Metsäpirttiläiset koolla Uudessakaupungissa
Metsäpirtin pitäjästä Karjalan kannakselta aikanaan evakkoon joutuneet ja heidän jälkeläisensä kokoontuvat nykyään vuosittain säännöllisesti kesätapaamisiin, joka toinen vuosi kokoontuminen tapahtuu Metsäpirtissä, joka toinen vuosi Suomen puolella.
Kokoontumisia on järjestetty vuodesta 1959 lähtien ja Uudessakaupungissa juhla on pidetty kerran aiemminkin, 1991. Metsäpirttiläisiä sijoitettiin paljon juuri Vakka-Suomen alueella, lisäksi heitä on paljon Etelä-Pohjanmaalla.
Uudenkaupungin juhlassa oli vajaa 300 osanottajaa. Metsäpirtissä syntyneitä eli yli 70-vuotiaita paikalla oli useita kymmeniä, heidän lisäkseen mukana oli metsäpirttiläisten lapsia, lapsenlapsia ja osin jo metsäpirttiläisten neljättä polvea.

Juhlan järjestelyt alkoivat jo reilu puoli vuotta aiemmin ja sunnuntaina talkoolaisia oli mukana kuutisenkymmentä, heitäkin iso osa metsäpirttiläiset sukujuuret omaavia. Vieraille tarjoiltiin lounas ja kakkukahvit ja jo ennen varsinaista Pohitullin juhlaa metsäpirttiläiset kävivät hautausmaalla ja osallistuivat Vanhassa kirkossa pidettyyn jumalanpalvelukseen.
– Vuosina 1945-1952
syntyivät suuret ikäluokat, metsäpirttiläisten suuret ikäluokat
syntyivät uusilla kotiseuduilla, esimerkiksi täällä
Vakka-Suomessa. Täällä ei tarvitse kauaa keskustella ihmisten
kanssa, kun löytyy Metsäpirtissä syntyneitä sukulaisia, totesi
tervehdyssanoissaan järjestelytoimikunnan jäsen Raija
Herrala-Nurmi.
Metsäpirttiläisistä tuli pysyvä osa vakkasuomalaisuutta, nuoremmat edustavat jo neljättä sukupolvea eikä mikään enää erota heitä alkuperäisistä vakkasuomalaisista tai niistä, jotka myöhempinä vuosikymmeninä ovat tulleet tänne vaikka autoja rakentamaan.
– Me vakkasuomalaiset metsäpirttiläiset emme sano mie kuin tarkoituksella, mutta jokainen muistamme, miten vanhat sukulaiset vaihtoivat välittömästi puheenpartta puhelimessa tai kun joku tuttu tuli vastaan.
Juhlan ohjelmisto
oli koottu pääosin paikallista esiintyjistä, joilla ovat
sukujuuret Metsäpirtissä. Jumalanpalveluksessa saarnasi rovasti
Kauko Hyytiä ja liturgina toimi rovasti Pauli Tuohioja. Kalevi
Hyytiä puolestaan kertoili juhlassa kuulumisia Metsäpirtistä.
Laitilan pelimannit esittivät metsäpirttiläisen Simo Paukun kappaleita ja myös taikuri Marcus Aleksander, laulaja Kristian Sjölund ja Duo Metsäpirtti eli J-P Hyytiä ja Petri Hatakka omaavat sukujuuret Metsäpirttiin.
Juhlan juonsi Taina Saarinen, päätössanat lausui Turun Metsäpirttikerhon Aila Martelius-Mäkelä ja vain juhlapuheen pitänyt kansanperinteen tutkija ja tietokirjailija Marja Leppälahti oli ”ulkopuolelta.”
Järjestelyistä vastasivat yhteistyössä Metsäpirtin Ahtiaisten ja Peltosten sukuseurat sekä Metsäpirtin Saaroisten kyläyhdistys.
Artikkelikuva:
Metsäpirtin pitäjäjuhla keräsi sunnuntaina Pohitullin saliin
kolmisensataa osanottajaa.
