aito, paikkakuntalaisten oma kauppapaikka ja kohtaamispaikka on kuitenkin niin hieno asia, että sen eteen kannattaa nähdä vaivaa.

– Tori elää ostajistaan ja osallistujistaan, mitä enemmän väkeä on liikkeellä, sitä varmemmin se järjestetään uudelleen. Unohtakaa ostosreissut Turkuun ja tulkaa torilla ja paikallisiin liikkeisiin.

Jaana ei pidä pelkästään turisteille suunnatuista toreista, sillä ne ovat hänen mielestään tylsiä. Tori on oikea tori vain silloin, kun se perustuu paikallisuuteen.

– Olkoon Männäisten torinkin ydin paikallisuus.


Perjantaina paikalla olikin paljon paikallisia myyjiä ja tuotteita oli pellon antimista käsityönä tehtyihin tarve-esineisiin. Uutuutena tämän vuoden toreilla on paikalla Tapio Pääkön grillivaunu, josta sai taiten valmistettua tukevampaakin ruokaa ja tietenkin kahvia ja Pakkahuoneen munkkeja.

Uutuutena torilla järjestetään myös kuukauden viimeisenä perjantaina huutokauppa, jonne kuka tahansa voi tuoda tavaraa myyntiin. Huutokaupan tuotosta 50 prosenttia lahjoitetaan paikalliseen kohteeseen.

Väkeä torilla sopivassa säässä kävi kolmen tunnin aikana paljon. Kuulumisia vaihdettiin pienissä ryhmissä ja myös kauppa kävi, kuka oli tullut nimenomaan ostamaan jotain, kuka taas vain katselemaan, mutta löytänyt itsensä tekemässä heräteostosta.


Artikkelikuva: Elokuun loppuun asti joka perjantai-iltapäivä pidettävä Männäisten tori avautui eilen.