Metsäpirttiläiset koolla Uudessakaupungissa

Metsäpirtin pitäjästä Karjalan kannakselta aikanaan evakkoon joutuneet ja heidän jälkeläisensä kokoontuvat nykyään vuosittain säännöllisesti kesätapaamisiin, joka toinen vuosi kokoontuminen tapahtuu Metsäpirtissä, joka toinen vuosi Suomen puolella.

Kokoontumisia on järjestetty vuodesta 1959 lähtien ja Uudessakaupungissa juhla on pidetty kerran aiemminkin, 1991. Metsäpirttiläisiä sijoitettiin paljon juuri Vakka-Suomen alueella, lisäksi heitä on paljon Etelä-Pohjanmaalla.

Uudenkaupungin juhlassa oli vajaa 300 osanottajaa. Metsäpirtissä syntyneitä eli yli 70-vuotiaita paikalla oli useita kymmeniä, heidän lisäkseen mukana oli metsäpirttiläisten lapsia, lapsenlapsia ja osin jo metsäpirttiläisten neljättä polvea.

Kalevi Hyytiä kertoi Metsäpirtin kuulumisia.

Juhlan järjestelyt alkoivat jo reilu puoli vuotta aiemmin ja sunnuntaina talkoolaisia oli mukana kuutisenkymmentä, heitäkin iso osa metsäpirttiläiset sukujuuret omaavia. Vieraille tarjoiltiin lounas ja kakkukahvit ja jo ennen varsinaista Pohitullin juhlaa metsäpirttiläiset kävivät hautausmaalla ja osallistuivat Vanhassa kirkossa pidettyyn jumalanpalvelukseen.


– Vuosina 1945-1952 syntyivät suuret ikäluokat, metsäpirttiläisten suuret ikäluokat syntyivät uusilla kotiseuduilla, esimerkiksi täällä Vakka-Suomessa. Täällä ei tarvitse kauaa keskustella ihmisten kanssa, kun löytyy Metsäpirtissä syntyneitä sukulaisia, totesi tervehdyssanoissaan järjestelytoimikunnan jäsen Raija Herrala-Nurmi.

Metsäpirttiläisistä tuli pysyvä osa vakkasuomalaisuutta, nuoremmat edustavat jo neljättä sukupolvea eikä mikään enää erota heitä alkuperäisistä vakkasuomalaisista tai niistä, jotka myöhempinä vuosikymmeninä ovat tulleet tänne vaikka autoja rakentamaan.

– Me vakkasuomalaiset metsäpirttiläiset emme sano mie kuin tarkoituksella, mutta jokainen muistamme, miten vanhat sukulaiset vaihtoivat välittömästi puheenpartta puhelimessa tai kun joku tuttu tuli vastaan.


Juhlan ohjelmisto oli koottu pääosin paikallista esiintyjistä, joilla ovat sukujuuret Metsäpirtissä. Jumalanpalveluksessa saarnasi rovasti Kauko Hyytiä ja liturgina toimi rovasti Pauli Tuohioja. Kalevi Hyytiä puolestaan kertoili juhlassa kuulumisia Metsäpirtistä.

Laitilan pelimannit esittivät metsäpirttiläisen Simo Paukun kappaleita ja myös taikuri Marcus Aleksander, laulaja Kristian Sjölund ja Duo Metsäpirtti eli J-P Hyytiä ja Petri Hatakka omaavat sukujuuret Metsäpirttiin.

Juhlan juonsi Taina Saarinen, päätössanat lausui Turun Metsäpirttikerhon Aila Martelius-Mäkelä ja vain juhlapuheen pitänyt kansanperinteen tutkija ja tietokirjailija Marja Leppälahti oli ”ulkopuolelta.”

Järjestelyistä vastasivat yhteistyössä Metsäpirtin Ahtiaisten ja Peltosten sukuseurat sekä Metsäpirtin Saaroisten kyläyhdistys.


Artikkelikuva: Metsäpirtin pitäjäjuhla keräsi sunnuntaina Pohitullin saliin kolmisensataa osanottajaa.

Kristian Sjölund lauloi kaksi laulua, säestäjänä Petri Hatakka.