Pyhämaassa päivä kului perinteitä kunnioittaen

Pyhämaa-päivää vietettiin tänään perinteitä kunnioittaen, kuten kotiseututapahtumalle kuuluukin. Laihosen torpan pihapiirissä oli esillä historiaa monessa muodossa, oli vanhoja koneita ja työkaluja, esiteltiin vanhoja työtapoja ja asuja ja tavattiin vanhoja tuttuja.

Pyhämaan kotiseutuyhdistyksen perinnepäivä on jo vuosia toteutettu saman konseptin mukaan vain vuosittain esimerkiksi työnäytöksiä vaihdelleen.

Juhani Kapiainen.

Tällä kertaa työnäytöksissä esiteltiin köydenpunontaa, pirtanauhantekoa ja vanhojen ikkunoiden kunnostusta, uudempana työnä lähinnä lapsille oli neulahuovutusta. Pöydän täydeltä oli kerätty vanhoja tarvekaluja, joiden käyttöpaikkaa sai arvata eikä tietämistäkään ollut kielletty.


Yhtenä päivän ohjelmanumerona esiteltiin kansallispukuja. Kyseessä oli lyhyt ennakkonäytös heinä-elokuun vaihteen tienoilla järjestettävästä erityisestä kansallispukujen tuuletuspäivästä.

Yleisölle esiteltiin myös herrasmiesten asuja muutaman vuosikymmenen takaa, samoin naisten muotia.

Päivän aikana sai kokeilla tai harjoitella puujaloilla kävelyä ja iltapäivän päätteeksi kisattiin, kuka on nopein.

Myös vatsalle tarjottiin perinteistä, kalasoppaa ja saaristolaisleipää, lettuja, kahvia ja kastamista ilman sen kummempia krumeluureja. Musiikista vastasi Mikko Itäranta.


Seurakunnan tervehdyksen toi Juhani Kapiainen. Pyhämaa-päivä ja siihen osallistuvien määrä yllättää hänet kerta toisensa jälkeen.

– Ihmiset tulevat yhdessä koolle nauttimaan kesäpäivästä ja perinteistä, jotka tähän tapahtumaan liittyvät vahvasti. Perinteet ovat olleet ja ovat edelleen monille ihmisille täällä Pyhämaassa erityisen tärkeitä.

Perinteet pitävät monet asiat kasassa ja tuovat luottamusta elämään, ihmiset haluavat pitää kiinni hyviksi ja toimiviksi koetuista asioista.


Artikkelikuva: Kalasoppa ja letut maistuivat Pyhämaassa.

Kansallispukujen esittelyä.
Mitä vehkei täsä o, kysyttiin näistä.